"Her Yer Fesival, Her Yer Direniş" sloganıyla yapılan 9. İşçi Filmleri Festivali'nin son durağı direnişin kenti Hatay'dı. 27 Aralık Cumartesi günü Saat 18.30 da Hatay Kültür Merkezi'nde yapılan açılış gecesiyle Hatay’da perdelerini aralamış oldu.
Hatay Milletvekilleri Refik Eryılmaz, Hasan Akgöl, Defne Belediye Başkanı İbrahim Yaman, Ali İsmail Korkmaz'ın ailesi ve demokratik kitle örgütleri ile sendikaların üye ve yöneticileri katılırken Hatay halkının ilgisi de yoğundu.
Açılış gecesi Hatay Halkevi tiyatro atölyesi ve festival gönüllülerinin maden kazalarında hayatını kaybeden işçiler için hazırladığı oyunla başladı.
Karanlığa karşı meydan okurken yaşamını yitiren yürekli insanlar için yapılan saygı duruşunun ardından açılış konuşmasını festival düzenleme komitesi adına Defne belediyesi işçisi Süleyman Küçükrecep yaptı. Küçükrecep: "İşçilerin, emekçilerin, öğrencilerin, kadınların, erkeklerin kısacası hayatı var edenlerin öyküsünü beyaz perdeye taşıyan festivalimizin 9. yılında yeniden beraberiz. Her sene farklı temayla izleyicilerle buluşan festivalimiz bu sene direniş öykülerini taşıyacak beyaz perdeye.
“Her yer festival her yer direniş şiarıyla yola çıkan ve bütün Anadolu’yu gezen festivalimizin son durağı ise Antakya.
“14 ülkeden 77 filmin gösterime gireceği festivalimizde, gösterimlerin tümü ücretsiz olacaktır. Uzun ve yorucu bir uğraşın sonunda siz değerli izleyicilerle buluşan festivalimiz, hayatı var eden, yaşamı savunan, hak mücadelesi verenlerin örgütlerini, bileşenlerini bir araya getirdi. Halkevleri, Disk/Genel İş, Hatay Meslek Odaları Koordinasyonu ve Defne Belediyesinin ve festival gönüllüleri festivalimizin sizlerle buluşmasına olanak sağladı." dedi.
Kücükrecep'in ardından, 9. İşçi Filmleri Festivali Hatay gösterimlerinin destekleyicisi olan Defne Belediyesi adına belediye başkanı İbrahim Yaman söz aldı. Işçi filmleri festivalinin sponsorsuz, ödülsüz, yarışmasız ve ücretsiz olmasının önemli olduğunu vurgularken, “Tamamen gönüllülerin emeği ve dayanışma ile yapılan bu festivalin destekleyicisi olmamızı sağlayan; disk/genel-iş, hamok ve Halkevlerine teşekkür ediyorum” dedi.
Festivalin konukları arasında 13 Mayıs 2014'te Manisa ilinin Soma ilçesindeki kömür madeninde çıkan yangın nedeniyle 301 madencinin ölümüyle sonuçlanan faciadan sağ kurtulan Soma maden işçilerden Serkan Çaylak ve Nihat Çelik de vardı. Maden işçileri Soma da yaşanan facianın nasıl gerçekleştiğini anlatırken; maden ocağında ki gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle ölü sayısının arttığını söyledi.
Yapılan konuşmaların ardından, İşçi Filmleri Festivali(İFF), İstanbul Film Festivali ve Adana Altın Koza Film Festivali’nde gösterilen, 51. Altın Portakal Film Festivali’nde ön jüri tarafından seçilmesine rağmen festival yönetimi tarafından belgesel yarışma programından kaldırılan Reyan Tuvi’nin yönettiği ‘Yeryüzü Aşkın Yüzü Oluncaya Dek’ adlı Gezi belgeseli gösterildi.