Mamak'ta veliler, öğretmenler, öğrenciler ve eğitim hakkı mücadelesine destek verenler Mamak Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi'nin düzenlediği Laik-Bilimsel Eğitim Forumu'nda buluştu. Açıkalın Düğün Salonu'nda bir araya gelen Mamaklılar okullardaki sorunlar ve çözüm yolları üzerine tartışma yürüttü.
Forumun ilk bölümünde eğitimde yapılan gericileştirme, dincileştirme ve piyasalaştırma politikalarını anlatmak üzere sözü Halkevleri Eğitim Sekreteri Betül Öztürk aldı. 19. Milli Eğitim Şurası'nda alınan kararlar üzerinden önümüzdeki dönemde yapılmak istenenleri ve daha yasalaşmadan fiilen uygulamaya konulan gerici uygulamaları anlattı.
Forumun ikinci bölümünde Mamak Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi temsilcisi Cem Yılmaz Türkiye'deki mücadele deneyimlerinden örnekler sundu.
Forumun son kısmında "Okullarımızda neler var ve neler yapmalıyız?" sorusuyla söz salona verildi.
Ege Mahallesi muhtarı okullarda oluşturulan gerici kadrolaşmadan ve velilerle birlikte okullara girerek buna karşı tepkiyi büyütmek gerektiğinden bahsetti. Ege Halkevi üyesi, Halkevleri'nin Mamak'ta yürüttüğü Kış Okulları sayesinde okullarda yaşanan sıkıntılardan haberdar olduklarını anlattı. Herkesi Eğitim Hakkı Meclislerine dahil olmaya çağırdı. 24 Ocak'ta yapılacak Ankara Eğitim Forumuna davet etti.
Mamak Belediye Meclis üyesi Yusuf Sağlık, yerel yönetimlerde eğitime bütçe ayırdığını ama bunun kullanılmadığından bahsetti. Mamak'ta iki alanın okul için ayrıldığını ama yapılmadığını söyleyerek, herkesi eğitimde gericileştirmeye ve mahallelerde çocukları kuşatan uyuşturucuya karşı mücadele etmeye; var olan haklarını talep etmeye çağırdı. Avukat Ali Haydar Hakverdi, "AKP'ye karşı sokak, boykot, her alanda, her kesimin desteğiyle bir cephe oluşturulmalı ve karşı durulmalıdır. Çevremizi, ailemizi örgütleyelim, bu ciddi bir karşı duruş olacaktır" dedi. Açıkalın Ortaokulu Müdür Yardımcısı çocukların da artık kendiliğinden gerici politikalara karşı duruş sergilediklerinden ve veli, öğretmen hep birlikte onların yanında mücadele etmek gerektiğinden bahsetti. Mutlu Halkevi'nden bir veli, çocuğunun okulunda para toplandığından ve temizliği velilerin yaptığından bahsetti. Bunun üzerine okulda toplu dilekçeler verilerek hizmetli talep edilmesi üzerinden mücadele başlatılması konuşuldu. Ortaokul öğrencisi söz alarak okullarında öğretmenin arkadaşlarını taciz ettiğini, sürüldüğünü ama aslında sürülmesinin değil hapse gönderilmesi gerektiğini söyledi. Ege Lisesi'nden bir öğrenci, AKP'nin misyonerliğini yapmak için görevlendirilmiş müdürlere karşı mücadele ettiklerini anlattı.
Forum sonunda, okullardaki gericileştirmeye karşı top yekün bir mücadelenin gerektiği, bunun için mahallelerde Eğitim Hakkı Meclislerinin oluşturulması kararlaştırıldı. 9 Şubat'ta zorunlu din derslerine karşı yapılacak olan boykota geniş katılım sağlamak ve örgütlemek için velilerden oluşan bir komisyon oluşturuldu.