Bu yıl gümüş yılını kutlayan 25.İstanbul Kitap Fuarı'nda kitapseverler, adeta edebiyatçı akınına uğrayacak. Bugün TÜYAP Beylikdüzü Fuar ve Kongre Merkezi'nde başlayan fuar 5 Kasım'a kadar sürecek. Kitap Fuarı ilk kez bir Türk yazarın, Orhan Pamuk'un, Nobel Edebiyat Ödülü'nü almasının hemen sonrasına denk geliyor. Pamuk'un kitaplarının yayıncısı İletişim Yayınları da fuar için özel olarak hazırlandı. Standa ilginin büyük olması bekleniyor...
Fuara gelen okurlar, Alfredo Saad-Filho, John Strelecky (İngiltere), Bharati Muk-herjee (ABD) Vasilis Aleksakis (Yunanistan), Jean Michel Thibaux (Fransa), Jamal Mahjoub (İspanya), Garry Kasparov (Rusya), Asne Seierstad (Norveç), Bozhana Apostolova, Miglena Nikolchina, Sofia Nestorova, Silvia Choleva, Mirela Ivanova, Ekaterina Yosifova, Kristin Dimitrova, Hristo Karastoyanov (Bulgaristan), Steve Jones (İngiltere), Kader Abdolah (İran) Gerald Maclean (Kanada), Dragor Tançar (Slovenya) Gerhard Rühm (Avusturya), Claudio Magris (İtalya), Hüseyin Cuma (Suriye), Hazma Berkavi, Halid Ebu Halid (Filistin), Zoran Zivkovic (Sırbistan), Inger Edelfeldt, Âke Edwardsson, Per Olov Enquist, Thomas Hailing, Dan Höjer, Âsa Lind, Inger Lindahl, Pija Lindenbaum, Barbro Lindgren, Carl Johan Vallgren ve Gunilla Thorgren (İsveç) gibi yazarlar ile tanışma fırsatı bulacak.
BU YILIN 'ONUR YAZARI' DOĞAN HIZLAN
"Kitap Fuarı'nın 25 Yılı- Bir Yolculuk Öyküsü", temalı fuarın bu yılki onur yazarı ise edebiyat eleştirmeni, gazeteci ve yazar Doğan Hızlan.
Fuarda ayrıca Almanya, Avusturya, Amerika Birleşik Devletleri, Arnavutluk, Azerbaycan, Bulgaristan, Bosna- Hersek, Ermenistan, Küba, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Makedonya, İsveç, İtalya, İran, İsrail, Romanya ve Sırbistan'dan yayınevleri ve yayıncılar birliği temsilcileri yer alacak.
İstanbul Kitap Fuarı bu yıl yaklaşık 500 yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımıyla düzenlendi. 225 edebiyat ve kültür etkinliğinde 8oo'e yakın yazar; imza günlerinde ise, yüzlerce yazar, sanatçı, biliminsanı, gazeteci ve politikacı okurlarla buluşma imkânı bulacak.
Ayrıca, fuar süresince çocuklar için özel etkinlikler yer alacak. Çocuklar, TÜYAP Çocuk Kulübü kapsamında söyleşi, resim atölyesi ve okuma saati gibi 25 etkinliğe katılma olanağı bulacak ve sevdikleri yazarlardan kitaplarını 'dinleyebilecek'.
Fuarda kitapseverler 'Onurlandıranlar' sergisi ile Kitap Fuarı'nın yolculuk öyküsüne tanıklık edecekler. Tasarım ve konseptinin Sadık Karamustafa tarafından hazırlandığı sergide, İstanbul Kitap Fuarı'nın Onur Yazarları ve Onur Çizerlerinin fotoğrafları ve metin alıntıları yer alacak.
Kitap Fuarı kapsamında gerçekleştirilecek diğer sergi ise, danışmanlığını Demet Taner'in, tasarımını ise Sadık Karamustafa'nın yaptığı "Canlar Ölesi Değil / Haldun Taner'siz Yirmi Yıl" sergisi olacak. Fuarda, ayrıca, kitapseverler Avusturya Kültür Ofisi tarafından düzenlenen, Ingeborg Bachman'ın yaşamından kesitler ile yazdığı metinlerden oluşan "Barış'ı Yazmak" sergisi izlenebilecek. Öte yandan bu yılki fuarda, SODEV, İnsan Hakları Derneği, Can Çocuk ve Uluslararası PEN Türkiye Merkezi ile, Milliyet Kitap Dergisi'nin düzenlediği çeşitli panel ve konferansları takip etmek mümkün olabilecek.
Kitap Fuarı, "ARTİST 2006 -16. İstanbul Sanat Fuarı" ile eş zamanlı gerçekleşiyor. Fuarın giriş ücreti yine 5 YTL olarak belirlendi. Emekli, öğrenci ve öğretmenler için giriş ücreti yok. Fuar, 28 Ekim-4 Kasım 2006 tarihleri arasında 11:00-20:00, 5 Kasım'da ise, 11:00-19:00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.
Sesonline