İşçi Filmleri Festivali 1 Mayıs'ta başlıyor

Doğan Hızlan | Cu, 27/04/2007 - 01:00
  • Arttır
  • Eksilt
  • Normal

II. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, 1 Mayıs'ta Taksim Kazancı Yokuşu'na bırakılacak karanfillerle başlayacak, resmi açılış 2 Mayıs gecesi saat 20.00'de Beyoğlu Emek Sineması'nda yapılacak. 7 Mayıs'ta da festival kapanacak.
1 Mayıs 1977'de Taksim Kazancı Yokuşu'nda, Taksim Meydanı'na 1 Mayıs kutlamasına gelenlerden 36 kişi ölmüş/öldürülmüştü, karanfil onların anısına bırakılıyor.
Festivali; halkevleri, sendika.org, DİSK'e bağlı Sine-Sen, Basın-İş ve Birleşik Metal-İş ile Türk-İş'e bağlı Hava-İş ve Petrol-İş sendikaları düzenledi, 13'ü yerli, 27'si yabancı olmak üzere toplam 40 eser izleyiciye sunulacak. Dört konuk yabancı yönetmen gelecek.
Ücretsiz izlenecek filmler, İstanbul, Ankara ve İzmir'de eş zamanlı gösterilecek.
Festivalin sözü: "Yoksulluk Direniş Umut."
Acılış gecesinde ayrıca ödüller verilecek. Böylece de sinema sanatına emek veren ustalar, emekçiler hatırlanmış olacak.
Türk edebiyatının, Türk sinemasının, Türk tiyatrosunun önemli ustalarından Vedat Türkali'nin festivalde yaptığı konuşmadan bir bölümünü mutlaka okumalısınız: "Bütün hedefim şuydu: Sinemada halk kitlelerinin en çok ilgi duyduğu bir alanda halkıma, emekçi halkıma ve can çeken halkıma bir şeyler verebilmek. Sinema tehlikeli bir alan; insan kendini kaptırdı mı çok olumsuzluklara kayarsınız. Çünkü para var, her şey var orada."
BİR tema üzerine çekilmiş filmleri ben hep savunurum. Hele söz konusu işçi ise. Bu dünyada yaşayan herkesin seyretmesi, görmesi gereken filmlerin bir arada sunulması, insanları işçi sınıfı konusunda bilinçlendirme, sorunlarını görme, yaşama koşullarını anlama konusunda, tanıtıcı, uyandırıcı, uyarıcı bir işlev taşıdığından kimsenin kuşkusu olmasın.
Yalnız film seyretmeyeceksiniz, ayrıca fotoğraf sergileri, etkinliklerle işçi kavramıyla ilgili konuşmaları da izleyebilirsiniz.
Festivalin gerekçesini, düzenleyenler şöyle özetliyor:
"Anlattığın Senin Hikáyendir sloganını beyaz perdeye taşıyan İşçi Filmleri Festivali dünyayı sosyal, bireysel ve çevresel özellikleriyle yaşanabilir olmaktan çıkaran neoliberalizme karşı biriken deneyimleri paylaşmak; dünyanın dününe, bugününe ve geleceğine emek cephesinden bakmak; işçilerin kendi sınıfı ile iletişim kurmasını sağlamak için sinemanın etkili dilinden yararlanmayı hedefliyor."
Filmler, işçilerin toplumsal, siyasal, bireysel serüvenlerini, bütün dünya coğrafyasındaki durumlarını gösterecek.
İyi seyirler.
* * *
FESTİVALLE ilgili ayrıntılı bilgi için: İnternet adresi: http://www.festival.sendika.org
Tel: 0212 245 82 65
Fax: 0212 245 70 10
E-posta: [email protected]

Hürriyet