Forum açılış konuşması yapıldı ve ardından forumun işlevselliği ve forum yönetimi konusunda kısa bilgilendirme yapıldı. 18 Haziran’da yapılan Taksim Dayanışması toplantısının kararları ve diğer forumlarda alınan kararlar ve konuşulan konular kısaca hatırlatıldı.
Diğer parklarda gördüğümüz kadarıyla, hepimiz dayanışma içinde olanlar, tartışma ve çözüm bulunması için ortak eylem içindeyiz, diğer forumlarla sürekli iletişim halinde olunması ve aktif paylaşımlar ile forum sürecinin zenginleştirilmesi planlandı.
Bakırköy’de Çamlık Parkı’nın yanı sıra diğer mahallelerin parklarında da forumlar yapılması kararlaştırıldı.
İletişimin daha güçlü sağlanabilmesi için sosyal medyanın daha etkili kullanılabilmesi ve destek için gönüllülerden ekip oluşturuldu.
Parklarda yapılan forumlarla koordinasyonun sağlanması, örgütlü olunmasının gerekliliği ve İstanbul genelinde mahalle temsilcileri belirlenerek il toplantısı yapılması gündeme geldi. Karşımızdaki %1 sürekli faklı ötekileştirmeler kullanarak bizi bölmeye çalışıyor, biz buna karşı ne yapmak istediğimizi ortaya koyan metin ile tanıtımızı etkin olarak yapmalı, metnin toplumun geneline ulaşmasını sağlamalıyız.
Forumda sunulan önerilir:
1. %10 barajı tamamen kaldırılsın. Mevcut temsili demokrasi sisteminde en azından görece temsiliyet artsın.
2. Oyların sayımı, bilgisayar programı ile sayılmaması konusunda çekinceler konuşuldu. Gerekli kamuoyu oluşturulmalı, sistem ile ilgili sıkıntıları anlatan bilgisayar programcısı arkadaşımız bu konuda halkı bilgilendirici açıklamaların olduğunu belirtti ve sosyal medyanın daha etkin kullanımını sağlayıcı atölye çalışması önerisinde bulundu.
3. CNN Türk’ün düzenleyeceği bir açık oturumun yapılması önerisi anında reddedildi.
4. Direniş sırasında oluşan gözaltıların ve tutuklamaların ve yaralananların ziyaretine gidilmesi, Taksim Dayanışması’na destek verilmesi kararı alındı.
5. Toplantılar sırasında sorulabilecek hukuk soruları, danışmanlık için Baro’dan avukat talebi yapılsın, dendi. Halk olumlu yaklaştı. Aramızda birden çok avukat vardı ve katılımcı olarak onlar da desteklerini sundular. Baro’ya da başvuru yapılacak.
6. Özgürülük mücadelesi ve forumlarda konuşulanların, katılımcıların kendi binalarında komşuları ile yapacakları görüşmeler ile başlayıp duyurusunu yapması ve daha sonra sokak-mahalle geneline doğru örgütlenmeyi ve herkesin ulunduğu ortamda, takside, işyerinde forum tanıtımı yapması gündeme geldi ve destek gördü.
7. İdeolojik grup, illegal örgüt gibi söylemelere karşı ufak bilgilendirme yapıldı. Partiler ve örgütlerin hepsi legaldir, mücadelenin bileşenleridir. Son 3 haftadır yaşanan süreci yeni bir politizasyon, doğrudan demokrasi ile pek çok kimlik üzerinden kimlikleri kaybettirmeden paylaşıyoruz. Çoğumuz örgütsüzdük, sade bireyler olarak devlet denilen yapının şiddetine maruz kaldık.
8. Bu mücadele, özgürlükler mücadelesi sadece AKP’ye karşı değil. Bizi temsil iddiasında bulunan muhalefet partilerine de bu mücadeleyi anlamaları çağrısı yapıyoruz ve bu mücadeleden ders çıkarmak isteyen, dönüşüm gerçekleşebilecek partilerin yerel seçim öncesi görüşlerimizi almaları ve programlarının halkın temel isteklerini kapsayacak şekilde evrilmesi gerekir. Bu konuda birçok fikir paylaşıldı; ama en önemlisi yaklaşan seçim süreci. Önümüzdeki yerel seçimlerde, etkin olabilmek adına yapılabilecekler tartışıldı. Siyasi partilerin artık mevcut sistem dinamiklerinden arınıp halkın beklentilerine göre yapılanması gerekmektedir.
9. Bu süreçte avukatlar bile adliyede gözaltına alındı. Her türlü hukuksuzluk yapıldı, ifade özgürlüğü kısıtlandı. Hukuksuz uygulamalara karşı suç duyuruları veya etkin mücadele yöntemleri planlanması önemli.
10. Marjinal denilerek yok sayıldık, bunun için parklardayız. Bize uymayan fikirler çıkabilir, forumlar her türlü fikre açık, buralar özgür platformlar, süresi bitene kadar herkes dinlenmeli.
11. Bu daha başlangıç, diğer çevre ile ilgili projelere karşı durulması önemli (3.köprü, kanal projesi, nükleer, HES’ler…) Durdurmak istiyorsak karşı çıkmalıyız. Hep beraber daha da çoşkulu itirazlarda bulunmalıyız.
12. Mevduat hesaplarında para tutmayalım, AVM’lere gitmeyelim.
13. Parka çiçek ekelim.
14. “Okumuş insane halkın yanındadır” kampanyasının duyurusu yapıldı, gönüllüler için iletişim bilgileri paylaşıldı.
15. LGBT etkinliklerinin duyurusu yapıldı.
16. Atölye çalışması yapılması kararlaştırıldı. Gönüllüler ve programlar Direnbakırköy facebook ve twitter hesabından duyurulacak.
17. Hakim medyanın dışında , iletişim alternatifi olarak kullandığımız twitter kullanım oranı % 30. Afişler, broşürler ile duyuru etkinliği arttırılmalı..
18. İletişimde duvarlar çok önemli, duvarları kullanalım, stencil yazılamaları etkin kullanılsın.
19. İstanbul kitapları yazarı, İstanbul tanıtımı bahçeler ve ağaçlar atölyesi kurabileceğini belirtti. Tüm atölye çalışmaları forumda değil de facebook üzerinden planlanıp uygulanacak.
20. Parkı işlevselleştirelim.
21. Bakırköy’de bulunan sanat atölyeleri ile görüşüp, atölye kurmalarını sağlayalım.
22. Burada yapılacak atölyeler için öneriler: deprem atölyesi (afet bilinci verilmesini üstlenecek gönüllüler var), ürettikçe burda olabiliriz, yaratıcılık, orantısız zeka, slogan üretimi atölyesi, gündemi yakalayacak atölye, müzisyenler…
21. Digitürk boykot edilecek