Büyük ‘hak’ buluşması Ankara’da gerçekleşti

Sa, 25/01/2011 - 11:47
  • Arttır
  • Eksilt
  • Normal

BASIN BÜLTENİ

Halkevleri’nin tüm hak mücadelesi veren toplum kesimlerini bir araya getirmesiyle düzenlenen Halkın Hakları Forumu sona erdi. Ankara’da düzenlenen forumda güvenceli yaşam için mücadele veren sağlıkçılardan HES’lere karşı mücadele köylülere farklı hak hareketlerinin temsilcileriyle bilim insanları ve aydınlar bir araya gelip toplumsal muhalefetin önümüzdeki dönemdeki yol haritasını belirledi

Halkevleri’nin Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (SBF) Kamu Yönetimi Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin desteğiyle düzenlediği Halkın Hakları Forumu sona erdi. 21-23 Ocak tarihleri arasında Ankara’da gerçekleştiren ve neo-liberal politikalara karşı halkın hak mücadeleleriyle verilecek yanıtların tartışıldığı foruma Anadolu’nun dört bir yanında hak mücadelesi verenlerle farklı alanlardan birçok dernek, meslek örgütü, sendika, inisiyatif, emek hareketi temsilcileri, bilim insanları, aydın ve sanatçı katıldı.

Kadınlar forumlarında bir araya geldi

Halkın Hakları Forumu, 21 Ocak günü Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Merkezi konferans salonunda düzenlenen Halkın Hakları Kadın Forumu’yla başladı. Buluşmada, Türkiye’nin farklı kentlerinden kadınlar hak mücadeleleri deneyimlerini paylaştı, neo-liberalizme, gericiliğe, ırkçılığa karşı güçlü bir kadın hareketi yaratmanın yollarını tartıştı. Forumdaki sunum ve tartışmalar ‘neoliberalizmin krizi, güvencesizlik ve kadın’, ‘kadın direnişleri, direnişlerden kadın dersleri’, ‘AKP ve yeni kadın düşmanlığı’ başlıklarındaki oturumlarla gerçekleştirildi. Oturumlarda Prof. Dr. Fevziye Sayılan, KESK (Kamu Emekçileri Sendikası) Kadın Sekreteri Canan Çalağan, İmece temsilcisi kadınlar, Ev İşçileri Dayanışma Sendikası temsilcisi Gülhan Benli, TTB (Türk Tabipleri Birliği) Kadın Komisyonu üyesi Gönül Tanır, BDP (Barış ve Demokrasi Partisi) Parti Meclisi üyesi Yüksel Mutlu, Sosyalist Feminist Kolektif’ten Müge Yeter, Halkevleri MYK üyesi Dilşat Aktaş, Dev Sağlık-İş Marmara Bölge Temsilcisi Derya Öztürk,
İstanbul Tarabyaüstü Halkevi Başkanı Filiz Aktaş, Ankara Halkevleri’nden Tuğçe Çetin, Mamak Barınma Hakkı Bürosu’ndan kadınlar, Sendika.org yazarı Çiğdem Çidamlı, Artvin Hopa Kemalpaşa’dan çay işçisi kadınlar, Rize Fındıklı’dan HES’lere karşı mücadele veren kadınlar, Üniversiteli Kadın Kolektifi’nden Bircan Birol sunum yaptılar.

Haklar mücadelesi ve Kürt sorunu

Forum kapsamında aynı gün Petrol-İş Ankara Şubesi Salonu’nda ise Halkın Hakları Mücadelesinde Kürt Perspektifi atölyesi gerçekleştirildi. BDP Parti Meclisi üyeleri Yüksel Mutlu ve Haydar Sayılı, İHD (İnsan Hakları Derneği) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Türkiye Barış Meclisi üyesi Metin Bakkalcı, Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol, Ankara Eğitim-Sen 2 No’lu Şube üyesi Nejat Uğraş, SES (Sağlık Emekçileri Sendikası) Ankara Şube Genel Sekreteri Fikret Çalağan, yazar Ergin Yıldızoğlu ve Ersin Vedat Elgür gibi isimlerin katıldığı, Metin Bakkalcı ile Sendika.Org yazarı Ferda Koç’un yönettiği atölyede Kürt sorunun çözümü noktasında tartışmaya açılan Demokratik Özerklik Projesi ve sorunun haklar mücadelesi bağlamında ele alınmasının koşulları tartışıldı.

Her derslikte bir atölye

22 Ocak’ta Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde Forum’un ana oturumu ve atölye buluşmaları gerçekleştirildi.  Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Araştırmaları Merkezi adına Metin Özuğurlu’nun hoş geldin konuşması ile Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol’un açılış konuşmasının ardından ‘neoliberal çağda siyasal kriz, yeni yönetim stratejileri ve sınıfın yanıtları’ başlıklı oturum gerçekleştirildi. Prof. Dr. Ahmet Tonak’ın moderatörlüğündeki oturumda Prof. Dr. Ahmet Haşim Köse, Doç Dr. Metin Özuğurlu, Ergin Yıldızoğlu, İstanbul Halkevi yöneticisi Umar Karatepe ve Çiğdem Çidamlı söz aldı. Oturumun ardından üniversitenin farklı dersliklerinde Eğitim Hakkı, Sağlık Hakkı, Ulaşım Hakkı, Barınma Hakkı, Emekli Hakları ve Emeklilik Hakkı, Enerji Hakkı, Engelli Hakları, Güvenceli Çalışma Hakkı, Hak Mücadeleleri ve Hukuk, Kültür-Sanat Hakkı, Su Hakkı, Tarım - Gıda Egemenliği - Beslenme Hakkı, Çevre Hakkı,  İletişim Hakkı başlıklarında atölyeler düzenlendi. Atölyelerde bu başlıklar altında yürütülen “hak mücadeleleri”nin deneyimleri paylaşıldı, ilerisi için ortak talepler belirlendi, çeşitli eylem, örgütlenme ve mücadale kararları alındı.

Bir dünya hak mücadelesi Forum’da

Forumun son günü ise Dünya Hak Mücadeleleri Forumu, Gericiliğe Karşı Mücadele atölyesi, Üniversite Mücadelesi Atölyesi ile birgün önce yapılan tüm atölye tartışmalarının üç ayrı ana başlık altında birleştirilmesi çalışmaları gerçekleştirildi. Güvencesizliğe karşı mücadele, Doğanın Metalaştırılmasına/Yok Edilmesine Karşı Mücadele ve Sermayenin Kent Politikalarına Karşı Mücadele başlıkları altında toplanan atölyeler ortak bir karar metni ve mücadele programı çıkardılar.

Aynı anda, Sendika.Org editörlerinden Ali Ergin Demirhan’ın moderatörlüğünde iki ayrı oturumla gerçekleştirilen Dünya Hak Mücadeleleri Forumu’nda Latinbilgi.net sitesi editörlerinden Soner Torlak, Lübnan Komünist Partisi’nden Ahmed Dirki, FHKC (Filistin Halk Kurtuluş Cephesi) doktorlarından Amer Sammak, Kıbrıs’tan Münir Rahvancıoğlu, Filistin İçin İsrail'e Karşı Boykot Grubu'ndan Züleyha Gülüm, İran’dan Şiyaves Azeri ve Feyman Beşeri ile Ergin Yıldızoğlu söz aldı. Yaklaşık 300 kişinin katıldığı forumda Ortadoğu üzerine yoğunlaşılmakla beraber Dünyadaki farklı hak mücadeleleri deneyimleri tartışıldı.

Yine aynı anlarda toplanan ve yaklaşık 150 kişinin katıldığı Gericiliğe Karşı Mücadele atölyesinde, Halkevleri üyeleri, akademisyenler, sendikacılar, Alevi örgütlerinin temsilcileri ve anadilde eğitim mücadelesi verenler Türkiye’de gericiliğin bugün geldiği noktayı ve nasıl mücadele edilmesi gerektiğini tartıştılar.Aynı zaman diliminde başka bir amfide gerçekleştirilen ve Yaklaşık 200 üniversite öğrencisinin katıldığı Üniversite mücadelesi atölyesinde ise ‘Nasıl bir üniversitede yaşıyoruz?’, ‘Üniversite ayağa kalkıyor: AKP’ye karşı direnişin neresindeyiz?’ ve ‘Üniversite mücadelesinin 2011 takvimi’ başlıkları altında değerlendirmeler yapıldı.

Coşkulu kapanış

Forumun ilerleyen saatlerinde ‘Güvencesizliğe karşı mücadele’, ‘Doğanın metalaştırılmasına/Yok edilmesine karşı mücadele’, ‘Sermayenin kent politikalarına karşı mücadele’ başlıkları altında tek tek sonuç bildirgeleri okunduktuktan sonra ‘Neoliberalizme, faşizme, ırkçılığa ve gericiliğe karşı halkın siyaseti olarak haklar mücadelesi ve genel seçim süreci’ başlığında Sendika.Org editörlerinden Menderes Tutuş, Halkevleri’nden Semra Ocak, Sendika.Org yazarlarından Ferda Koç, Dev Sağlık-iş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve Halkevleri Genel Başkan Yardımcısı Samut Karabulut’un katıldığı son oturum gerçekleştirildi. Oturumda eğitim, güvenceli çalışma ve su hakkı gibi başlıklarda önümüzdeki döneme dair alınan eylem kararları da açıklandı.

Oturumun ardından Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol’un okuduğu sonuç metni salondakiler tarafından ayakta dinlendi ve dakikalarca alkışlandı.

Halkın öfkesinin halkın hakları mücadelesinde birikmeye devam ettiğini söyleyen Birol mücadele birikiminin başlıca kaynaklarını sıraladı. İlki 2007’de gerçekleşen Halkın Hakları Formu’nda, her bir hak mücadele başlığı için yerel-bölgesel ve ulusal ölçeğe uzanan bir meclisleşme hedefi ortaya konduğunu söyleyen Birol, "hak mücadelesi alanlarındaki meclisleri bir araya getirecek bir kongre hareketine duyulan gereksinim de açığa çıkmış bulunuyor. Halkın Hakları Kongrelerini yerel-bölgesel ve ulusal ölçekte inşa etmek için yola koyuluyoruz. Halkın hakları formunun üçüncüsünü, Halkın Hakları Kongresi olarak gerçekleştirmenin sözünü veriyoruz” dedi.

Halkın öfkesinin halkın hakları mücadelesinde birikmeye devam ettiğini söyleyen Birol bir sonraki forumun Halkın Hakları Kongresi biçiminde gerçekleştirileceğinin sözünü de verdi.

Ayrıntılı Bilgi İçin:

Halkevleri Basın Merkezi

Halkevleri Genel Merkezi

Adres: Konur Sokak No:8/9 Kızılay, Ankara
Telefon: 312-4192717 Faks: 312-4193207 E-posta: [email protected]

Web adresi: www.halkevleri.org.tr/halkin-haklari-forumu

Halkevleri İstanbul Şubesi

Adres: İstiklal Caddesi Orhan Adli Apaydın Sokak No: 10 Beyoğlu / İstanbul
Telefon : 0212 245 82 65 Faks: 02122457010 E-posta: [email protected]