Antakya'da gazeteciler gezi olayları sürecini değerlendirdi

Ct, 29/06/2013 - 11:24
  • Arttır
  • Eksilt
  • Normal

Antakya Sevgi Park’ta yapılan ‘Medya Gözüyle Direniş’ forumuna çok sayıda gazeteci katıldı. Forumda gösterilerdeki tutumları eleştirilen ve olumlu bulunan yayın organlarının temsilcileri biraraya geldi. Gazeteciler, ‘olaylara halktan yana tutum, halkın aktif olarak yer aldığı bir gazetecilik’ anlayışının geliştiğini kaydetti 

Antakya Gazetesi Sahibi Sinan Seyfettin, gazetecilik hayatı boyunca korktuğu için yayınlamadığı haberlerden ötürü halktan özür diledi. Gazetecilerin cesur olabilmesi için halkın desteğine ihtiyaçları olduğunu kaydeden Seyfettin, “Ben ilk defa kendimi bu kadar sahiplenmiş hissediyorum. Bundan sonra sadece gerçekleri yazacağız” dedi. 

Gün Işığı Gazetesi Sahibi HRT Ana Haber Sunucusu Ali Yolcu, yerel gazete ve televizyonların olanakları ölçüsünde yayın yapabildiklerini belirterek, patronaj sisteminden etkilendiklerini söyledi. Yolcu, Başbakan Erdoğan’ın Gezi Olayları dahil pek çok konuda hırçın davranmasını Suriye’de hedeflediği başarıyı gösterememesine bağladı.  

AKP Hükümeti’nin halka yönelik uygulamalarının kökeninin Turgut Özal hükümeti döneminden başladığını kaydeden Araştırmacı Yazar Mehmet Çardak, ulusal medyanın olayların üstüne gidememesinin hükümetle kurdukları çıkar ilişkisi olduğunu söyledi. 

Evrensel Gazetesi ve Hayat Televizyonu Hatay Muhabiri Kadir Baziki, Gezi Olayları ve Türkiye’deki ayaklanmayı canlı yayınladıkları için ‘süresiz kapatma’yla cezalandırılmak istendiklerini hatırlattı. Halkın Hayat Tv’ye sahip çıkması nedeniyle hükümetin geri adım attığını kaydeden Baziki, sosyal medyanın da aktif olarak yer aldığı yeni bir gazetecilik anlayışının geliştiğini belirtti.  

Antakya Sol Haber (facebook) Muhabiri Murat Toprak, devrim seslerinin hiç umulmadık bir yerden patlak verdiğini belirterek, “mesele iki ağaç meselesi değil, o ağaçların köklerinde yoksulluk var, dilleri yok sayılan Kürt halkı var, F tipleri var, Türküye halklarına dayatılan kimliksizleştirmeye karşı öfke var” dedi. Halkın, olayları sadece ana akım medyadan öğrenme alışkanlığından vazgeçip, devrimci basına yüzümüzü dönmesinin gerektiğini vurgulayan Murat Toprak Bu sürecin, medyaya da iyi bir ders verdiğini belirterek “İktidarın korkusu olan sosyal medyanın, sansür duvarını yıktığını ve Gezi Olaylarının bize birlik olmayı öğrettiğinin altını çizdi. 

Sendika.org ve Çapul TV Muhabiri Özge Sapmaz, İktidarın ideolojik zor aygıtı olan ana akım medyanın sessizliğe gömülmesinin ilk olmadığını, Reyhanlı ve Roboski’yi görmeyen medyanın Gezi olaylarında da aynı tutumu sürdürdüğünü söyledi. “AKP ve onun yandaş medyası halkın haber alma hakkını gasp eden politikalarını uygularken bir şeyi gözden kaçırdı. O da 90 kuşağı.”dedi.  90 kuşağı gençlerinin bir cep telefonuyla direniş alanlarından canlı yayın yaparak direnişi tüm türkiye ve dünya ile paylaştığını ifade eden Özge Sapmaz, halkın doğru haber alma hakkını kullanacağı kanalların yaratılması gerektiğini söyledi.

 


Halkevleri Genel Merkezi
Konur Sokak No:8/9 Kızılay, Ankara
Telefon: 312-4192717 Faks: 312-4193207 Eposta: [email protected]
Bağışlarınız için; İş Bankası (Ankara) Meşrutiyet Şubesi 785989 nolu hesap