Ankara’da 15 mahallede bir aydan bu yana süren Halkevleri Yaz Okulları, Güvenpark’taki şenlik ile sona erdi. Haziran Direnişi ile yeniden kazanılan Güvenpark, minik çapulcuların sesleriyle inledi. Çocuklar, özgürlüğü ve umudu tüm çalışmalarına ve üretimlerine yansıttı
Halkevleri Yaz Okulları Şenliği için hazırlıklar erken saatlerde başladı. Parkın çevresine “Halkevleri Yaz Okulları Şenliği” ve “Okumuş İnsan Halkın Yanındadır” pankartları asıldı.
Çocuklar bir ay boyunca yaptıkları faaliyetlerin bulunduğu resimlerden sergiler hazırladı ve etkinlik alanının çevresine yerleştirdi.
Farklı mahallelerdeki resim atölyelerinin en beğenilen üretimleri de park alanının çehresine asıldı. Minik çapulcuların resimlerinde direnişin simgeleri de eksik kalmadı.
Güvenpark’ın içindeki havuzun dört yanında masalar kuruldu. Masaların bir bölümünde bir aylık çalışmaların ürünleri sergilendi.
Çocukların yaratıcılıkları Ankaralılar tarafından ilgiyle izlendi. Bazı kişilerin çocuklara giderek çalışmalarını nasıl yaptıklarını sorduğu görüldü.
İlker Halkevi’nin çocukları hummalı bir çalışmanın sonunda Hacivat-Karagöz’ler hazırladı.
Sergide en anlamlı masalardan birisi de Dikmen Vadisi’nin çocuklarına aitti. Melih Gökçek’in evlerini başlarına yıkmak istedikleri çocuklar, Eğlenceli Mimarlık atölyelerinde öğrendikleri ile hayallerindeki kentin örneklerini yarattı. Hemen hemen tüm çalışmalarda yapraklardan ağaçların yer alması da dikkat çekiciydi.
Cam boyama atölyesinden güncel bir çalışma:
Diren Penguen!
Hemen hemen her yaz okulunda seramik – cam boyama atölyesinde çalışmalar yapan Dikmen Halkevi’nin çocukları yaratıcılıklarını geçmiş yıllara göre biraz daha geliştirmişti. Bardaklarda “Diren Dikmen”, “Diren penguen”, “TOMA defol”, “Yaşasın mahallemizin direnişi” gibi yazılamalar yer aldı.
Keçiörenli bir öğrenci hareretle çalışıyor.
Tayyip Erdoğan buna çok kızacak.
Çocuklar ayakları baş yaptı bile!
Minik çapulcular, Dikmen Ahmed Arif Parkı’ndaki çay ocağında gördükleri ve “çaycı” diye çağırdıkları tutuklu direnişçi Sonel Temel’i de unutmadı. “Çaycıya Özgürlük” pankartıyla Sonel abilerine selam gönderdiler.
Mutlu Halkevi’nin mutlu çocukları da bir diğer tutuklu direnişçi Hikmet Tanıl için özgürlük istedi. Çocuklar, bir ay boyunca yaptıkları çalışmaları Hikmet Abi’lerine göndereceklerini söyledi.
Mamak Halkevi’nin minik çapulcuları, “Marjinal çocuklar” pankartıyla şenlik alanında kısa bir yürüyüş gerçekleştirdi.
Ethem Sarısülük de şenlikteydi…
Origami atölyesindeki çocuklar, tutuklu direnişçilere gönderilecek mektuplar için zarflar hazırladı ve atölyelerini izleyen herkesi tutuklu direnişçilere mektup yazmaya çağırdı.
Dostlar-Tepecik’te barınma hakkı mücadelesi veren halkın çocukları taş boyama atölyesinde…
Çocuklara yer yer gönüllü eğitmenleri ve üniversiteli çapulcu öğretmenleri de yardım etti.
En çok çalışan atölyelerden birisi kuşkusuz yüz boyama atölyesi oldu. Atölyedeki eğitmenlerin önündeki kuyruk saatlerce bitmedi. Günün sonunda hemen hemen tüm çocukların yüzleri boyanmış durumdaydı.
Balon atölyesinin çalışmaları ne yazık ki çok uzun ömürlü olamadı. Alandan balon patlama sesi eksilmedi.
Dikmen Vadili minik çapulcular yumurta boyama atölyesinde hünerlerini sergiledi. Günün sonunda yumurtaların büyük çoğunluğunda Melih Gökçek’in çizilmiş olması da elbette tesadüf değildi.
Aileler izleyici konumunda fazla dayanamadı. Bir süre sonra çok sayıda anne babanın taş, yumurta ve cam boyadığı, resim yaptığı, hamur ile oynadığı görüldü.
Şenliğin gezici müzik ekibi…
Dikmen Vadili çapulcular, yaptıkları yumurtaları üniversiteli eğitmenlerine verdiler ve eklediler:
“Siz bunlarla ne yapacağınızı iyi bilirsiniz…”
Güvenpark’ta henüz kırılmamış “fışkiye”ler çocukların bir başka neşe kaynağıydı.
Resim atölyesindeki çocuklar çalışmalarını resim kağıtlarıyla sınırlamadı ve ilerleyen dakikalarda havuzun kenarındaki kaldırım taşlarına el attı. Yazılamalardan bazıları:
“Diren Ankara!”, “Dikmenliyiz olm”, “#dikkatçapulcu”, “Kahrolsun bazı şeyler”, “Ay resmen devrim”, “Hele bi büyüyelim, o zaman direniş görün”
Aileler hazırladıkları yiyeceklerle çocuklarının karnını doyurdu.
Şirintepeli dansçıların sokak danslarına yönelik çalışmalarına da çok sayıda Halkevci de katıldı.
En başarılı çalışmalardan birisine de Mamak Halkevi’nin öğrencileri imza attı. Çocuklar, hazırladıkları halk oyunu ile uzun süre alkışlandı.
Etkinliğin sonuna doğru tüm çocuklar, aileler ve eğitmenler parkın merdivenlerinde bir araya gelerek son çalışmaları hep birlikte izledi.
Mamak’ta düzenlenen Onur Buluşması’nda sahne alarak on binlerce kişiye “Çapulcu musun vay vay” şarkısını seslendiren minik çapulcular, şenliğin kapanışını da yine aynı şarkıyla hep birlikte yaptı.
Şenliğe saatler içerisinde yüzlerce Ankaralı da katıldı. Güvenpark’a girenler atölyeleri gezdi, üretimleri inceledi, çocuklarla ve gönüllü eğitmenlerle konuştu, fotoğraflar çektirdi.
Kaynak: Sendika.Org