AKP’nin Genel Sağlık Sigortası (GSS) Yasası ile birlikte hızlandırdığı sağlıkta piyasalaştırma ve yıkım politikalarına karşı sağlık hakkı mücadelesi yeni deneyimler yaratıyor. Mamak’ta Halkevleri, SES Ankara Şubesi, köy dernekleri ve muhtarların bir araya gelmesi ile çalışmalarına başlanan Sağlık Hakkı Meclisi, haftalar süren çalışmaların ardından bugün kuruldu. Açıkalın Düğün Salonu’ndaki toplantıya 500’den fazla kişi katıldı.
Toplantıda ilk sözü Tertip Komitesi adına Kemal Yılmaz aldı. Yılmaz, “Genel Sağlık Sigortası Mı, Kelle Vergisi Mi?” başlığıyla hazırladığı sunumda GSS ile birlikte getirilen değişiklikleri ve AKP’nin sağlıkta dönüşüm ile yarattığı yıkımı anlattı. Sunum, Mamaklılar tarafından dikkatle izlendi.
Sağlık Hakkı Meclisleri mahallelerde
Sunumun ardından kürsü Mamaklıların oldu. İşçi emeklisi Hüsniye Kat ve Saimekadın Halkevi’nden Mukaddes Pekgöz eğitim ve sağlık gibi alanlarda birlikte mücadele etmenin önemine dikkat çektiler. Mamak Belediyesi Meclis Üyesi Yusuf Sağlık, yıllardır yürütülen parasız sağlık mücadelesinin mahalle ayaklarının kurulduğunu ifade ederken, Nadir Sevinç adlı aile hekimi işçi sağlığı ve güvenliğinin önemine vurgu yaptı.
Bir diğer mahalleli Sultan Çıracı, sağlıkta piyasalaştırmanın kadınlar üzerinde daha yıkıcı sonuçlara yol açtığını söyledi ve meclis bünyesinde bir Kadın Komisyonu kurulmasını önerdi. 15 yıl önce geçirdiği bir trafik kazası sonucu ayağını kaybeden Hasan Yıldız adlı mahalleli ise emeklilerin ve engellilerin sağlık haklarının da ellerinden alındığını aktardı. Öneriler üzerine komisyonların kurulmasına da karar verildi.
Eylem önerisi oybirliği ile kabul edildi
Dostlar Halkodası’ndan Hüsnü Akkuş hastaneye gittiğinde yaşadıklarını etkinliğe gelenlerle paylaşarak ”Ben şu dünyayı üç şeyin değiştirdiğine inanırım: Bir deprem, iki sel, üç insan seli” dedi. Akkuş, 7 Mart Çarşamba günü 12.30’da Sosyal Güvenlik Kurumu önünde eylem yapmayı da önerdi. Akkuş’un önerisi oy birliği ile kabul edildi.
’Gücümüzü 11 Mart’a taşıyalım’
Son olarak kürsüye SES Ankara Şube Başkanı İbrahim Kara çıktı. Mamak’ta oturan bir sağlık emekçisi olduğunu söyleyen Kara, Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın yıkım anlamına geldiğini çok defa söylediklerini, bir kez daha halkı uyardıklarını ifade etti. Hizmet alanları sağlık hakkına, hizmet verenleri de güvenceli iş hakkına sahip çıkmaya çağıran Kara sözlerini şöyle noktaladı: ”Mamak yetmez, diğer mahallelerde bir araya geleceğiz. Önce Ankara’ya, sonra tüm Türkiye’ye yayılacağız. Sağlık hakkı mücadelesinin gücünü 11 Mart’taki Türkiye Büyük Sağlık Hakkı Meclisi’ne de taşıyacağız”.
Meclis temsilcilerini, temsilciler yürütmesini seçti
Konuşmaların ardından gönüllü olarak delege olan 40 kişinin Mamak Sağlık Hakkı Meclisi’nin temsilcileri olmasına karar verildi. Temsilciler de 8 kişilik bir Yürütme Kurulu oluşturdu. Yürütme Kurulu’nda Kemal Yılmaz, Hüseyin Boy, Zeynep Şahin, Gülşah Öztürk, Sıla Uzunpınar, Doruk Yıldırım, Özgür Göğebakan ve Yusuf Karacakale’nin olmasına karar verildi.
Etkinlikte Halkevleri Emekli Hakları Meclisi ile Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, CHP, TKP, EMEP, ESP Mamak ilçe örgütleri, Partizan ve Mamak İşçi Kültür Evi'nden temsilciler de Sağlık Hakkı Meclisi çalışmalarını desteklediklerini belirttiler.
Etkinlik, Mamak Sağlık Hakkı Meclisi Bildirgesi’nin okunması ve "Sağlık haktır satılamaz" sloganlarının atılmasıyla son buldu.