Neden Halkevleri Yaz Okulu?

Sa, 22/06/2010 - 03:06
  • Arttır
  • Eksilt
  • Normal

Özgürlük çocuk oyuncağı olsun, gelin birlikte oynayalım

Halkevleri Yaz Okulu, özgür bir gelecek düşü kuranlara, çocuklarımız ve geleceğimiz için bir dayanışma çağrısıdır. Uğruna direnilen bir ağacın gölgesinde çocuklarımız özgürce oynayabilsin diye bir umut olma çağrısıdır.

Çocuklar; oyun oynadığı sokakta gaz fişeğiyle vurulmasın, savaşın ortasında, en yakınlarını, kolunu-bacağını yitirmesin, öldürülmesin, kapatıldığı cezaevinde çocuk olmaktan vazgeçmesin, çalıştırıldığı atölyede, organize sanayide ve madende canını yitirmesin, ihmal, istismar ve şiddete maruz kalmasın, kız çocuklarımız erken yaşta evliliklere mahkûm edilmesin, en güvende olması gereken yer olan okulda güvensiz bir fiziksel ortama mahkûm edilmesin, eğitim, sağlık, barınma gibi temel hakları gasp edilmesin diye onlar için üzerimize düşen sorumluluklar var. Halkevleri Yaz Okulları bu sorumluluğu yerine getirmek üzere küçük bir adımdır.

Gericiliğin ve yoksulluğun tüm yaşam alanlarımızı kuşattığı, iktidarın kin ve nefret politikasının kardeşliğimize saldırdığı, baskının ve şiddetin giderek arttığı bir ülke atmosferinde 8 yıl evvel atmaya başladığımız küçük adımlarımız artık yol oluyor. Yüze yakın mahallede üniversite öğrencilerinin katılımı ve her yıl dâhil olan bini aşkın gönüllü eğitmen ile bizler için dayanışmanın, kardeşliğin ve birlikte üretmenin, çocuklarımız için ise alternatif, parasız ve bilimsel bir eğitimin örneği oluyor.

8 yılda Ne Yaptık?

8 yıl önce bu yola ne iktidarın olanaklarıyla ne sponsorlukla tamamen halkın dayanışmasıyla çıktık. Çocuklarımıza “sorgulamayı, düşünmeyi, bilimin ve sanatın aydınlığını öğretmek” ana amacımızdı. Rekabetçi, reklam amaçlı yaz okullarına karşı parasız olması, aynı zamanda tek sosyal alternatif olarak çocuklara dayatılan kuran kurslarının karşı alternatifi olması; yani çocukları gericiliğe,   bağnazlığa ve rekabetçiliğe mahkûm etmeyecek bir okul yaratmak bir diğer amacımızdı.

Geçirdiğimiz 7 yıl sonunda söyleyebiliriz ki;

- Halkevleri yaz okullarında çocuklar bilimle tanışırlar, eğlenerek öğrenmeyi keşfederler.

- Halkevleri yaz okullarında Kürt, Türk, Çerkez, Laz, Arap, Alevi ya da Sünnî farklı mezheplerden, etnik kökenlerden çocuklar yan yana gelir. Hiçbir ayrımcılığın olmadığı bir ortamda kardeşliği ve eşitliği öğrenirler.

- Halkevleri yaz okulları sadece çocukları değil aileleri de kucaklar. Halkevleri yaz okullarında çocuklar eğlenerek öğrenirken aileler; çocuk aile ilişkilerinden, çocuk-kadın sağlığı seminerlerine, sağlık taramalarından, eğitim hakkı toplantılarına birçok etkinliğe katılırlar.

“Okumuş İnsan Halkının Yanındadır” diyen Üniversitelilerle...

Her geçen yıl bu amacı hayata geçirmek üzere Öğrenci Kolektifleri'nin “Okumuş insan halkının yanındadır” çalışmasıyla buluştuk. Yüzlerce üniversite öğrencisi Türkiye'nin birçok ilinde yoksul mahallelere gelerek çocuklarla buluştular, atölyeler düzenleyip geziler ve şenlikler organize ettiler. Mahallelerde çocukların abisi, ablası olan üniversitelilere bir de gönüllü eğitmenlerin çalışmaları ve bilgisi eklendiğinde çocuklar için bir eğitim sürecinin ötesine geçen özgür, yaratıcı ve üretken yaşam deneyimleri ortaya çıkardık.

7. yılımızın sonunda, yüze yakın noktada, onlarca eğlenceli ders ve atölye içeriği ile buluştuk çocuklarla. Tiyatro, yaratıcı drama, felsefe treni, evrim, koro, origami, fotoğraf, eğlenceli bilim, karikatür, satranç, doğa,  çocuk hakları, gibi birçok eğlenceli atölye kurduk. Bir ay süren yaz okulu süresi boyunca çeşitli geziler düzenledik; bilim, oyuncak, uçurtma, su altı ve doğa müzeleri gezilerimizin ana adresleri oldu. Bunun yanı sıra doğa yürüyüşleri, piknikler ve havuz gezileri de çocukların severek katıldığı ve belki de birçoğu için ilk deneyimler oldu.

Binlerce Gönüllü Eğitmen ve Dost Kurumlarla...

Halkevleri yaz okulların programı baştan aşağıya çizilmiş sınırlarla değil önerilerle, katkılarla ve katılımlarla gelişiyor. Mühendisler, mimarlar, doktorlar, öğretmenler, felsefeciler, ressamlar, müzisyenler, gazeteciler, öğrenciler ve çeşitli alanlardan akademisyenler yaz okullarına eğitmen olarak katılmakla kalmadılar. Geçtiğimiz yıllar içerisinde bir çok mahallede, mimar ve mühendis gönüllülerle mahalle halkını yan yana getirerek çocuk parkları kurduk. Geçtiğimiz yılki çocuk korosu çalışmalarının bir ürünü olarak İzmir Müzisyenler Derneği'nin çalışmasıyla “Bilmiş Çocuğun Şarkıları” isimli bir çocuk şarkıları albümü çıkardık.

Halkevleri yaz okulları dost kurumların, gönüllü insanların, umut ışığını büyütmek isteyenlerin ortak çabasıyla gerçekleştirirken, yaz okullarımızı şenliklerle kapadık.  İki yıl evvel Okmeydanı Yaz Okulu çocuk korosunun Kardeş Türküler tarafından çalıştırılması ve Harbiye Açıkhava’da 5 bin insana yapılan gösteri bu ortaklığın en güzel örneklerinden biri oldu. Bunun yanında bir çok mahallede düzenlenen çocuk şenliklerinde; çocuklarımızın ürettiklerini sergiledikleri, çeşitli gösteri grupları ve sanatçıların gösterileriyle eğlendikleri, atölye çalışmalarına katıldıkları kapanışlar düzenledik.

Van Çocuk Evi'nden Soma'ya…

Yaz okulu deneyimi bir dayanışma ve mücadele örgütü olan Halkevleri'ni iki buçuk yıl önce, Van'da meydana gelen deprem ve iktidarın Van'da yarattığı müdahalesizlik felaketinin ardından, okullarından olan, çadır kentlerde yaşayan çocuklar için sorumluluk almaya sevk etti. Bu depremin hemen ardından bir dayanışma kampanyası düzenleyerek Van'a yaklaşık bir sene boyunca aktif bir çalışma yürüten “Van Çocuk Evi”ni kurduk. Çocuklara yönelik hem psiko-sosyal müdahale çalışmaları hem de çeşitli atölye ve ders çalışmaları düzenledik. Tamamen dayanışmayla, gönüllü uzman ve eğitmenlerin katılımıyla gerçekleşen bu deneyimin ardından Soma'da kolektif emekle kurulan Soma Madenci Evi'nde çocuklarla buluştuk. Soma'yı köy köy gezerek çocuklara ulaştık.

Halkevleri Tanıtım Broşürü

Halkevleri 2008-2010 (video)

Duyuru Listesi

Halkevleri mail listesine üye olun duyuru, etkinlik ve halkevleri ile ilgili diğer haberler mail adresinize gelsin.