Kazım Koyuncu'nun albümünün resepsiyon konuşması

Oya Ersoy | Sa, 16/01/2007 - 02:00
  • Arttır
  • Eksilt
  • Normal

Merhaba Dostlar,

Güneşin Karadeniz'le buluştuğu yerden, bazen asi ve baş eğmez, bazen dingin ve duygusal dalgalarla geldi Kazım. Bugün, gökyüzünün ve denizlerin maviliğinde, fırtınanın coşkusunda, bu toprakların tarihinden ve değerlerinden geleceğe uzanan yolda bizlerle.

"Aşk varsa şarkı da vardır" diyen sesi, tüm halkların kardeşliğine olan inancını şarkıların kardeşliğinde yaşatan coşkusuyla aramızda.

Açık havada Kazım'ı uğurlarken; Biz Karadeniz'in asi çocuğunu kaybetmedik. Biz Kazım'ı, yani Karadeniz'in hırçın çocuğunu notaların sonsuzluğuna uğurladık. Ve Köroğlu, Dadaloğlu, Aşık Veysel gibi kuşaktan kuşağa yaşayacak ve yaşatacağız" demiştik. Sözümüzü tutmanın onurunu yaşıyoruz bu gün.

Kazım'ın müziğe, barışa ve kardeşliğe olan inancını, bıraktığı tüm değerleri ve birikimlerini dostları ve sevenleri ile paylaşmak ve bu ülkenin geleceğine aktarmak için ailesinin yayınlama kararı aldığı bu albümü Halkevleri olarak gerçekleştirdik.

Açıkçası böylesi bir yükün maddi ve manevi ağırlığı ilk başlarda hepimizi korkuttu.

Karar vermemizi sağlayan ise yine "Kazım" oldu. Çünkü O "bir müzisyenim, ondan sonra bir Karadeniz'liyim ama hepsinin ötesinde bir devrimciyim" diyordu ve "denizlerin çocuklarından selam" taşıyordu. Ve bize düşen sorumluluk da onun değerlerinin ve selamının taşınmasına katkıda bulunmaktı.

Öyle bir şey yapmalıydık ki hem albüm en iyi hale getirilmeliydi ( kuşkusuz Kazım hayatta olsaydı çok daha iyisini yapardı.), hem de bu albümle ortaya çıkacak olan tüm değerler Kazım'ın dünya görüşüne uygun bir başka projeye dönüştürülmeliydi. Hiçbir maddi kazanç sağlanmadan ve herkesi kapsamaya çalışarak.

Önce ailesi ile görüşerek kaygılarımızı ve projeyi paylaştık. Ardından başta Kazım'ın yakın arkadaşları olmak üzere; tüm sanatçı dostlarıyla, birlikte çalıştığı orkestra arkadaşlarıyla, Karadenizli olan ya da olmayan onunla çalışan bütün sanatçılarla … Amacımız Kazım'ın müziğini ve değerlerini bugüne ve gelecek kuşaklara hep birlikte taşımaktı.

Tek tek herkesle görüşerek projeyi paylaştık, önerilerini istedik.

Kazım'dan kalan ne varsa, en iyi şekliyle ulaştırabilmek amacıyla sevenlerinin arşivine koyabilmesi için gerçekleştirildi bu albüm.

Bu çalışmada çok sayıda insanın bütünüyle amatör ama bir o kadar da içtenlik, coşku ve inanç yüklü duygusu ve emeği var. Bu duygu ve emek, Kazım'ın ailesi, dostları, arkadaşları ve sevenlerinin katkısıyla en önemlisi Kazım'ın sesiyle bütünleşti ve bu ülkede birilerinin arkasından da doğru şeyler yapılabileceğinin bir örneğini oluşturdu.

Bu güne kadar projeyi paylaşabildiğimiz herkesle birlikte gösterdiğimiz çabayı, yaşadığımız dayanışma ve sahiplenme duygusunu sözle anlatabilmek mümkün değil.

Bu sahiplenme ve dayanışma duygusunun ortaya önemli bir enerji ve değer çıkartacağına inanıyoruz.

Amacımız bu çalışmadan ve sürecin bütününden ortaya çıkacak tüm değerleri ve olanakları Kazım Koyuncu adını yaşatacak bir başka çabaya aktararak büyütmek...

Albümün gelirinin tamamı Kazım Koyuncu'yu gelecek kuşaklara aktaracak bir projede kullanılacak. Bu projeyi de Kazım'ın tüm dostlarıyla birlikte belirlemek ve birlikte yaşama geçirmek istiyoruz.

İstiyoruz ki; unutulmanın acısıyla değil, hatırlanmanın ve ürettiklerinin geleceğe de akacağından emin olabilsin sanatçılarımız.

İstiyoruz ki: yaşadıkları hayat, ürettikleri değerler piyasanın "geçim" ve buna bağlı "seçim" ikileminden uzaklaşsın.

Kazım Koyuncu, yaşamı boyunca popüler kültürden uzak durup, çok farklı kesimleri kucaklayabilen, çok farklı kesimler tarafından sevilen bir insan, bir sanatçı oldu. 33 yaşında kaybettik Kazım'ı. Çok kısa bir ömre çok güzel bir yaşam sığdırdı.

Şimdi sıra bizde.

Teşekkürler "şair ceketli çocuk". Sen bizimlesin....

Av.Oya Ersoy
Halkevleri Merkez Yönetim Kurulu