Küçükçekmece Eğitim Hakkı Meclisi ilçe genelinde topladığı okul durum raporlarını 14 Ocak Pazartesi günü İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne götürdü. İlçe Mili eğitim müdürü yerinde olmadığı için şube müdürüyle görüşüldü.
Yapılan görüşmede raporun her bir maddesini inceleyen şube müdürü Tahsin Nalbant din derslerine imamın girdiğini ve din derslerinde cinsiyet ayrımcılığı yapıldığını yazan maddelerin üzerinde durmayı tercih etti.
Akıl ve İrade dışı davranan yapar
Kendi branşının da din kültürü öğretmenliği olduğunu söyleyen Nalbant “Din derslerinde cinsiyet ayrımcılığı yapan öğretmen akıl ve irade dışı hareket etmiştir” dedi.
İmam da girer müftü de
Raporda bulunan aidat parası, okulların temzilik sorunları sınıf mevcutlarının kalabalık olması gibi sorunları görmezden gelen sadece din dersleri ile ilgili olan kısımda konuşmayı tercih eden Nalbant, din dersine imamın girdiği sorusuna ilahiyat fakültesi mezunu herkesin din derslerine girebileceğini bunun müftü, imam, vaaz okuyan herkes olabilir dedi.
Sınıf mevcudu 60 kişi
İkitelli İ.Ö.Okulu'nda sınıf mevcutlarının 60 kişiyi bulmasından kaynaklı okul velilerinin topladıkları imzalarında gösterilmesine karşın oralı bile olmayan şube müdürü Nalbant konuyu daha fazla uzatmak istemediğini ve dilekçelerin işleme konulup ilçe müdürüyle görüşüp geri dönüş yapılacağını söyledi.
Konun takipçisi olunacağının ve eğer sorunların giderilmemesi halinde yeniden ilçe milli eğitim müdürlüğü önünde olacaklarını söyleyen veliler imzalarını ve dilekçelerini bırakıp müdürlükten ayrıldılar.
Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz;
KÜÇÜKÇEKMECE İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNE;
4+4+4 eğitim sistemiyle beraber sorun yaşanmayacağına söz vermiştiniz fakat durum pek öyle olmamış görünüyor. Bizzat Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in açıkladığı verilere göre 136 bin 115 öğrenci okulu bırakmak zorunda kalmıştır, yine Bakan’ın iki elim aidat toplayan öğretmen ve idarecilerin yakasındadır demesine rağmen istisnasız tüm okullarda aidat toplanıyor olması dikkat çekicidir.
Yine Küçükçekmece Bölgesi de eğitim sisteminde yaşanan birçok sıkıntıyı barındırmaktadır.
1. PERSONELİ EKSİKLİĞİ VE HİJYEN SORUNU : Özellikle Kanarya ve İkitelli Bölgesi’nde ücretli öğretmen sayısının fazlalığı dikkat çekerken, hemen hemen bütün okullarda temizlik personeli eksikliği ve tuvaletlerdeki hijyen sıkıntısı kendisini göstermektedir.
2.SPOR SALONU EKSİKLİĞİ: Yine okulların çok büyük bir çoğunluğunda spor salonu bulunmaması zaman zaman kış aylarında çocukların dışarıda eğitim görmesiyle hasta olmalarına, zaman zaman da beden eğitimi dersinin yapılamamasına sebep olmaktadır.
3.AİDAT TOPLANIYOR: Aidat toplanmanın yasak olduğu her dönem açıklanmasına rağmen istisnasız bütün okullarda aidat toplanması ve kayıt sırasında okul ihtiyaçlarına dair malzeme (kağıt, kalem, temizlik malzemesi vs) alınmasının zorunlu kılınması önemli bir husustur. En az 30 TL olan aidatlar kimi okullarda 200 TL’ye kadar yükselmektedir.
4.FİZİKSEL SORUNLAR: Yine bölgede ilkokul ve ortaokul olarak faaliyet gösteren okullar çok büyük oranda aynı binayı kullanmakta fakat bu okullarda giriş çıkış düzeni buna göre oluşturulmamakta ve 5-5,5 yaş grubuna uygun tuvalet düzenlemesi bulunmamaktadır.
5.KALABALIK SINIFLAR: 4+4+4 eğitim sistemine geçilirken verilen sözlerden biri de kalabalık sınıflar olmayacağı iken, yine birçok okulda sınıf mevcutlarının 40’lardan başlayıp 60’lara vardığı biliniyor.
6.SEÇMELİ DERSLER: 4+4+4 ile gelen yeni bir uygulama olarak seçmeli derslere din ağırlıklı dersler dışında büyük çoğunluğuna branş öğretmenlerinin girmediği hatta işletme, astronomi gibi bölümlerde branş öğretmeninin bulunmaması da temel yaşanan sıkıntılar arasındadır. Seçmeli derslerde idareciler tarafından yönlendirme yapılması ve seçilen derslerin açılmaması bu alanda yaşanan sıkıntılar arasındadır.
Yaşanan sıkıntılarla ilgili birkaç okuldan özel örnekler:
İKİTELLİ İLKOKULU VE ORTAOKULU
Sınıf mevcutları 60’ı buluyor.
50 TL Aidat toplanıyor.
Spor salonu yok
Tuvaletler 5-5,5 yaş için uygun değil
Ücretli öğretmen sayısı fazla
- ATAKENT IMKB TEKNİL VE EML / TOPLU KONUT LİSESİ
200 TL Aidat toplanıyor.
Sınıf mevcutları 40- 50 kişi arasında
Seçmeli derslere branş öğretmenleri girmiyor.
ATAKENT IMKB TEKNİK VE EML’nde doğum iznine ayrılacak bir kadın öğretmen ve 4+4+4 sonucu alan değiştirmek zorunda kalan bir fen bilgisi öğretmeni dışında kadrolu matematik öğretmeni bulunmuyor.
KANARYA İLOKULU VE ORTAOKULU
Sınıf mevcutları 40-45 kişi arasında
Din kültürü derslerinde cinsiyet ayrımı yapılıyor.
FAHREDDİN KERİM GÖKAY ANADOLU LİSESİ
Seçmeli dersleri idare belirliyor.
Dershanelere yönlendirme yapılıyor.
KÜÇÜKÇEKMECE ANADOLU LİSESİ
Seçmeli dersleri idare belirliyor.
Okul tarafından belli bir siyasi görüş tarafından seminerler gerçekleştiriliyor.
Cinsiyet ayrımı yapılıyor(oturma-yürüme)
Aidat toplanıyor, para vermeyen öğrencilerden not düşülüyor.
YUNUS EMRE İLKOKULU VE ORTAOKULU
Sınıf mevcutları 40-50 kişi arasında
Din derslerine din kültürü öğretmeni değil imam giriyor
Öğrenci ve velilerin seçmeli ders olarak drama dersini seçmesine rağmen drama dersi açılmamış
SÖĞÜTLÜÇEŞME İLOKULU VE ORTAOKULU
Öğrenci ve velilerin seçmeli ders olarak drama dersini seçmesine rağmen drama dersi açılmamış
Ortaokul binası olarak kullanılan bina çok eski ve depreme dayanıklı değil.
Bu gibi sorunları daha da çoğaltmak mümkün. Bizler veliler ve öğretmenler olarak eğitim konusunun öneminin farkındayız ve yaşanan bu sorunlara acil çözüm üretilmesini istiyoruz. Okulların durumlarını takip etmeye devam edecek ve taleplerimizin takipçisi olacağız.
KÜÇÜKÇEKMECE HALKEVLERİ EĞİTİM HAKKI MECLİSİ
Halkevleri Basın Merkezi