5. Uluslararası İşçi filmleri Festivali, görkemli bir buluşmayla dün perdelerini açtı. Festivalde bu yıl 33 yıl aradan sonra 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamanın coşkusu vardı. İki yıl önce Beyoğlu’nun en geniş salonlarından Emek Sineması’nda gerçekleşen festival açılışı, sinemanın yıkılma kararı nedeniyle bu yıl Yeni Rüya sinemasında gerçekleşti. Salon hıncahınç dolarken seyircilerin bir kısmı programı ayakta izledi.
Bu yıl da festival, gelenekselleşen festival yürüyüşü ile başladı. Saat 18,00’de Taksim tramvay durağında toplanan bini aşkın kişi, yıkılması gündemde olan Emek Sineması’na yürüdü. Emek Platformu ve İstanbul Kültür Sanat Varyatesi’nin de katıldığı yürüyüşte Emek sineması önünde bir basın açıklaması yapıldı ve sinemanın kapısına “2 Mayıs 2010. Emek Sineması hala burada. Yıkmak istiyorlar. Yıktırmıyoruz” yazılı bir tabela asıldı. “Güvencesizliğe seyirci kalma” pankartının açıldığı yürüyüşe Tekel işçileri, İSKİ işçileri, taşeron sağlık işçilerinin aralarında bulunduğu güvencesizler de yürüdü.
Yeni Rüya Sineması’nda oyuncu Levent Üzümcü’nün sunumuyla gerçekleştirilen açılışta Tekel işçileri salona sloganlarla girdi. Tek Gıda İş Başkanı Mustafa Türkel’in de katıldığı açılışa çok sayıda sendika, kitle örgütü temsilcileri ve sanatçı da destek verdi.
Festivale İlkay şarkılarıyla, Nihat Behram da şiirleriyle renk kattı. İlkay’ın konserin sonunda söylediği 1 Mayıs marşına tüm salon ayakta, yumrukları sıkılı biçimde eşlik etti.
Festivalin açılışında Tufan Sertlek festival komitesi adına konukları selamladı. Güvencesizlik temalı festivalin açılış konuşması ise taşeron sağlık emekçilerinin örgütlenmesini yürüten ve aynı zamanda festivalin düzenleyicilerinden Dev Sağlık İş Sendikası Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu yaptı. Çerkezoğlu, güvencesiz işçilerin sınıf hareketinin yeni dinamiği olduğuna dikkat çekti.
Festivalin düzenleyicilerinde Sendika.Org adına da Önder Özdemir bir konuşma yaptı.
Sultan'a al yazma
Festivalde her yıl olduğu gibi bu yıl da sinema ve emek alanından çeşitli isimlere teşekkür edildi. Festivalin konuğu Türkan Şoray’a sinemaya katkılarından dolayı teşekkür edilirken festivalin simgelerinden Karagöz ve Şarlo’nun illüstratörü Aydan Çelik, festival adına Sultan’a “al yazma” hediye etti.
Yıkılması gündemde olan Emek Sineması’nın emektarları da festivalde unutulmadı. Emek Sineması çalışanları, kürsüye çıkarak sinemanın yıkılma kararından dolayı üzüntülerini dile getirdi.
Gecede gelenek olduğu üzere set işçilerinde bir isme de plaket verilirken plaketin verileceği sinema emektarı rahatsız olduğu için geceye katılamayınca plaketi onun adına Sine Sen Başkanı Zafer Ayden, Türkan Şoray’ın elinden aldı.
Festivale konuk olan Tekel işçileri de sahneye çıkarken, festivalde galası yapılacak “Birleştik, Tekel olduk” filminin yönetmeni Engin Ayça ve İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Nazmi Algan Tekel işçilerinin güvencesizliğe karşı yürüttükleri mücadeleyi selamlayara işçilere kırmızı karanfil verdi.
Sınıf dayanışması sınırları aşıyor
Festivalin İngilitere'den konuğu John Cunnigham’a çiçeğini Tez-Koop İş Sendikası Genel başkanı Gürsel Doğru verirken, "Yaşamak bir Ağaç gibi" filminin yönetmenleri Belçika’dan Pascale Boosten ve Eric Juzen’a da SES Şube başkanı Erdağ Güzel ve oyuncu Saadet Işıl Aksoy teşekkürlerini iletti.
Açılışa Kıbrıs’tan Madencilerin Anıları filmiyle katılan yönetmen Lefteris Georgiadis’e de Halkevleri Genel Başkanı İlknur Birol, bir demet çiçekle hoşgeldiniz dedi. Filminde Kıbrıs’ta Türk ve Helenlerin ortak mücadelesini anlatan Georgiadis’in sahneye çıkmasıyla salondan “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganları yükseldi.
Festivale sınırların ardından gelen mesajlar da vardı. “Normal bir iş istiyorum” filmiyle festivale katılan bağımsız yönetmen Tokachi Tuschiya, görüntülü bir mesajla festivali selamladı. Bir diğer görüntülü destek mesajı da İtalya İşçi filmleri festivali’nin düzenleyicilerinden geldi.
Festivalin açılış programının sonunda Tekel işçilerinin 78 günlük direnişlerinin gecesi ve gündüzünü perdeye yansıtan Ahmet Özer’in yönetmenliğini yaptığı “Gördüğünüz kendi yüzünüzdür-Tekel direnişi” filminin ilk gösterimi yapıldı. Film, gösterimin sonunda uzun alkış alırken salonda Tekel işçilerinin “Tekel işçisi direnişin simgesi”, “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganları yankılandı.
Festival, 9 Mayıs'a kadar devam edecek.