Ankara
Ankara’da yüzlerce kişi Kızıldere’de hayatını kaybeden devrimcileri anmak için Karşıyaka mezarlığında bir araya geldi.
Dün 12.00’den itibaren Karşıyaka mezarlığına gelen çok sayıda kitle örgütü, dernek ve devrimci yapılar oluşturdukları kortejlerle Karşıyaka 2 No’lu giriş kapısından önce Mahir Çayan ve Ulaş Bardakçı’nın mezarlarına yürüdüler. Ardından da Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın mezarları ziyaret edildi.
Gerçekleştirilen anma etkinliğinde Ankara Devrimci 78’liler Derneği, 68’liler Dayanışma Derneği, HÖC, SDP, Devrimci Gençlik, ÖDP, Devrimci Gençler ve Odak pankartları yer aldı. Ankara Devrimci 78’liler Derneği Başkanı Ruşen Sümbüloğlu Mahir’in mezarı başında bir konuşma yaparak Kızıldere şehitleri ve dönemin devrimcilerinin Türkiye devrimci tarihine siper yoldaşlığı armağan ettiğini dile getirdi.
Karşıyaka mezarlığında yüzlerce kişinin katılımı ile düzenlenen ortak anma etkinliğinin yanı sıra çok sayıda grup ayrı bir anma programı düzenledi. Saat 13.00’de gerçekleştirilen ortak etkinlik öncesi Devrimci Gençlik dergisi okurları Çayan ve Bardakçı’yı mezarları başında andı. Yapılan bir konuşma ile Kızıldere’nin ve orada yaşamını kaybeden ON’ların Türkiye devrimci mücadele tarihindeki yerleri hatırlatılarak onların açtığı yolda aynı kararlılık ve cesaretle bugün binlerin yürüdüğü ifade edildi. Konuşma sonrası “Rüzgarda yürüyen adam” şiiri okunarak ortak anma etkinliğine geçildi.
HÖC üyeleri de ayrı bir kortej oluşturarak ortak etkinlik dışında da bir ama etkinliği yaptılar.
Adana
Adana’da Halkevi İsmet Gökdemir Kültür-Sanat Salonu’nda gerçekleştirilen bir etkinlikle Kızıldere direnişçileri anıldı.
30 Mart saat 14.00 gerçekleşen etkinlikte, Halkevci gençlerle Türkiye sol muhalefetin en canlı dönemini yaşayan 78 kuşağı temsilcileri buluştu. Etkinlikte dönemin tanıkları gençlerin sorularını yanıtladı. Soruları yanıtlayan Ali Uçak; Kızıldere direnişinin devrimci dayanışma ve politik-pratik netlik adına sol tarihe kazınmış bir eylem olduğuna vurgu yaptı. Ayrıca Öğrenci Kolektifleri ve Liseli Genç Umut temsilcileri de birer konuşma yaptılar.
Öğrenci Kolektifleri adına yapılan konuşmada; Üniversite eğitiminin piyasalaştırılmasına, AKP ve sermaye eli ile yürütülen gericilik politikalarına karşı mücadele verdiklerini ve bugünün Kızıldere çizgisinin bu mücadelede anlam bulduğuna değinildi. Liseli Genç Umut tarafından konuşmada ise; liselerde gerici, piyasacı, otoriter eğitime karşı mücadele verdiklerine ve özgür, bilimsel, demokratik bir eğitim sağlanmasında Kızıldere direnişinin önlerine ışık tuttuğunu belirttiler.
Ayrıca etkinlikte dönemin görüntülerinin yer aldığı bir belgesel gösterimi yapıldı. Etkinlik sonunda ise Halkevleri müzik grubu tarafından şiir ve müzik dinletisi gerçekleştirdi.
İstanbul
Bahçelievler Halkevi
30 Mart 1972’de Tokat’ın Niksar İlçesinin Kızıldere köyünde katledilen THPK-C ve THKO savaşçısı 10 devrimci genç için Bahçelievler Halkevinde anma düzenlendi.
30 Mart Pazar günü anma programı saygı duruşu ile başladı. Saygı duruşu esnasında şiir okundu. Hemen ardından 70’li yılları ve dönemin devrimcilerine yer veren özelde Mahir Çayan’ları anlatan bir gösterim yapıldı.
Bahçelievler Halkevi yönetim kurulu adına Ali Kemal Bıkmaz Kızıldere’nin tarihsel manasını ve dönemin koşullarını anlattı. “30 Mart 1972 Kızıldere katliamının 36. yılında; Kızıldere’yi anmak ve anlamak bugün bizim için ne ifade ediyor?” sorusu ile anma programının içinde bir forum başladı. Forumda yapılan konuşmalarda 70''li yılların koşulları ile günümüz dünyası ve Türkiye’sinin koşullarının değiştiği; buna uygun mücadele hattının oluşturulmasının bugün neo-liberalizme ve gericiliğe karşı mücadelenin esası olduğu ve o günlerden çıkarılması gereken önemli derslerden birinin devrimci dayanışma olduğu vurgulandı. Forumdan sonra müzik dinletisi ile son bulan anma programına katılım oldukça kalabalıktı.
Okmeydanı Halkevi
30 Mart 1972’de Kızıldere’de katledilen 10 devrimci için Okmeydanı Halkevi’nde bir anma etkinliği gerçekleştirildi.
Açılış konuşması ve saygı duruşu ile başlayan etkinlik, sinevizyon gösterimi ile devam etti. Ardından günün anlam ve önemi ile ilgili konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda On’ların mücadelesinin tarihimizdeki yerine vurgu yapılarak, On’ların sadece bir geçmiş olmadıklarını, günümüze de ışık tutan yaşamlarını, fikirlerini anlamak gerektiği üzerinde duruldu.
Halkevci gençlerin şiir ve tiyatro etkinliği ile devam eden şenlik, müzik dinletisi ile son buldu. Etkinliğe 40 kişi katıldı.
Ümraniye Halkevi
Ümraniye Halkevi Gençlik Komisyonu tarafından Kızıldere katliamının 36. yıl dönümümde bir anma gerçekleştirildi.
Anmaya, Kızıldere şehitleri şahsında tüm devrim şehitleri anısına yapılan saygı duruşuyla başlandı.
Kızıldere’nin önemi hakkında yapılan konuşmaların ardından etkinlik slayt gösterimiyle devam etti.
Yapılan konuşmaların ardından, Kızıldere’ de öldürülen 10 devrimcinin ve Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan, İbrahim Kaypakkaya,Ulaş Bardakçı ve Hüseyin Cevahir''in hayatları hakkında bilgiler verip; Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idam edilmeden önceki son mektupları okundu.
Etkinlik okunan şiirlerin ardından, Ümraniye Halkevi Gençlik Grubunun verdiği müzik dinletisiyle son buldu.
30 Mart 1972’de Tokat’ın Niksar İlçesinin Kızıldere Köyünde katledilen THPK-C ve THKO savaşçıları Mahir Çayan, Sinan Kazım Özüdoğru, Hüdai Arıkan, Ertan Saruhan, Saffet Alp, Sabahattin Kurt, Nihat Yılmaz, Ahmet Atasoy, Cihan Alptekin ve Ömer Ayna Türkiye'nin pek çok yerinde yapılan etkinliklerle anıldı.
Mersin
Kızıldere’de yaşamını yitiren devrimciler Mersin Halkevi Şube binasında yapılan bir etkinlikle anıldı. Etkinlik saygı duruşuyla başladı. Anmada Kızıldere'ye gelinen süreçte yaşananlar ve dönemin şartları ve Mahir Çayan'ın Türkiye devrimci hareketine katkıları anlatıldı.
Kızıldere ve öncesinin anlatıldığı kısa bir film gösterimin yapıldığı anma hep beraber söylenen şarkılar ve marşlarla sona erdi. Anma yaklaşık bir saat sürdü.