Eğitim Hakkı Anasayfa

Ümraniye Halkevi’nde Yaz Okulu Başladı: “Okumuş İnsanlar” Halkın Yanında

Çar, 06/08/2008 - 01:00
  • Arttır
  • Eksilt
  • Normal

Ümraniye Halkevi ile  Öğrenci Kolektifleri'nden üniversiteli öğrencilerin  "Okumuş insan halkının yanında olur" şiarı ile yola çıktıkları halkın yaz okulu 4 Ağustos'ta başladı.

Çocuklarla yaz tatilinde oyunlar, yaratıcı atölye çalışmaları, tiyatro, öykü ve düşlerle dolu bir serüven başladı. Kendi çevrelerine aktif bir biçimde katılan yaratıcı, meraklı, sorgulayan bireyler yetiştirmek konusunda önemli bir rol üstlenmenin farkında olarak, çocukların da aktif olarak katıldığı ortamlar yaratmaya özen gösteriyor, hep birlikte üretiyor, paylaşıyor, dostluğun ve dayanışmanın güzel örneklerini ortaya çıkarıyoruz. Bunlar yapılırken okul dersleri de ihmal edilmiyor. Sabah programı İngilizce ve matematik derslerine ayrılırken,  satranç da dinlenme zamanları için vazgeçilmeyen bir aktivite oluyor. Kimi üniversiteli arkadaşlarımızı da mahalleli çocuklar satrançla tanıştırıyor.

Yaz okuluna katılan öğrenciler arasında ilköğretim 1. sınıftan 8. sınıfa kadar her yaştan yaklaşık 45 çocuk var. İngilizce derslerinde öğrencilerin seviyesi tespit edildikten sonra başlangıç seviyesinde bir İngilizce eğitimi ilköğretim 1, 2 ve 3. sınıflar hariç diğer tüm öğrencilere verilmeye başlandı. Matematik konusunda ise tüm öğrenciler seviyelerine göre iki gruba ayrıldı. Resim, öykü, tiyatro, satranç, halkoyunu gibi konularda da çocuklarla 2 farklı grupta çalışılıyor.

Üniversiteli öğrencilerinin de yardımıyla çocukların ihtiyacı olan yeni bir çocuk parkı yapılmak isteniyor. Halkevi’nin yakınındaki yeşil alanda , yaz okulu sonunda, bütün bir süre boyunca ortaya çıkan üretimlerin hepsinin sergileneceği bir halk şenliği düzenlenecek.

Öğrenci velilerinden Nergiz Ateş ile röportaj:

Ümraniye Halkevinde yürüttüğümüz yaz okulu öğrencilerinden Umutcan Ateş’in annesi ilk gün tüm derslerimizin takipçisiydi. Kendisiyle bir veli olarak mahallede çocukların yaşadığı eğitim sıkıntıları, çevre okullarda eğitim koşulları ve yaptığımız çalışma üzerine konuştuk…

Mahallede çocukların yaz dönemini nasıl geçiriyor, gidip yaz aylarını verimli bir şekilde geçirebilecekleri yerler var mı?

Siz bu çalışmaya başlamadan önce çocuklar sokakta oynuyordu, amaçsızca sokaklarda geziyordu. Çevrede çeşitli yaz okulları var ama hepsinin amacı para kazanmak, biz de oralara çocuklarımızı yollayamıyoruz. İmkanlarımızı zorlayıp çocukları oralara yollasak bile oralardaki maddi durumu daha iyi olan çocuklarla bizim çocuklar arasında büyük bir uçurum olduğundan çocuklarımızın psikolojisi bu durumdan kötü etkileniyordu. Ben çocuğumu bir ay özel yaz okuluna göndermiştim. Ama burada sizin yanınızda paylaşmayı, arkadaşlığı, birliği, birlikte çok güzel şeyler yaratılabileceğini daha iyi öğreniyorlar. Üniversiteli ablalarının ağabeylerinin yanına severek isteyerek geliyorlar. Sizleri takdir etmek gerekiyor. Bizim mahallemizde çocukların oynayacak parkı bile yok. Geçen lunaparka götürdüğüm çocuklarımdan küçük oğlum oyuncağa korkudan binemedi ağladı, onun yerine büyük oğlum bir başka oyuncağa daha binsin dedim, adam ona bile izin vermedi. Bu yüzden sizin gibi üniversitelilerin buralara gelip çocuklar için böyle güzel şeyler yapmanız bizi çok memnun ediyor.

Okullarda da bu gibi sıkıntılar yaşıyor musunuz?

Yaşıyoruz tabi. Bizim buraların okullarında eğitim kalitesi çok düşük. Bizim durumumuz yetti de çocuğumuzu Ataşehir’deki devlet okuluna yolladık. Ancak orada da eğitim çok pahalı. Örneğin okulda yıllık 200 YTL temizlik parası toplanıyor. 200YTL ne demek, o kadar çocuktan toplanınca milyarlar ediyor. Bu okul bu kadar parayla ne yapıyor! İnsanlar sömürülüyor, resmen sömürülüyoruz. Okulda hafta sonları paralı kurslar veriliyor, biz çocukları gönderemiyoruz. Zaten çocuğumuz iyi bir okulda okusun diye zar zor göndermişiz o okula, bir de böyle masraflar çıkınca altından kalkamıyoruz. Bu sefer diğer çocukların dersleri iyi gelirken bizim çocukların dersleri zayıf geliyor. Ya da oradaki çocuklardan görüp bizim çocuklar da markalı elbise, pahalı spor ayakkabıları istiyor. Dersler konusundaki rekabet, normal arkdaşlıklarında da devam ediyor.

Günümüzde üniversite öğrencileri sizce halkın yanında yer almak konusunda yeterli emeği gösteriyor mu?

Bizim mahallemize gelen üniversiteli çocuklar üzerine düşen her şeyi yapıyor bence. Çocuklarımızı aydınlatıyor, bizleri bilinçlendiriyor. Burada biz de üzerimize düşeni yapmak isteriz. Her konuda biz de sizin yanınızdayız.

umryaz1

umryaz2

umryaz3

umryaz4


Halkevleri Genel Merkezi
Konur Sokak No:8/9 Kızılay, Ankara
Telefon: 312-4192717 Faks: 312-4193207 Eposta: [email protected]
Bağışlarınız için; İş Bankası (Ankara) Meşrutiyet Şubesi 785989 nolu hesap