Karadeniz müziğinin özgün sesi Kazım Koyuncu, ölümünün 5. yılında İstanbul’da ve memleketi Artvin’in Hopa İlçesi’ne bağlı Yeşilköy’deki mezarı başında anıldı
İstanbul
Kazım Koyuncu Kültür Merkezi bu yıl 3.sünü düzenlediği "üreterek anıyoruz" etkinliklerini yine Kazım Koyuncu'nun ölüm yıldönümü olan 25 Haziran'da başlattı.
Kazım Koyuncu'nun sevenleri, Kültür Merkezi’nde saat 18.00'da bir araya gelerek fotoğraf atölyesinin yıl boyunca kültür merkezi atölyelerinin çalışmalarını gösteren fotoğraflardan oluşan slayt gösterimini izledi. Ardından müzik atölyelerinin çalışmaları sergilendi ve çocuk yaratıcı drama atölyesinden çocukların doğaçlama oyunu sergilendi.
Kültür Merkezi'ndeki açılış sonrası tulum ve vurmalı çalgılar eşliğinde Kadıköy çarşı içine Kazım Koyuncu şarkıları söyleyerek yürüyen kitle Kadıköy halkı tarafından alkışlarla karşılandı. Çarşı içine gelindiğinde Kazım Koyuncu Kültür Merkezi (KKKM) gönüllüleri adına bir konuşma yapan Duygu Alyazıcı, “"Bugün, 5. ölüm yıldönümünde Kazım Koyuncu’yu anmak için biraraya geldik. Bizi biraraya getiren Kazım’la paylaştığımız değerlerdir. İşte bu nedenle sorumluluğumuz; Kazım’ı övgülü sözlerle senede bir gün anmakla bitmeyecek kadar ağır” dedi. Alyazıcı, Kazım'ı üretimleriyle andıklarını belirterek, onun eşitliğe, özgürlüğe, halkların kardeşliğine inancını sadece senede bir yapılan etkinliklerde değil her gün yaşatmaya çalıştıklarını söyledi.
Duygu Alyazıcı, eğer yaşasaydı Kazım Koyuncu'nun Tekel direniş çadırlarında, HES'lere karşı mücadele eden Karadeniz halkının yanında, barışın ve kardeşliğin safında yer alacağını ifade etti. Alyazıcı'nın konuşmasının ardından söz alan KKKM Derneği genel başkanı Mehmet Çarmıklı da 3 yıldır kültür merkezi olarak gönüllülerin emeğiyle herkesin sanat yapabilmesi için çabaladıklarını belirtti. Çarmıklı, “Kazım Koyuncu Kültür Merkezi olarak Herkesin insanca yaşadığı, insanca çalıştığı ve yeteneklerini özgürce geliştirdiği ve sanatın sokakta özgürce varolabildiği bir ülke için herkesi yan yana gelmeye çağırıyoruz. Hep birlikte Kazım Koyuncu şarkıları söylemeye devam edeceğiz” dedi.
Konuşmaların ardından Kazım Koyuncu şarkılarını söylenmesiyle ve horonlarla devam eden anma, kültür merkezine yapılan yürüyüşle sona erdi. 'Üreterek anıyoruz' etkinlikleri 26-27-28 Haziran günlerinde devam edecek. Anma kapsamındaki etkinliklere ücretsiz olarak katılınabiliyor.
Etkinlik programı kültür merkezinin internet sitesi www.kkkm.org üzerinden takip edilebilir.
Memleketinde özlemle anıldı
Kazım Koyuncu, ölümünün 5. Yılında memleketi Artvin’in Hopa İlçesi’ne bağlı Yeşilköy’deki mezarı başında anıldı. Koyuncu’nun dostları ve sevenleri anma programı öncesinde Hopa Halkevi’nde buluştu. Buradan Kazım Koyuncu’nun mezarına kadar bir yürüyüş yapıldı. Yürüyüş esnasında “Kanser kaderimiz değildir, Çernobil hala öldürüyor” dövizleri taşındı.
Mezar başında yapılan anmada ise saatler Kazım’ın ölüm saati olan 12.58’i gösterirken bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Kazım’ın sanatçı dostları mezarı başında yaptıkları konuşmalarda Kazım’la birlikte anılarını anlattılar. Anma programına katılan kitle örgütü temsilcileri de birer konuşma yaptılar. Yapılan konuşmalarda genel olarak, "Kazım, sahillerin, derelerin katledilmesine, dilimizin ve kültürümüzün yok oluşuna karşı çıkıyordu. Sevenlerinin de bu yolda mücadele vermesi gerekir" vurgusu yapıldı. Oluşturulan açık kürsüde Koyuncunun mezarını çiçeklerle süsleyen sevenleri, onunla ilgili anılarını anlattılar, anı defterine duygularını yazdılar.
Mezar başındaki anma programının ardından Kazım Koyuncu Kültür Merkezi Müzik Atölyesi ve anmaya katılanlarla birlikte Kazım şarkıları söyledi. . Anma töreni Koyuncunun mezarına karanfil bırakılması ile sona erdi.
Anma törenine; Halkevleri, Gürcistan’dan ''Laz ve Megrel'' isimli grup, Laz Kültür Derneği, İstanbul'daki Kazım Koyuncu Kültür Merkezi katıldı.