Halkevleri, Öğrenci Kolektifler ve gönüllü eğitmenlerin birlikte yürüttükleri yaz okulu Çiğli Güzeltepe otobüs son duraklarında yapılan şenlikle son buldu
Kindar ve dindar nesil yaratmak isteyen AKP iktidarına, 4+4+4 eğitimde yıkım yasasına ve paralı eğitime karşı parasız, bilimsel, demokratik, anadilde eğitim hakkı için oluşturulan yaz okulları, üç hafta dayanışma ve paylaşım duygularını yaşayarak birlikte üretmenin mutluluğunu yaşadılar.
Üç hafta boyunca gönüllü eğitmenleriyle birlikte hem eğlenen hem üreten çocuklar, yaz okulu boyunca katıldıkları resim ve yaratıcı işler dersinin ürünlerini şenlikte sergilediler. Felsefe Treni gösterimi sonrasında Gezi Parkı direnişini konu alan ‘Gökkuşağı’ isimli tiyatro oyununu sahneleyen çocuklar, oyunda çocukların ve hayvanların yaşadığı adayı AVM yapmak isteyenlere karşı verilen mücadeleyi anlattılar.
Daha sonra Çiğli Halkevi’nde devam eden yaz okulu çalışmalarına katılan eğitmenler birer konuşma yaptı. Eğitmenler ilk kez katıldıkları yaz okulu çalışmasından dolayı yaşadıkları mutluluğu anlatırken, bu mücadeleye ortak olmaya devam edeceklerini belirttiler ve ‘Okumuş insan halkın yanındadır, bu yüzden biz de burada ve sizin yanınızdayız’ dediler.
Çiğli Halkevi’nden konuşma yapan Dönay Kırar, ‘Halkevleri Yaz Okulu, daha ilkokul çağındaki çocuklarımızı karne hediyesi diye umreye götüren bakanlığa, Kuran kursu açan patronlara, vergi indirimi yapan sermaye dostlarına, “çocuklar camiye” kampanyası düzenleyen müftülüklere, sokaklarımızı bile işgal eden cemaatlere, 4+4+4 eğitim sistemiyle gericiliği toplumsallaştırmaya çalışan AKP iktidarına karşı bir aydınlanma mücadelesi; başbakanın ‘kindar ve dindar bir nesil istiyorum’ dediği bir ülkede binlerce çocuğun onurlu bir yaşam, özgür ve aydınlık bir geleceğin umudu; eğitimi piyasalaştıran AKP iktidarına karşı karanlığa omuz verenlerin yan yana geldiği yerdir’ dedi.
Dönay Kırar’dan sonra İzmir Öğrenci Kolektifleri adına konuşma yapan İlkyaz Ergen, ‘Biz genç çapulcular olarak, Gezi Parkı direnişinden mahallelerinde tencere tava çalan, yol kapatan sizlerin yanına geldik; üniversitelerimizde parasız, bilimsel, eşit ve nitelikli eğitim mücadelesi veren üniversiteliler ve gönüllü eğitmenler çocuklarla bir araya geliyor, birlikte üretiyor birlikte paylaşıyoruz. ‘Okumuş insan halkın yanındadır’ diyerek çocuklara tiyatro, resim, müzikle ortak yaşamayı, eğlenceli bilimle bilimsel düşünmeyi, oyunlarla paylaşımı, kız ve erkek çocuklar arasındaki ayrımcı unsurları aşmayı hedefliyoruz’ dedi.
Konuşmalar sonrası göz yumma, düş, kalem kağıt, neden nasıl şarkılarını Pınar Aydınlar ile birlikte seslendiren Çiğli Çocuk Korosu, “Göz yumma ezilmesine, ne kendinin ne başkalarının. Mutlu kıl herkesi, unutma kendini de iyi olan budur işte” diyerek umudun sesi oldular.
Çiğli Çocuk Korosu’ndan sonra sahne alan Pınar Aydınlar, bir konser verdi. Çocukların çoğunlukta olduğu halaylarla son buldu.