18 Ekim günü hayatını kaybeden Sıdıka Su İstanbul’da toprağa verildi. Zincirlikuyu Mezarlığı’ndan kalabalık bir kitle tarafından uğurlanan Sıdıka Su’yu uğurlama törenine dostları, yakınları, sanatçılar, siyasi parti temsilcileri katıldı. Halkevi yöneticilerinin de katıldığı cenaze töreninde Sıdıka Su, Ruhi Su’nun yanına gömüldü.
1923 yılında Sivas'ta doğan Sıdıka Su 18 ekim günü saat 5.30'da evinde geçirdiği kalp krizi sonucu yaşamını yitirmişti.
Sıdıka Su Ankara, Dil, Tarih, Coğrafya Fakültesi (DTCF), Felsefe bölümü mezunu idi ve kurucusu olduğu Ruhi Su Vakfı'nın da başkanlığını yürütüyordu...
Ruhi Su ile Tanışması ve Evlilikleri
Sıdıka hanım, Ankara Üniversitesi DTFC'deki yıllarında Ruhi Su ile tanıştı. O günlerde sanatçının kurduğu koroda çalışmaya başladı. Türkülerin siyasetle yan yana yürüdüğü yıllarda Sıdıka hanım, genç bir üniversiteli olarak Ruhi Su ile birlikte Türkiye Komünist Partisi’ne (TKP) üye oldu.
Her ikisi de 1952 TKP Tevkifatı sırasında Ankara'da tutuklandılar. Sıdıka hanım 5 yıl boyunca Sultanahmet ve Harbiye Merkez cezaevlerinde yattı. Cezaevi yıllarında Ruhi Su ile evlendi olacaktı. Nikah, ikisi de kelepçeliyken kıyıldı. Şahitleri Behice Boran ile Nevzat Hatko idi.
Cezaevi yıllarını dışarıdaki tecrit koşulları izledi. Önce Konya sonra Ankara'daki sürgün günlerinin ardından İstanbul'a döndüklerinde oğulları Ilgın doğdu.
Ruhi Su Kültür ve Sanat Vakfı
Kuruluş çalışmaları 1996 Mayıs ayında başladı. Haziran 1996 tarihinde Ruhi Su Kültür ve Sanat Merkezi adı altında çalışma kararı alındı. Kültür Merkezi oluşumuna katkı sağlamak amacıyla Temmuz 1996’da Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’nda Edip Akbayram-Dostlar, Moğollar ve Ruhi Su Dostlar Korosu’nun katılımıyla bir konser düzenlendi. Binlerce Ruhi Su dostu, hem konsere aynı zamanda açmış olduğumuz bağış kampanyasına yoğun bir ilgiyle katıldı.
Ağustos 1996’da Beyoğlu Ayhan Işık sokaktaki bugünkü vakıf binasına taşınıldı. Yaklaşık 3 ay süren yoğun bir tadilat ve düzenleme çalışmasını ardından, Kasım 1996’da binayı kullanıma uygun hale getirildi.
RUHİ SU KÜLTÜR VE SANAT VAKFI, Ruhi Su’nun anısını canlı tutmak, yaşatmak ve sanat anlayışını geliştirip yaygınlaştırmak; yaşamı boyunca, sanatsal ve düşünsel anlamda oluşturduğu ilke ve değerleri doğrultusunda sanatsal, kültürel ve bilimsel çalışmalar yapmak; bu ilke ve değerleri geliştirici içeriğe sahip her türlü etkinliği teşvik etmek, desteklemek ve katkıda bulunmak amacıyla 1997 Mart ayında Sıdıka Su ve Ilgın Su tarafından kuruldu ve tüzel kişiliğini kazandı.
Yönetim Kurulu Sıdıka Su, Ilgın Ruhi Su, Sönmez Targan'dan oluşuyor. Vakfın Mütevelli Heyeti'ni ise; Sıdıka Su (Başkan), Ilgın Ruhi Su (Genel Sekreter), Nermin Aksın, Sönmez Targan, İrfan Ertel, Mustafa Atalay, Oktay Ekinci oluşturuyor...
Vakfın telefon numaraları şöyle: (0212) 245 40 32 ve 245 38 96
Kaynak: Sesonline