Karadeniz’in aydınlık yüzleri Giresun'da konuştu

Cu, 23/07/2010 - 17:33
  • Arttır
  • Eksilt
  • Normal

“Karedeniz’in aydınlık yüzleri konuşuyor” sloganı ile Giresun'da bir araya gelen Karadenizli aydın ve sanatçılar, Kürt fındık işçilerine yönelik ayrımcı ve ırkçı söylemlere karşı tepki gösterdi, kardeşlik çağrısı yaptı

Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, Giresun Ziraat Odası Şube Başkanı Özer Akbaşlı ile aydın ve sanatçılar Ayla Yılmaz, Niyazi Koyuncu, Karmate, Marsis, Mehmet Gümüş, Şakir Sağlam, Toprak Sağlam, Selma Koçiva’nın bir araya geldiği etkinliğe Halkevleri,Fındık-Sen,Tüm Köy-sen, KESK, EDP, ÖDP, Sosyalist parti, CHP gibi birçok kurum da destek oldu.

Yürüyüş öncesi Cumhuriyet Parkı'ndaki buluşmada konuşan Belediye Başkanı Kerim Aksu, Karadeniz'de kaos ve kavga ortamı yaratılmak istenildiğini ifade etti. Aksu, "Buna maalesef bazı idarecilerin de önayak olduğunu görüyoruz. Giresun'da bu zamana kadar böyle bir olay olmadı, bundan sonra da olmayacak. Birkaç kişinin açıklaması tüm Karadeniz'i bağlamaz. Buradaki insanlar herkesi sever. O insanlar ekmek kazanmaya gelirler. Ekmek için gelenlerle hiçbir Karadenizlinin sorunu olmaz. Gürcistan'dan işçi getirme fikri çok yanlış" ifadelerini kullandı.

Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı da yaptığı konuşmada "Bu sene rekolte 63 bin ton ve bu da 189 milyon kilo toplanacak fındık demektir. Bir işçinin günlük 100 kilo fındık toplayacağını hesap edersek bu sene 2 bin 363 işçi çalıştırmalıyız. 15 yıldır da çalıştırıyoruz. Hasat sonunda da birlikte parti yapıyoruz. Bugüne kadar hiçbir problemimiz olmadı. Anne kucağında gelenler şimdi fındık topluyor. Onlarla iç içe yaşıyoruz" dedi.

”Karadeniz bir kültür mozaiğidir”

Toplantının ardından Debboy mevkiine geçen 150 kişi, Gazi Caddesi boyunca tulum çalıp türkü söyleyerek Atapark’a yürüdü. Polisin zaman zaman engellemeye çalıştığı kitle, fındık işçileri için destek sloganları attı. "Karadeniz'in Aydın Yüzleri" adına yapılan açıklamayı Niyazi Koyuncu okudu. Koyuncu, son aylarda Karadeniz’de yaşanan gelişmelerden dolayı kaygılı olduklarını belirterek, mevsimlik tarım işçisi olarak yıllardır Karadeniz’e gelen Kürt işçilere ambargo uygulanacağının dile getirilmesinin Karadeniz insanını rahatsız ettiğini söyledi. Koyuncu, “Yaratılmaya çalışılan bu düşmanlık havası Karadeniz'in kardeşlik ruhuna aykırıdır. Karadeniz coğrafyası farklı kültürleri ve kimlikleriyle bir kültürler mozaiğidir. Kürt, Türk, Laz her kim olursa olsun kardeşçe yaşamalıyız” dedi.

Açıklamanın ardından sanatçı ve aydınlardan oluşan heyet, Ordu’da yapılacak etkinliklere katılmak üzere Giresun’dan ayrıldı.