Ankara'da direniş parklara taşınıyor

Per, 20/06/2013 - 23:39
  • Arttır
  • Eksilt
  • Normal

AKP faşizmine karşı günlerce Kızılay Meydanı’nda ve mahallelerinde direnen Ankaralılar, forum ve eylemlerle hem demokrasi ve özgürlük mücadelesi için direnişi sürdürme iradesi öne çıkıyor, hem de mahallelerdeki sorunlara karşı ortak hareket etmenin zemini kuruluyor

Ethem Sarısülük (Çaldıran) Parkı

Ankara Direniş ve Dayanışma Platformu’nun çağrısıyla Çaldıran Parkı’ndaki forum 20.00’da direnişte yitirilenler için saygı duruşu yapılmasıyla başladı. Direnişin, dayanışmanın ve geleceğin ne olacağına ilişkin tartışmaların yürüyeceği ifade edildi ve sözü Ethem Sarısülük’ün ağabeyi Mustafa Sarısülük aldı. Ağabey Sarısülük, “Ethem’in hesabı sorulacak, bizleri annemizi yalnız bırakmayın” dedi.

Bir kadın esnaf direnişe desteğini dile getirdi. Bir öğrenci akademik çalışmaların farklı metinlerde hazırlandığını ve bunların paylaşılabileceğini ekledi. Bir mahalleli AKP’nin insanları birbirine düşürdüğünden söz etti ve demokrasi mücadelesinin önemine işaret etti. Bir eğitim emekçisi Eğitim-Sen’in mücadelesini hatırlatarak Kızılay direnişini anlattı. Bir anne direnişçilerle gurur duyduğunu söylerken, bir sağlık emekçileri de ortak mücadeleye vurgu yaptı. Bir başka anne ailelerin çocuklarına verdiği desteğin öneminden bahsederken, bir başka kişi de örgütlenme gerekliliğini vurguladı. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim üyesi Cenk Yiğiter, “Buradan bir empati çağrısı yapıyorum 90′larda Kürt illerinde neler olduğunu, onların videolarını da izleyerek hissedelim; Ermenileri eşcinselleri de izleyelim görelim ve duyumsayalım onların neler yaşadıklarını, çünkü direniş kardeşleştirir” dedi.

Forumda alışveriş festivallerine karşı takas etkinlikleri, liselilerin mücadeledeki yeri, eylemlerdeki küfürlerin son bulması gerektiği, ötekileştirmeme, dayanışma, farklı örgütlülükler geliştirme üzerine konuşmalar yapıldı. Forum alanında ihtiyaçların karşılanması için bir torba içinde 771 lira toplandı. Başta ses sistemi olmak üzere bu harcamanın faturalarla forumdakilerle paylaşılacağı söylendi.

Çaldıran Parkı’nın adının da Ethem Sarısülük Parkı olarak değiştirilmesi önerisi oybirliği ile kabul edildi. Forum, 21 Haziran’da Ethem Sarısülük’ün evine gidilmesi, 22 Haziran saat 20.00’da tekrar Ethem Sarısülük Parkı’nda buluşulması kararlarıyla sona erdi.

Kuğulupark

Kuğulupark İnisiyatifi’nin çağrısıyla yapılan forumda ortak bilgi ağının sağlanması için sosyal medya çağrılarına yer verildi. Konuşmalarda parti örgütlenmesi önerildi, olayların Gezi Parkı’na indirgenmesi eleştirildi, direnişin sivilleştirilmesi gerektiği söylendi. Forum için semt pazarlarının kullanılabileceği iletilirken, devletin suçlulaştırma çabalarına tepki gösterildi. Eylemciler, ırkçı ve cinsiyetçi söylemler konusunda da uyardı, uyarıldı.

Kuğulupark’taki forumun önemli başlıklarından birisi de Kuğulupark’ın merkez olmaması gerektiğiydi. Kuğulu forumu katılımcıları, çalışma gruplarının oluşturulması ve raporların hazırlanması, ön bilgilendirme yapılması, partilerin, meslek odalarının, sendikaların da bu sürece katılması gerektiği belirtildi.

“Sopaya karşı organize, havuca karşı bilinç” sloganının öneminden söz edilen forumda direniş tiyatrosu, korosu, yazarlık atölyesi önerileri de getirildi. Sokak çocukları için çalışmalar yapılması, mum yakma eylemi, polis şiddeti ve boykotun duyurulması, haberlerin farklı dille çevrilmesi, insanlara ulaşmak için mektup gibi yöntemlerin geliştirilmesi gerektiği ifade edildi. Yüzde 10 seçim barajı, sosyal sorumluluk projeleri, hukuka aykırılıkların duyurulması, görsel materyaller dağıtılması da konuşulan konular arasındaydı.

Anıtpark

Anıtpark’ta 19.50’de başlayan forum 22.00’a kadar sürdü. 16-17 konuşmacı söz aldı. Üç avukat hukuki sürece ilişkin bilgi verdi. Forum katılımcı sayısı ise 48-55 arasında değişti. Direnişin özeti yapıldı, AKP politikalarının ve söyleminin yanlışlıkları üzerine değerlendirmelerde bulunuldu, çevre sorunlarına, internet-sosyal medya kullanımına, muhafazakarlık ve milliyetçilik konularına, örgütlenme sorununa, forumlar arası iletişime, ötekileştirmeye, ülkenin dört bir yanındaki katliamlara ilişkin konuşmalar gerçekleştirildi.

“Biz 30 yıl Kürt meselesini de bu medyadan izledik” denilen forumda herkesin mesleğine ilişkin tartışmalar yaptırabileceği hatırlatıldı. Forumda ilginç de bir öneri getirildi: “Sayımız arttıkça aramıza sivil polisler de katılacaktır. Onları da görüşlerini bildirmeye davet ediyoruz”. Anıtparklılar 21 Haziran’da buluşmak üzere forumu sonlandırdı.

100. Yıl

100. Yıl Parkı’ndaki forumda şu kararlar alındı:

  1. 100. Yıl Migros önünde 21 Haziran itibariyle gün boyu açık kalacak bir masa kurulması ve masa gönüllülerinin belirlenmesi.
  2. İnternet kullanmayanlar için forumdan çıkan sonuçların ve tartışma başlıklarının bulunduğu bir postanın iletişim masasında bulundurulması. Bu postanın belli bölgelere asılması.
  3. Forum kararlarının dağıtımının sağlanması.
  4. İzci Parkı’nın adının Ethem Sarısülük Direniş Parkı olarak değiştirilmesi için imza kampanyasının başlatılması. İmzaların da bu masada toplanması.
  5. Sosyal medyadaki boykot çağrısının ve listelerinin masada sunulması.
  6. Ankara’daki farklı parklarda düzenlenen forumlara temsilcilerin katılması ve diğer forum kararlarının 100 Yıl Mahallesi İnisiyatifi’ne iletilmesi.
  7. Devletin devrimcilere düzenlediği operasyonun protesto edilmesi.
  8. 21 Haziran günü 17.00’da 100. Yıl’daki Star gazetesi önünde Duran İnsan Eylemi yapılması.
  9. 21 Haziran günü 20.00’da Migros önünde yürüyüş ve forum yapılması.


Halkevleri Genel Merkezi
Konur Sokak No:8/9 Kızılay, Ankara
Telefon: 312-4192717 Faks: 312-4193207 Eposta: [email protected]
Bağışlarınız için; İş Bankası (Ankara) Meşrutiyet Şubesi 785989 nolu hesap