Adana’da Tarım İşçileri Kurultayı Yapıldı

Per, 10/02/2005 - 09:00
  • Arttır
  • Eksilt
  • Normal

1 Şubat’ta Adana’da tarım işçileri kurultayı düzenlendi. Kurultaya Adana Tarım İşçileri ve Elçileri Derneği, Ziraatçılar Derneği, Kadirli Tarım İşçilerini Koruma ve Dayanışma Derneği, Çukurova Tarım Aracıları Derneği, Ziraat Mühendisleri Odası, İnşaat Mühendisleri Odası, Eğitim-Sen, ESM Sendikası, Haber-Sen, EMEP, DEHAP, Halkevleri, ESP, mahalle muhtarları ve Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Adnan Gümüş destek verdi. Tarım işçilerinin sorunlarının ve çözüm yollarının tartışıldığı kurultayda işçiler sunuşlarını Kürtçe olarak da gerçekleştirdiler.

Kurultayda tarım işçilerinin sorunları şöyle sıralandı:

1-Sürekli göç,seyahat halinde çalışmak zorunda bırakılan tarım işçileri yerleşik vatandaşlık haklarından yararlanamamakta ve barınma, eğitim, sağlık, ulaşım, sağlıklı çevre, vatandaşlık hizmetleri (nüfusa kayıt, ikametgah gerekli işlemler) gibi en temel insan haklarından mahrum bırakılmaktadırlar.

 

2-Kayıt dışı çalıştırıldıkları için sigorta, sendika, sosyal güvence hakları verilmemektedir.

 

3-Günlük 6-12 milyon gibi yevmiyelerle çalıştırılan tarım işçileri 12-16 saatlere varan işgünü boyunca çalışmaya zorlanmaktadırlar.

 

4-İç savaş, yoksulluk ve işsizlik gibi hayati zorunluluklardan bölgeye çalışmaya gelen tarım işçilerinin ve ailelerinin barınmaları için naylon çadırlarda kalmaları dayatılmakta ve yaz ve kış aylarındaki fiziki zorluklar nedeniyle işçiler ve aileleri sağlık sorunları yaşamaktadır.

 

5-Günlük yevmiyelerin çok düşük olması ve eğitim olanaklarından ailelerin yararlanamaması yüzünden erkek, kadın, çocuk ve yaşlılar çalışmak zorunda bırakılmaktadır.

 

6-Tarım işinin yapılacağı bölgeye işçiler yasak olmasına rağmen kamyonlarla toplu olarak götürülmekte ve bir çok trafik kazasında emekçilerin ölmelerine ve yaralanmalarına sebep olunmaktadır.

 

7-Valilikler ve kolluk güçleri tarafından ayrımcılığa tabi tutulan işçilere ve ailelerine potansiyel suçlu gibi davranılmaktadır.

 

8-Tarımsal üretimde kullanılan tarım ilaçları işçilerin sağlıklarını bozmakta ve kalıcı rahatsızlıklara sebep olmaktadır.

 

9-Adil olmayan işbölümünün (çavuşluk,aracılık,elçilik) ciddi sorunlar yaratmaktadır.

 

10-Ücretler verilmemekte veya çok geç verilmektedir.

 

11-Ağa, sanayici, esnaf gibi patronların işçiyi kölece çalıştırmak istemektedirler.

 

   Buna göre Tarım İşçileri Kurultay sonunda bu sorunların çözümünü sağlayacak bir örgütlü yapıyı sağlamanın ilk adımı olarak Tarım İşçileri Temsil Heyeti oluşturdular. Bu Heyet kurultayda ifade edilen taleplerin ve Tarım İşçilerinin Birliğinin sağlanması için bir iletişim ve koordinasyon görevini görecek.

 

Tarım İşçilerinin Talepleri:

 

*İnsanca yaşayacak bir ücret istiyoruz.

*Çalışma ve yaşam koşullarımızın düzenlenmesi için yasal düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz.

*Barınma evleri,konut istiyoruz.

*Sigorta,sendika,emeklilik ve sosyal güvence istiyoruz.

*Sağlık ve eğitim hakkımızı istiyoruz.

*8 saatlik işgünü istiyoruz.

*1 Mayıs, Newroz, 8 Mart iş günleri tatil olsun.

*Güvenli ulaşım hakkı istiyoruz.

 

Bu talepler etrafında birleşen bir Tarım işçilerinin örgütlü bir güç olması ve köylülerle, işçilerle yani tüm ezilen emekçilerle birlikte ortak mücadele yürütmesi kurultayın nihai sonucu olarak deklare edildi.