Bursa direniş günlüğü
Taksim Gezi Parkı olayları ile başlayan dalga dalga tüm Türkiye’ye yayılan direnişin Bursa ayağını sizler için derledik. Bir aylık direniş Bursa tarihinde görülmemiş kalabalıkları bir araya getirirken, AKP’ye karşı mücadelenin de yerel dinamiklerini oluşturdu. Yapılan etkinlikler, eylemler ve forumlarla geçen bir ayın gün gün oluşturduğumuz haberini paylaşıyoruz.
31 MAYIS
Bursa’da 31 Mayıs Metin Lokumcu’nun ölümünün ikinci yılı nedeniyle yapılan basın açıklamasından bu yana eylemlilikler halen devam ediyor. Metin Lokumcu için yapılan basın açıklaması 400 kişinin katılımıyla Setbaşı Kütüphanesi önünden başlayarak Orhangazi Parkı’na kadar gerçekleşen bir yürüyüş ile sona erdi.
Akşamın ilerleyen saatlerinde Taksim Gezi Parkı direnişi nedeniyle sosyal medyada örgütlenen halk Kültürpark’ta buluşup Atatürk Caddesi’ni trafiğe kapattılar. Ve Heykel önünde oturma eylemi ardından dağıldılar.
1 HAZİRAN
İstanbul’da yaşanan polis şiddetinin artmasıyla halk gece yarısı Heykel, Fatih Sultan Mehmet Bulvarı ve Görükle’de bir araya gelip sabah saatlerine kadar “Her yer Taksim, her yer direniş” diyerek alanları doldurdu. Görükle’deki üniversite öğrencileri İzmir Yolu’nu trafiğe kapatarak FSM Bulvarı’ndaki kitle ile buluşup Heykel’deki direnişçilerin yanına geldi. Sabahın erken saatlerine kadar her yeri eylem alanı ilan edenler daha sonraki eylemleri örgütlemek üzere dağıldı. Akşam saat 17.00’da Kültürpark’ta sayısı 50 bini aşkın insan bir araya geldi. Buradan Altıparmak Caddesi ve Atatürk Caddesi’ni dolduran kitle Heykel’de “Tayyip istifa, AKP defol bu memleket bizim” sloganlarıyla gecenin ilerleyen saatlerine kadar bekledi. Valilik çevresinde bulunan polis hiçbir şekilde müdahalede bulunmazken, alana giren Teksas taraftarını provoke ederek kitleye saldırmasına neden oldu. Ufak çaplı gerilimin ardından grup alandakiler tarafından dağıtıldı. Ve gece boyunca polis Heykel çevresinde bulunanları gözaltına aldı. İki gün süren gözaltı sonrası herkes serbest bırakıldı.
2 HAZİRAN
Bir gece önce yaşanan provokasyon sonrası toplumsal muhalefetin tüm bileşenleri bir araya gelerek Setbaşı Kütüphane önünde akşam saat 18.00’da tüm Bursa halkını meydanlara çağırdı. Kent Müzesi Bahçesi’ne gerçekleşen yürüyüş bir saatin sonunda sona erdi. Eylemde özellikle dikkat çeken slogan yıllardır Bursa’da onlarca kişiye dava açılan “Ampul Tayyip” oldu. Binlerce kişinin eşliğinde “Ampul Tayyip” diyenler AKP’ye ve onun yıllardır uyguladığı baskıya karşı bir aradaydılar.
Akşam saatlerinde Teleferik Mahalle Meydanı’nda tencere tavasıyla sokağa çıkan halk “Hükümet istifa” sloganlarıyla tüm mahalleyi gece boyunca dolaştı. Aynı sırada Heykel, FSM Bulvarı’nda ve Görükle’de devam eden eylemliliklerle Bursa’da meydanlar AKP faşizmine karşı direnenlerle doluydu.
3 HAZİRAN
Bursa’da mahallelerde tava tencerelerle yürütülen eylemlere 3 farklı mahalleden gelen halkta katıldı. Teleferik, Ortabağlar ve Siteler Mahalle meydanlarında bir araya gelenler buradan başlattıkları yürüyüşlerle Mesken meydanında bir araya geldi. İki bini aşkın insanın katılımıyla gerçekleşen eylem sonrası faşist provokasyon yaşandı. Yıldırım Halkevi önüne gelen faşistler, Halkevi’ne attıkları taşlarla tüm camların kırılmasına neden oldular, ardından faşistler halkın desteği ile geri püskürtüldü. Olası bir saldırıya karşı Halkevi’ne desteğe birçok kişi geldi. Bursa Baro’sunun oluşturduğu Kriz Masası’ndan avukatlar yaşananlar hakkında suç duyurusunda bulunmak üzere Halkevi’ne geldiler ve bu durumla ilgili bir suç duyurusunda bulunuldu. FSM Bulvarı’nda bir araya gelenler buradan Atatürk Caddesi’ne geldiler ve sayıları 30 bini bulmuştu. Uzun bir yürüyüşün ardından gecenin geç saatlerine kadarda Heykel’i bırakmadılar.
4 HAZİRAN
Ortabağlar Mahallesi’nde 20.30’da bir araya gelenler buradan Mesken meydanına bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş meydana vardıktan sonra devam eden sloganların ardından sona erdi.
5 HAZİRAN
Bursa Nilüfer Belediyesi Taksim Gezi Parkı’nda yaşanan AKP ve polisinin şiddetini kınamak için akşam saatlerinde Nilüfer Üç’ Fidan Anıtı’nda sembolik olarak çadırlar kurdular. Sabaha kadar sürecek olan eylemde, tüm gece boyunca etkinlikler hazırlandı. Kitap ayracı standından, ellerin boyanıp kumaşların hazırlandığı pankartların yapıldığı birçok atölye bulunmaktaydı. Ayrıca Halkevleri Taksim direnişçilerinin ihtiyaçlarını karşılamak üzere bir ihtiyaç masası kurdu. Açıklanan ihtiyaç malzemelerinin temin edilmesinin önemli olduğu belirtildi. Eylem alanında kurulan çadırlarla, dağıtılan kandil simitleri ile dayanışmanın ve kardeşliğin önemi bir kez daha vurgulanmış oldu.
Bursa’da aynı zamanda Esenevler Mahallesi’nde bir eylem gerçekleşti Mahallelerinde tavalarıyla tencereleriyle sokaklara yüzlerce insan indi. Mahallede gerçekleşen eylem daha sonra tüm mahallelinin desteği ile birlikte sona erdi.
Liseliler de alandaydı. Saat 16.30’da Kültürpark’ta buluşan liseliler “Faşizme karşı omuz omuza, katil polis meydanlar bizim” sloganlarıyla Heykel’e yürüdü.
Bursa'da Dünya Çevre Günü dolayısıyla da eylem vardı:
Dünya Çevre Günü’nde Bursa köylüleri şehrin meydanını zapt etti. Bursa’da Dünya Çevre Günü’nde Bursa’nın pek çok kötünden binlerce insan Setbaşı-Kütüphane önünde bir araya geldi. Akşam saatlerinde işlerinden ancak uzaklaşabilen köylüler şehrin meydanını trafiğe kapatarak buradan Heykel önüne bir yürüyüş gerçekleştirdiler.
Mitingte “Başköy’ün suyuna dokunma, su yaşamdır, kirletilemez” sloganları ile doğaya zarar veren sermayedarların doğal kaynaklardan ellerini çekmesi gerektiği vurgulandı. Başköy muhtarı, Çevre Bakanı Veysel Eroğlu ile yaptığı görüşme sonucunun hiçbir başarıya ulaşamadığını belirtti. Hatta bazı AKP’lilere bu şekilde devam ettiklerinde, suya, toprağa bu şekilde saldırmalarında oy kaybedeceklerini belirten muhtar “AKP’lilerin bizim o kadar insanın oyuna ihtiyacımız yok” diyerek görüşmelerin herhangi bir sonuç vermediğin belirtti. Heykel önünde gerçekleşen basın açıklamasına çok sayıda kurum, kuruluş ve köy katılımı vardı.
Eylem sırasında Taksim direnişinin aslında ilk fitilini verenin doğal yaşamı korumak olduğu için eylemde bundan sürekli olarak bahsedildi. “Hükümet istifa” sloganlarıyla sık sık Taksim direnişine de destek olmaya çalışıldı.
8 HAZİRAN
İki günlük aranın ardından 8 Haziran Cumartesi günü halk sokakları yine doldurdu. Teleferik Meydanı’nda buluşanlar buradan Heykel’e yürüdüler. Kentin merkezinde birçok yerde buluşan halk Heykel’e ilerledi. Heykel yine direniş alanı oldu. Gece geç saatlere kadar süren Heykel’de miting gerçekleştirildi ve burada eylem sona erdi.
9 HAZİRAN
9 Haziran gününe toplumsal muhalefet örgütlerinin çağrıcılığı aracılığıyla Taksim’de yaşanan saldırılara karşı Setbaşı Şehir Kütüphanesi önünde bir araya gelindi. Buradan Heykel Atatürk Anıtı önüne gelindi ve bir süre sonra eylem sonlandırıldı.
10 HAZİRAN
Üç Fidan Anıtı’nda direniş devam ediyor. Çadır Kent’te kurulan mutfak çadırı ile yiyecek sıkıntısı getirilen yemeklerle çözüldü. Atölyeler aralıksız olarak işleyişini sürdürdü. Nilüfer Kent Konseyi’nin yıl içinde sürdürdüğü şehir planlamasına dair yürüttüğü atölye faaliyeti Üç Fidan Parkı’nda gerçekleştirildi. Çapulcular burada yaşam alanlarına dair parklar çizdiler. Akşam saatlerinde parkta açık kürsü kuruldu. Kurulan açık kürsü de herkes direnişe dair konuşmalar yaptı. Mücadeleye yön vermek amacıyla yapılan tartışmalarla Çadır Kent’in devamlılığı üzerine kararlar alındı.
11 HAZİRAN
11 Haziran’da İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde avukatlara yönelik polis saldırısına karşı Bursa Barosu bugün Bursa Adliyesi önünde bir araya geldi. Yüzlerce avukat akşam saat 18.00’da adliye önünde buluşarak Uluyol Caddesi’ni trafiğe kapattı. Avukatların eylemine halk da destek verdi. “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganları eşliğinde Kent Meydanı’na yüründü. Yapılan eylem burada sonlandırıldı.
Halk akşam saatlerinde yine şehrin meydanlarında. Heykel’de bir araya gelen binler burada “Her yer Taksim, her yer direniş” sloganlarıyla uzun süre diğer semtlerden gelenleri bekledi. Buradan Fomara Şehreküstü Meydanı’na yüründü. Bursa Büyükşehir Belediyesi kentteki caddelerin elektriğini kesti. Halk, çakmak ve telefon ışıklarıyla Şehreküstü Meydanı’nı trafiğe kapatarak yürüdü. Heykel trafiğinin tersi istikametinde yürüyenler yıllardır yasaklı meydanları, yolları bir bir geri kazandı.
12 HAZİRAN
Bursa Üç Fidan Parkı’nda 12 Haziran’da Toplumsal Cinsiyet üzerine bir sunum gerçekleştirildi. Uludağ Üniversitesi öğretim üyesi Figen Akça’nın katılımı ile gerçekleşen forumdan sonra Taksim’den, Kızılay’dan görüntüler sinevizyon gösterisiyle sunuldu. Parkta günler geçmesine rağmen halk dayanışma içinde çadırlarıyla alanda bekliyor.
14 HAZİRAN
Direniş bu sefer konserde. Goran Bregoviç konserinde bin 500 kişi “Her yer Taksim her yer direniş” sloganı atarak direnişi selamladı.
15 HAZİRAN
Taksim Platformu’nun çağrıcılığı tüm Türkiye’de etkili oldu. KESK, DİSK, TMMOB, Bursa Barosu ve Bursa Tabip Odası’nın hazırladığı broşürleri halk bir haftadır mahallelere, şehir merkezine dağıttı. 15 Haziran günü miting için yapılan çağrılar sonucunda büyük bir direniş mitingi oraya çıktı. Altıparmak, Teleferik, Kent Meydanı ve Fomara’dan birçok yürüyüş kolu oluşturuldu. Bando takımının hazırladığı şarkılar ve direnişin parçaları seslendirildi.
5 bin kişinin katıldığı gece de DİSK adına konuşmayı DİSK Güney Marmara Temsilcisi Ayhan Ekinci yaptı. Ekinci “Biz 15-16 Haziran direnişlerinin çocuklarıyız. Onların ağzından çıkan sözler vermedi Taksim’i bize. Biz ellerimizle aldık. Yine alacağız ve AKP’yi kendi çukuruna göndereceğiz.” dedi.
Ekinci’nin ardından Bursa Baro Başkanı Ekrem Demiröz konuşmasında, “Bir avukat adliye içinde güvende değilse, polis tarafından gözaltına alınabiliyorsa bir ülkede artık güven diye bir şey yoktur.” diyerek sözlerini tamamladı. Taksim’deki saldırının ardından Bursa’da halk sokaklara döküldü. Yapılan çağrılarla şehrin merkezlerinde bekeyişler başladı. Heykel’de halk sabaha kadar Taksim’den gelen haberleri bekledi. Sabah saatlerinde alandan ayrılanlar akşam için hazırlıklara koyuldular.
16 HAZİRAN
Taksim’de yaşanılanların ertesi günü halk Heykel’e akın akın geldi. Yaşanan saldırılardan sonra mücadeleyi sürdürmek Taksim’e destek olmak amacıyla halk İstanbul- Bursa yolunu trafiğe kapattı. Kent Meydanı’na kadar binlerce insan polis şiddetini kınayan ve saldırıların sorumlusu AKP iktidarına karşı sloganlarla ilerledi. Kent Meydanı’nda eyleme son verildi.
17 HAZİRAN
Heykel’de direniş devam ediyor. Şehrin meydanını halk günlerdir bırakmadı. Akşam saatlerinde bir araya gelenler direnişe destek eylerine devam etti. Bu gece alınan karar ile herhangi bir saldırı durumunda alanlara çıkılacağı vurgulandı. Özellikle hafta sonu mitinglerinin hazırlıklarının önemli olduğu kararına varıldı.
18 HAZİRAN
17 Haziran gecesi Taksim’deki ‘duran adam’ın gerçekleştirdiği protesto sonrası halk Heykel Meydanı’nda duran insanlar olarak alana çıktı. Kitaplarıyla, gazeteleriyle insanlar Heykel Atatürk Anıtı önündeydi. Saatlerce süren duran insanların eylemi gece boyunca devam etti. As TVnin Heykel’den canlı yayımlayacağı Gecenin Rengi programını durdurması için halk eylem yaptı. Bursalıların “Her yer Taksim her yer direniş” sloganlarıyla sona erdirdiği programın konuklarından (!) biri de duran adamdı.
19 HAZİRAN
Bursa’da direniş devam etti. Şehrin meydanlarını, parklarını ele geçiren halk forumlarla, sergilerle her akşam 19.00′da buluştu. Heykel’de ve Üç Fidan Parkı’nda devam eden direnişlerde herkes durma eylemi yaptı. Gelenlerden kimileri kitap, dergi okurken kimileri de gerçekleştirilen Gezi Parkı eylemleri fotoğraf sergisini inceledi. Gerçekleştirilen müzik dinletisi ile saatlerce şarkılar söylenip meydanları boş bırakmayan halk 23 Haziran’da gerçekleştirilecek mitinge de çağrı da bulundu. HDK bileşenleri İstanbul ve Ankara’da yaşanan gözaltılar ve ESP’ye yönelik operasyonlar nedeniyle bir basın açılaması gerçekleştirdi. Heykel Meydanı’ndaki basın açıklamasında yapılanların hukuksuzluğu özellikle dile getirildi. Yapılan operasyonların devrimci, sosyalist ve demokrat yapıları bu halk mücadelesinin, halkın ayağa kalkışının suçlusu ilan ettiği vurgulandı. AKP’nin yarattığı yıkımın getirdiği direnişleri baskılarla, gözaltılar ile engelleyemeyeceği belirtildi. Basın açıklamasının ardından eylem sona erdi.
20 HAZİRAN
Heykel’de direnişe devam ediliyor. Duran adam ve kadınlar alanlarda. Halk yan flüt ve gitar eşliğinde Heykel’de müzik dinletisinde bir araya geliyor.
21 HAZİRAN
Direnişin videoları Heykel Kent Müzesi amfisinde izlenildi. Amfide Gezi Parkına dair hazırlanan belgeseller, yaşanan saldırıların videoları gösterimi gerçekleşti.
22 HAZİRAN
22 Haziran gecesi çocuklar Heykel amfide büyük bir beze direnişe dair düşündüklerini resmetti. Zaman zaman aileler çocukların resimlerine dahil olmak isteseler de çocuklar buna pek izin vermedi. Şehrin grafiticileri de amfide bir pankart hazırlayarak direnişe destek oldu. Yapılan pankartlar 24 Haziran’da gerçekleştirilecek olan mitingde kullanılmak üzere şehrin birer simgesi olacak.
Bu etkinliklerin ardından şehrin mücadelesine ve dayanışmaya yön verecek olan foruma geçildi. Forumda ilk olarak “AKP’ye karşı niçin sokaktayız?” üzerine yapılan tartışmalar ile mücadelenin de ortaya çıkış hatları belirlendi. Şehrin yerel sorunları üzerine yoğunlaşan tartışmalar gerçekleşti. Bursa’nın bir şantiye alanına dönüştürülerek, kentsel dönüşüm adı altında rantsal dönüşümlere mahkum kaldığı söylendi. Her üç ayda bir rutine bağlayan ulaşım zamları ile BURULAŞ’ın ve belediyenin elde ettiği kazancın önüne geçilmesi gerekildiği yapılan tartışmalar arasındaydı. Şehrin yereline dair yapılan tartışmaların ardından forumların şehrin merkezinde devam edip etmemesi üzerine mahalle parklarının da halkın elinde olmasının önemli olduğu vurgulandı. Ardından tartışmalar toplu bir karara bağlandı.
Alınan kararlar şöyle:
-Forumların gerçekleştirilebileceği mahalleler belirlenecek. Belirlenen mahallelerde yapılacak forumlar ile şehrin yereline dair çözüm önerileri ve mücadeleler belirlenecek.
-Ulaşım zamları geri çekilmesi yönünde birlikte mücadele edilecek ve zamlar geri aldırılana kadar da sona ermeyecek.
-Şehrin merkezindeki etkinlikler devam edecek, mahallelerin gerçekleştirdiği forumların aktarımları buralara sunulacak.
23 HAZİRAN
Kültürpark’ta ikinci buluşma gerçekleşti. Halk Kültürpark’ta bir araya gelerek Altıparmak Caddesi üzerinden Heykel Meydanı’na yürüdü. Yapılan miting boyunca direnişin bir diğer merkezi Ankara Kızılay’da unutulmadı.
26 HAZİRAN
DİSK’e bağlı Emekli- Sen üyeleri Heykel’de duran adam eylemi yaptılar. Saat 18.00’da başlayan eylem 21.00’da sona erdi. Emekli-Sen’in tüm Türkiye’de almış olduğu karar nedeniyle gerçekleştirilen eylemde halkta yanlarında oldu.
27 HAZİRAN
22 Haziran’da alınan kararlar sonrasında yeni forumların yapılması için hazırlıklara başlandı. Birçok kurum ve kişi ile bugün tekrar bir araya gelindi. Bursa Baro Lokali’nde saat 19.30’da başlayan forumda İstanbul’daki deneyimlerden, önerilerden yola çıkılarak tartışmalar yapıldı. Direnişin duyuru, yaygınlaştırılması ve yapılanların insanlara aktarılabilmesi için yapılabilecekler üzerine yoğunlaşıldı. Katılanlar arasından seçilenlerle bir sonraki forum için hazırlıklar ve planlar oluşturuldu.
Alınan kararlar şöyle:
- “Diren Bursa” adıyla bundan sonra yapılacak olan eylemler ve etkinliklerin duyurusu gerçekleştirilecek
- Teleferik, Esenevler, Nilüfer, Hürriyet, Doğanbey gibi mahallelerde forumlar yapılacak.
- Oluşturulan yürütme direnişin hazırlıklarını üstlenecek.
- Bir internet sitesi hazırlanacak. Böylelikle duyurular için bir kanal oluşmuş olacak.
- Her cumartesi Heykel’de eylemler devam edecek.
- 15 günde bir Heykel’de forumlar düzenlenecek. Ve mahallelerde devam eden forumlar üzerinden seçilen komiteler merkezi forumların düzenlenmesi ve yürütülmesinde etkili ve belirleyici olacak.