Bursa yerel yönetimler forumunda buluştu, taleplerini söyledi

Pa, 16/02/2014 - 19:27
  • Arttır
  • Eksilt
  • Normal

Bursa Halkevleri yerel seçimler öncesinde Bursa’nın sorunlarının tartışıldığı ve halkın taleplerinin belirlendiği forumların sonuncusunu dün (15 Şubat) Ördekli Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdi. Daha önce Yıldırım ve Nilüfer ilçelerinde olmak üzere iki forum daha yapılmış ve ilçelerin problemlerine, neo liberal dönemde belediyecilik anlayışına karşı mücadele ederek, halkçı belediyelerin oluşturulmasının önemine değinilmişti.

Dün gerçekleştirilen Bursa’nın tüm ilçelerini birlikte kapsayan forumda pek çok farklı başlıkta panelistlerin sunumlarıyla sorunlar gözler önüne serildi. İlk olarak Bursa Şehir Plancıları Odası Başkanı Hakan Karademir ‘Kent Suçları Haritası’yla Bursa’da yapılan yanlış şehirleşme ve rant için planlamaları sundu. Başköy’den, Uludağ’daki Teleferik hattına kadar pek çok rant kurbanı alanı katılımcılarla paylaştı. Ardından Sağlık alanında Bülent Aslanhan, yerel yönetimlerin halka sunmak zorunda olduğu önleyici sağlık hizmetlerine ve sağlıkta meydana gelen dönüşümleri dile getirdi. Ayrıca Aslanhan, göç ile birlikte Bursa’ya gelen halkın sağlığının göz ardı edildiğini, birçok ailenin yaz aylarında mevsimlik işçi olmak için Bursa’ya akın ettiğini ancak belediyelerin hiçbir şekilde bu insanlar için sağlık hizmetlerinde bulunmadığını da forumda özellikle vurguladı.

Sanayi kenti olmanın yanı sıra bir tarım kenti de olan Bursa’nın tarımsal alanlarına verilen zararı anlatmak üzere Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ertuğrul Aksoy’da panelistlerdendi. Aksoy, inşaat izni verilen tarım arazilerine değindi ve oda olarak bu hukuk dışı uygulamalara yaptıkları itirazlara rağmen akıl almaz bir biçimde belediyenin halen uygulamalarını devam ettirdiğini belirtti. Tüm ülkeyi ilgilendiren konulardan biri olan İstanbul-İzmir otoyolu ile onlarca tarım arazisinin zarar göreceğini ve buralardan geçim kaynağını elde eden insanların zor durumda bırakılıp, pek çok canlının da yaşam alanının talan edileceğini sözlerine ekledi.

DOĞADER Genel Sekreteri Caner Gökbayrak foruma katılanlara, Bursa’da Başköy’den Uludağ’dan, Keles’e yapılmak istenen termik santralden ve bunların doğaya vereceği zararlardan bahsetti. Buralarda yürüttükleri mücadeleyi, daha ulaşılması gereken pek çok yerin olduğunu belirtti. Nilüfer Halkevi’nden Suna Acar da Bursalı kadınların yaşadıkları problemleri gözler önüne seren bir sunum gerçekleştirdi. Öncelikle Bursa’daki adayların kadınları görmezden geldiğini getirdiği seçim broşürlerinden örneklerle dinleyicilere sundu. AKP’li belediyenin geçen yıl açtığı ‘Hanımlar Lokali’ ile toplumsal cinsiyet rolleri doğrultusunda kadınları belediyelerin evlere nasıl yönlendirdiğini dile getiren pek çok örneği forumda paylaştı. Kadınlar için sosyalleşme merkezlerinin, kreşlerin açılmasını kadınların taleplerinden biri olduğunu söyledi.

Kültür ve sanat faaliyetleri alanında Bursa Halkevleri’nden Hatice Nur Derya Bursa’da gericilikle iç içe geçmiş etkinliklerin oldukça fazla olduğunu ve halka dönük, ücretsiz etkinliklerin bulunmasının oldukça güç olduğunu belirtti. Ücretsiz salonların, etkinliklerin yapılmasını ve gericiliğin ön plana çıkarıldığı etkinliklere karşı halkın korolarının, kurslarının açılması gerektiğini vurguladı. Yine Bursa Halkevleri’nden Emine Elif Güven kentin ulaşım sorunlarını ve ulaşımdaki piyasacılığı anlatarak, Burulaş’ın elde ettiği karı katılımcılarla paylaştı. Kar hırsına ve gece 12.00’da şehrin ulaşımının sona ermesine karşı, belediyelerden bu sürenin uzatılmasını ve bunun için mücadelenin gerekliliğine değindi.

Ardından serbest kürsü için söz alan HDP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hasan Özaydın, yapılan foruma ve katılımcılara teşekkürlerini sundu ve rantçı belediyeciliğe karşı halkçı bir belediyecilik anlayışıyla, halkla beraber kenti birlikte yönetmek için yola çıktıklarını belirtti. Foruma katılan Liseli Genç Umut üyeleri adına konuşan Sıla İnan, liselerinde gericiliğe, piyasacılığa, karşı mücadele eden ve her yerde AKP’ye meydanları dar etmek için mücadelelerini sürdüreceklerini söyleyerek konuşmasını sonlandırdı. Böylelikle forumun ilk bölümü sona erdi.

Halkevleri Genel Başkan Yardımcısı Samut Karabulut’un katılımıyla forumun ikinci kısmına geçildi. ‘Neoliberal dönemde kent politikaları ve halkçı demokratik yerel yönetimler’ başlığıyla başlayan oturumda Karabulut, neoliberal belediyeciliğin açmazlarını, bu anlayıştaki yönetimin hukuksal dayanaklarının AKP döneminde oluşturulduğunu belirtti. Bu nedenle halkçı, rant karşıtı, demokratik yerel bir yönetim için halkın kendi öznelerinin ön plana çıkarılması gerektiğini sözlerine ekledi. Samut Karabulut’un konuşmasının ardından “Halkın Hakları İçin Bursa Yerel Yönetimler Forumu” sona erdi.