Batıkent Kardelen Mahalle Meclisi çalışmalarına devam ediyor. En son yapılan mahalle toplantısında alınan karar doğrultusunda, dün (9 kasım) akşam “ODTÜ’de neler oluyor?” başlıklı bir etkinlik düzenlendi.
ODTÜ’den geçen yolun ve AKP’nin üniversiteye saldırılarının tartışıldığı etkinliğe konuşmacı olarak ODTÜ Mezunlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Himmet Şahin, ODTÜ Kimya Bölümü Öğretim Görevlisi ve ODTÜ Öğretim Elemanları Derneği eski yöneticisi Prof. Dr. Ali Gökmen ile eşi ODTÜ Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İnci Gökmen ve bir grup ODTÜ öğrencisi katıldı. Etkinlik, “ODTÜ Tarihi” belgeselinin birinci bölümünün (Bölüm 1 1956-1963) gösterimiyle başladı.
Ardından Ali ve İnci Gökmen ile Himmet Şahin söz aldılar. Ali Gökmen ODTÜ’de daha önceleri Tayyip Erdoğan’ın gelişleri sırasında yaşanan olaylardan bahsederek, AKP faşizminin okulda yabancı olmadığını, ODTÜ’nün hep ayakta ve bir bütün olduğunu; bayramın son günü yapılan orman katliamı ve sonrasının da bu zihniyetin devamı olduğunu anlattı. Hükümetin ve Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in ODTÜ’ye karşı tutumunun bilindiğini örneklerle açıklayan Gökmen, “Ancak ODTÜ yine öğrencisiyle akademisyeniyle, yönetimiyle ortak bir duruş sergiledi” dedi.
Himmet Şahin orman katliamının yapıldığı bölgelerden biri olan ODTÜ Mezunlar Derneği Vişnelik Tesisleri’nin kamu malı değil özel mülkiyet olduğunu ve kanunsuz bir şekilde, o akşam tesise ait çitlerin sökülerek ağaçlara adeta saldırıldığını anlattı. “A Takımı” olarak bilinen ekibin ellerinde sopalarla beklediğinden, kendilerini kıyım yapılan alana yaklaştırmadıklarından bahsetti.
İnci Gökmen ise 100. Yıl İnisiyatifi’nin olaya nasıl müdahale ettiğini, bu yolun Çiğdem ve 100. Yıl Mahallelerine nasıl etkileri olacağını anlattı. Bu iki mahallede öğrencilerin ve akademisyenlerin yoğun şekilde yaşadığını, okula yürüyerek ya da bisikletle çok rahat gidilebildiğini anlatan gökmen, “Ancak şuan mahallelerimizin ortasında bir duvar yükseldi ve dibimizdeki okulumuza veya pazar yerine gitmek için taşıt kullanmak zorunlu hale geldi” dedi. Ağaç katliamının olduğu sırada yaşananları aktaran Gökmen, “Ağaçların sökülüp taşınması yalan, iş makinalarının hepsini ormana sürdüler ve biçtiler. Bir gecede yüzlerce ağacı 3 adet sökme aracıyla yerinden sökmek ve taşımak aklınıza yatar mı?” dedi.
Bir ODTÜ öğrencisi de mahalledeki forumların yanı sıra ODTÜ’de de forumlar gerçekleştirildiğini ve mahalleliyle ortak hareket edildiğini, bu ortaklığın bile başlı başına bir kazanım olduğunu aktardı. Yol çalışmalarının öğrencilerde bir karamsarlık yaratmadığını anlattı.
Ardından Ali Gökmen kendisinin çektiği fotoğrafları mahalleliyle paylaşarak; bu yolun Balgat ve Öveçlerde şerit sayısının azaldığını, Dikmen’de ise birden bire son bulduğunu, yolun önüne evlerin çıktığını göstererek, “Konya Yolu’na yalnızca bir şerit bağlanıyor. Aslında bu yol AVM’lere çıkar” dedi.
Mahallelinin de soruları ve görüşleriyle zenginleşen etkinlik Kardelen Mahalle Meclisi’nin başka etkinliklerinde buluşmak üzere sona erdi.