Ankara’da “Söz bizim kent bizim” diyen kadınlar forumda buluştu

Pt, 17/02/2014 - 17:33
  • Arttır
  • Eksilt
  • Normal

Foruma mahallelerde, işyerlerinden, üniversitelerden, forumlardan gelen kadınlar kısaca selamlanarak başlandı. Daha sonra mahallelerden kadın muhtar adayları kısaca tanıtıldı ve AKP’nin 12 yıllık icraatlerinın anlatıldığı kısa bir sunum yapıdı. Ardından “bir kenti kadınlar yönetse nasıl olur” diye sorularak kürsü kadınlara bırakıldı. Ayrıca forumda çocuklar için bir atölye kuruldu.

Tuzluçayır Mahallesi Muhtar Adayı: Tuzluçayır’a artık bir kadın eli değmeli. Tuzluçayır’da muhtarlık çalışması için bir ekip kurduk. By ekibin içinde kadınlar ve gençlere var. Tuzluçayır’da Gezi Ssürecinden sonra Cami-Cemevi sürecini yaşadık. Bu süreci biz kadınlar olarak da görmemezlikten gelemeyiz. Kadınlar olarak taleplerimiz var, önceliğimiz kadınların sosyalleşebileceği alanlar ve kreşlerdir.

Şahintepe Mahallesi Muhtar Adayı Sultan Çıracı: Haziran İsyanında gördüğüm kadınlarla birlike kadınların dili olmak için aday oldum. Mahallemizde kurduğumuz kadın meclisleriyle muhtarlık çaılşmalarımızı yapıyoruz. İletişime geçtiğimiz AKPli kadınlar bile onlarla iletişime geçtiğimiz için kendilerine sürecin bir öznesi hissettiler.

Şahintepe Mahallesi Gülşah Öztürk: Gezi süreciyle birlikte yaşam alanlarımız olan parklara saldırılar oldukça arttı. Şu an mahallemizde bulunan iki park için yıkılma ve yerine cami ile alışveriş merkezi yapılma planı var. Bu süreçte yaşam alanlarımıza sahip çıkmak için en önde olacağız. Bir diğer konu ise mahallemizde bulunan kadınların çoğu güvencesiz temizlik işçisi. Bu sorunu görmezden gelemeyiz ve bu sorunu taleplerimizde dile getiriyoruz. Muhtarlık çalışmalarına başlamadan önce kurduğumuz kadın meclisleriyle sokakları, apartmanları gezip muhtarlık çalışmamızı yapıyoruz. Kurduğumuz kadın meclisleri arkamızda bırakacağımız en sağlam şey olcak. Çünkü seçimler bitse dahi kurduğumuz kadın meclisleri kadın taleplerini görünür kulmanın en iyi yolu olacak ve son olarak kadın taleplerinin görünür olması için kadın meclisleri olmazsa olmaz!

Bahçelerüstü Mahallesi Muhtar Adayı Fidan Çağlar: Mahallemizde kadın meclislerini kurmak için adım atacağız. Kreş ve sığınma evi en belirgin taleplerimiz. Diğer yandan uyuşturcu ise mahallemizde büyük bir sorun.

Gülseren Mahallesi Muhtar Adayı Dilek Kara: Bizler yıllardır mücadele ediyoruz fakat şimdi mücadeleye yeniden başlama zamanı! Şiddete uğrayan kadınların sesi olacağım ve kadınlarla birlikte çalışacağız. mahallemizde ışıklandırma olmadığı için her gün taciz ve tecavüze uğramakla tehdit ediyoruz. Biz tüm bunları düzeltmek için buradan başlamak istiyoruz.

İlker Mürsel Uluç Mahallesi Muhtar Adayı Songül Kurt: Gezide panzerin önünde biz dutuyorsak, evimiz başımıza yıkılacakken önce biz evlerimizi koruyorsak, çocuklarımızın gittiği okulda bir sorun oluyorsa önce biz koşuyorsak “neden mahallemizi biz yönetmiyoruz?” sorusuyla çıktık yola. Direniş mahallelerde forumlarla devam ederken kurduğumuz halk meclislerinin adayı olarak muhtarlığa aday oldum. Muhtarlık basit bir dilekçe yazma kurumu değildir. Muhar mahalleliyle kimi zaman haklarını aramak için belediyenin önüne de gider, imza da toplar. Bulunduğum bölgenin tek kadın adayı olarak özellikle kadınlardan çok olumlu tepkiler alıyoruz. Mutarlığı aldığımızda ise yapacağımız Kadın Kültür Evi ise bir ilk olacak.

HDP Altındağ Eşbaşkan Adayı: Altındağ’da da kadınların yaşadıkların aslında hepimizinkiyle aynı. Kadınların özgürleşmesi gerek ve kadınlar özgürleştikçe sokaklar, meclisler ve siyasette özgürleşecek. mahallemizi biz yönetmiyoruz?” sorusuyla çıktık yola. Direniş mahallelerde forumlarla devam ederken kurduğumuz halk meclislerinin adayı olarak muhtarlığa aday oldum. Muhtarlık basit bir dilekçe yazma kurumu değildir. Muhar mahalleliyle kimi zaman haklarını aramak için belediyenin önüne de gider, imza da toplar. Bulunduğum bölgenin tek kadın adayı olarak özellikle kadınlardan çok olumlu tepkiler alıyoruz. Mutarlığı aldığımızda ise yapacağımız Kadın Kültür Evi ise bir ilk olacak.

HDP Altındağ Eşbaşkan Adayı: Altındağ’da da kadınların yaşadıkların aslında hepimizinkiyle aynı. Kadınların özgürleşmesi gerek ve kadınlar özgürleştikçe sokaklar, meclisler ve siyasette özgürleşecek.

Ceren BUDAK: Yıllardır kadın mücadelesi veren, üretenin ve yönetenin kadınlar olacağı mahalleler için.

Sokullu Mahallesi Muhtarı Taner EGE: 3 dönemdir muhtarım. Kadın muhtar olduğum için birçok kez erkekler tarafında ciddiye alınmadım. Sokulluda 2000 yılında kurduğumuz mahalle meclisleri daha sonra semt meclislerine döndü. Mahallemizde kadınlarla yaptığımız ilk çalışma Halkevci Kadınlarla birlikte yaptığımız kreş mücadesiydi ve şu an mahallemizde bi kreşimiz var. Daha sonra yine Halkevleriyle birlikte baz istasyonlarına karşı mücadelemiz de 4 ayın sonucunda başarıyla sonulandı.

Üniversiteli Kadın Kolektifi Nebiye Merttürk: AKP’nin gericiliğini bizler kadınlar olarak en çok mahalle baskılarıyla hissediyoruz. Halkın hakları mücadelesi veren kadın muhtar adaylarının destekçisiyiz.

Çiğdem Sarısülük: Kadınların yapacağı çok iş var ve kadın meclislerine çok iş düşüyor. Asıl işimiz sandıktan sonra başlıyor.

Dilşat Aktaş: Bugün buraya gelen kadınların mütevazi olmaması gerek. Akp’ye karşı eteğimizdeki biriktirdiğimiz taşları dökmenin tam zamanı. Bugün birçok mahallede kadın muhtar adayları çıkarıyoruz. Kadınlar artık siyasette var olmanın ötesinde siyaseti yenilemeye de aday. Şimdi kenti biz kendimiz yöneteceğiz ve kenti yeniden kurmak için adayız. Bu dayanışma mahallelere döndüğünde kendi örgütünü kuracaktır. Kuracağımız kadın meclisleri birer söz ve karar mekanizması olacaktır.

Seğmenler Forumu’ndan Berivan Eliş: Seğmenler Forumu olarak uzun bir zamandan bu yana yaptığımız tartışmaları Yerel Katılım Çalışma Grubu altında somutlaştırdık. Bu grupta büyükşehir belediyelerinin uygulamalarını inceledik ve kadınların yerel yönetimlerde temsil edilmediğini gördük. Büyükşehir Belediye Meclisi’nde bile sadece 8 kadın üye var. Meclis toplantılarını takip ediyoruz ve sonuçlarını paylaşıyoruz. Öte yandan Seğmenler Radyo programımız var, tüm kadınları da oraya davet ediyoruz.

  • Forumdan çıkan talepler ve sonuç
  • Mahallelerde birer söz, yetki ve karar organı olan kadın meclislerinin kurulması
  • Kadınların sosyal hayata katılabilmesi için kreşler kurulması ve yaşlı bakım hizmetlerinin verilmesi
  • Mahallelerdeki altyapı sorununun çözülmesi
  • Yerellerde düzenli ve ücretsiz sağlık taramalarının yapılması, korunma yöntemleri hakkında bilgilendirme
  • Çocukların için oyun alanları
  • Uyuşturucuya karşı gençlerin sosyalleşebileceği alanlar
  • Kadınların sosyalleşebileceği, kültürel faaliyetlerde bulunabileceği kadın kültür evlerinin kurulması
  • Sokak aydınlatmalarının yapılması, parklar ve caddelerin kadınlar için güvenli hale gelmesi

Forumun sonunda 9 mahalle meclisinden 5 kadın muhtar adayının belirlendiği Batıkent’teki kadın muhtar adaylarına alkışlarla destek mesajı iletildi.

Forum, Mamak’ta kocası tarafından öldürülen Zülfü’nün adının verildiği Zülfü Kadın Yaşam Korosu’nun şarkılarıyla sona erdi.