Okmeydanı Halkevi 5. Yaz Okulu 11 Ağustos Cumartesi günü düzenlenen şenlikle sonlandı. Bir ay boyunca karikatürden sinemaya, resimden tiyatroya, bilimden tarihe, matematik-Türkçe’den koroya, fotoğraftan kreş sınıfına kadar birçok alanda atölye çalışması yürüten çocuklar 5. Yaz Okulu Şenliği'nde atölyelerde ürettiklerini sergilediler.
5. Yaz Okulu Şenliği etkinliklerinin ilki olan Felsefe Treni 10 Ağustos'ta Sibel Yalçın Parkı'nda düzenlendi. İlkel insanlardan günümüze insanlığın evrimini konu alan ve çeşitli duraklardan oluşan Felsefe Treni boyunca çocuklar ilkel insanları, filozofların tartışmalarını, köle düzenini, cadı avcılarını, günümüzde gökdelenler ve AVM'lerle donatılmış kent yaşamını izlediler ve dinlediler.
Şenlik Gecesi'nde ilk olarak sahneye Okmeydanı Halkevi Müzik Topluluğu çıktı. Müzik Topluluğu'nun son şarkısı ise yaz okulunda derslere giren Öğrenci Kolektifleri'nden üniversitelilerin sahneye çıkarak hep birlikte söyledikleri "Güzel günler göreceğiz çocuklar" oldu. Ardından kreş sınıfı öğrencilerinin dans gösterisi sahnelendi. Çocuklar gösterimleri sırasında farklı dillerde "Barış" yazan bir pankart da açtılar.
Şenlikte ilk olarak yaz okulu öğrencilerinin velilerinden Yılmaz Kayabaşı konuşma yaptı. Kayabaşı konuşmasında "Ben bu yıl ilk defa çocuğunu Halkevi'nde yaz okuluna göndermiş bir veliyim. Çocuğum buraya gelmeden önce asosyal, içine kapanık biriydi. Şimdi ise canlı, yeteneklerini açığa çıkartan bir çocuk haline geldi. Yaz okulu çalışmasına çocuğumu göndermiş olduğum için çok memnunum. Şimdi önümüzde 4+4+4 kademeli eğitim sistemi geliyor. Bu eğitim sistemine hep birlikte karşı çıkmalıyız. Çünkü her bir kademesinde çocuklarımızı daha karanlık bir gelecek bekliyor. 4+4+4'e karşı herkesin mücadele etmesi gerektiğini söylüyorum. Biz biraraya gelmeli ve bu yasayı durdurmalıyız." dedi.
Ardından Diyarbakır yöresi halkoyunu gösterimi yapan çocuklara minik Yiğit de davuluyla eşlik etti. Tiyatro gösteriminde ise "Minik Kelebek" isimli oyunu başarıyla sergileyen çocuklar iktidarın eğitime, sanata yönelik müdahalesini oyunlarıyla bir kez daha göstermiş oldular. Ardından çocuklar ritm grubu ve koro ile etkinliklerini sonlandırdılar.
Okumuş İnsan Halkın Yanındadır kampanyasıyla 5 senedir Halkevleri’yle birlikte Yaz Okulu çalışması yapan Öğrenci Kolektifleri’nden Mahir Kelekçi bir konuşma yaparak, kampanyayı Trabzon’da yol gitmeyen köye kadar ulaştırdıklarını anlattı.
4+4+4’ü durdurmaya çağıran Kelekçi, “AKP 4+4+4 yasasıyla çocukları daha karanlık bir geleceğe sürüklemek istiyor. Çocuk işçiler,çocuk gelinler, itaat kâr, bilimsellikten uzak sorgulamayan, hesap sormayan bir nesil yaratmaya çalışan AKP’nin karşısına geleceğe umutla bakan sorgulayan hesap soran bir nesil için 4+4+4 yasasını geri çektirene kadar mücadele edeceğiz. Ve bu mucadeleyi hep birlikte yürütelim tüm halkın bileşenleriyle öğrencisi öğretmeni velisiyle...” dedi. Parasız eğitim isteyen ve tutuklanan üniversitelilere de değinen Kelekçi, her bir AKP’li için, tutuklanan tüm üniversiteliler için ceplerinde yumurtayla beklediklerini söyledi.
Çocukların gösterimlerinin ardından Ukrayna'da Hopa tutuklularına destek için eylem yapan, şuan İstanbul'da bulunan Ukraynalı üniversiteliler sahneye çıkarak "Okmeydanı Merhaba, AKP'den hesabı gençlik soracak" dedi. Ukraynalıların sahneden bu sloganı kitle tarafından coşkuyla alkışlandı.
Çocukların ardından ise İlkay Akkaya sahneye çıktı. "Uludereyi ağızlarından düşürmüyorlar diyorlar bize evet düşürmeyeceğiz. Hopa'da eşkıya dediler, evet eşkıyayız. Alevilerin taleplerine kulak kapatıyorlar, biz söylemeye devam edeceğiz. Burada olmaktan çok mutluluk duyuyorum." diyen Akkaya "Seneye tüm ekibimle birlikte şenliğinizde yer almaya şimdiden söz veriyorum" dedi.
İlkay Akkaya'nın ardından Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy konuşma yaptı. Ersoy, Okmeydanı halkını “Onuruyla yaşayan, mahallesinde kardeşliği büyüten Okmeydanı halkı, hoşgeldiniz” diyerek selamladı. 5. Yaz Okulu çalışmasının bu sene 40 mahallede yapıldığını söyleyen Ersoy, Halkevleri olarak hayatın her alanında karanlığa karşı mücadeleyi dostlarıyla birlikte sürdürdüklerini söyledi.
Parası olanlar için çok çeşitli yaz okulu olanakları olduğunu ancak yoksul mahallelerde tek alternatifin Kuran kursları olarak dayatıldığını ifade eden Ersoy, Halkevleri’nin yaz okullarının gericiliğe ve bağnazlığa karşı çocukları ilerici değerlerle kaynaştırdığını söyledi. Ersoy, “Onlar; umreye yolluyorlar, kuran kursu açan patrona vergi indirimi uyguluyorlar,’“çocuklar camiye’ kampanyaları düzenliyor. Biz, olan bitenden şikayet etmek yerine; yoksulluğa karşı birlikte mücadele ederken dayanışmayı örgütlüyoruz, çocuklarımız bilimle tanışıyor, eğlenerek öğrenmeyi keşfediyorlar. Gerici, sorgulamayan, biat eden kuşaklar yetiştirenlere karşı düşünen, sorgulayan, halklarını bilen, haklarına sahip çıkan kuşaklar yetiştiriyoruz. Türk-Kürt, Alevi - Sunni düşmanlığını örgütleyenlere inat çocuklarımıza kardeşliği öğretiyoruz, düşmanlığı değil sevgiyi öğretiyoruz. Yarını bugünden kuruyoruz. Umut oluyoruz, Umudumuzu büyütüyoruz” dedi.
Oya Ersoy ayrıca 4+4+4 yasasını durdurmak görevi olduğunu da hatırlatarak, bu yasanın patronlarıni cemaatlerin çıkarına olduğunu, velileri, öğrencilerin, emekçilerin, kadınların, çocukların, halkın çıkarına olmadığına dikkat çekti. Bu yasanın çocuk yaşta kölece çalışma, ucuz, niteliksiz işgücü anlamına geldiğini söyleyen Ersoy, yasanın ayrıca gerici toplum modelini yerleştirme hedefinde olduğunu anlattı. “Gerici, piyasacı, cinsiyetç, eğitim sistemini hep birlikte durduracağız” diyen Ersoy “Sonbaharda okul önlerinde, meydanlarda buluşmak üzere” diyerek sözlerini bitirdi.
İlkay Akkaya'nın ardından sahne alan Erdal Erzincan da "Cemevleri'ni ibadethane olarak kabul etmiyorlar, toplumu asimile etmek istiyorlar." dedi. Yaz okulu çalışmalarına da değinen Erzincan da "yeniden burada olmak isterim" dedi.
Mahallelinin katılımının yoğun olduğu şenlik Erdal Erzincan'ın şarkılarının ardından sona erdi.