26 Ocak Pazar günü Tes-İş Sendikası konferans salonunda gerçekleştirilen Samsun Halkevi 6. Olağan Genel Kurulu, “Samsun Kongresi” şeklinde geçti. Önümüzdeki iki yılın mücadele programının tartışıldığı ve belirlendiği genel kurulda eğitimden sağlığa, ulaşımdan enerjiye, kadın mücadelesinden çevreye kadar birçok başlıktaki konuşmalarla Samsun’un sorunlarına değinildi. Genel kurul öncesi açılan stantlar ve dağıtılan bildirilerle Samsun halkının taleplerini toplayan Samsun Halkevi, Genel kurulunda toplanan bu talepler doğrultusunda mücadele pratiği oluşturacağını açıkladı. Genel kurula bir çok siyasi parti, demokratik kitle örgütü, meslek odası ve sendikadan katılım oldu.
Açılış konuşmasını yapan Samsun Halkevi Başkanı Ferhat Kaya, “AKP ve Fethullah Gülen cemaati arasında iktidarın ve rantın paylaşımı olarak cereyan eden gerilimde egemen güçlerin tamamı yeniden konum alma yarışına girdiler ve halkı da bu iktidar çatışmasında taraf olmaya zorluyorlar. Bundan tam on iki yıl önce egemenlerin krizine çare olarak planlanan AKP projesi bugün egemenler açısından bir krize dönüşmüş durumda. Gericiliği, şovenizmi, faşizmi, halk düşmanı neoliberal politikaları uygulayan ve bu esaslar üzerinden kalıcı bir rejim inşa eden AKP’nin geriletilmesi, emek hareketini, toplumsal muhalefeti güçlendirecek bir sonuç doğuracaktır. Sokaktaki muhalefeti bir türlü susturamayan ve eskisi gibi yönetemeyen AKP iktidarının geriletilmesi, 12 yıllık saltanatına son verilmesi, ‘halledemedikleri’ tek yer olan sokaktan geçiyor. Tek yol sokak,tek yol devrim!” dedi.
Açılış konuşmasının ardından Samsun’da Halkevi’nin yaptığı çalışmaları anlatan bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Daha sonra hazırlanan başlıklar çerçevesinde sunumlar yapıldı.
Kent yağması üzerine konuşma yapan Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı Selami Özçelik Samsun’da yapılan raylı sistem, katlı yol ve Sheraton Otel projelerinin rant projeleri olduğunu ve Samsun halkına hiçbir yararı dokunmadığını söyledi. Samsun’un altyapı sorunları ve AKP’nin kar hırsının yaşanan sel felaketinde insanların ölümüne neden olduğunu dile getirdi.
Çevre Hakkı üzerine Çevre Mühendisleri Odası Samsun İl Temsilcisi Özcan Çoluk konuşma yaptı.
Enerji Hakkı üzerine Elektrik Mühendisleri Odası Genel Merkez Yöneticisi Metin Telatar konuşma yaptı. Konuşmasında Türkiye’nin doğru dürüst bir enerji bir politikasının olmadığı gibi var olan enerji üretim biçimlerinin de çevreye ve insana zarar verdiğini, özellikle elektrik alanındaki özelleştirmelerle enerjinin daha da pahalılaştığını ve özelleştirme sonucu taşeronun yaygınlaştığını söyledi.
Eğitim Hakkı üzerine İngilizce öğretmeni Volkan Akbıyık bir konuşma yaptı. AKP iktidarı boyunca eğitimin gericilik ve piyasacılık temelinde dönüştürüldüğünü söyleyen Akbıyık 4+4+4 ile birlikte bunun daha çok gün yüzüne çıktığını belirtti.
Sağlık Hakkı üzerine Dr. Cem Şahan konuşma yaptı.
Emekli Hakları üzerine Halkevi üyesi Engin Ceylan bir konuşma yaptı.
Güvencesiz ve taşeron çalıştırma üzerine Devrimci Sağlık İş Samsun İl Temsilcisi Yüksel Arslan konuşma yaptı. Taşeron sisteminin insanları kölelik koşullarında yaşamaya zorladığını ve bu alanda sendikal mücadelenin öneminden bahsetti.
Ulaşım Hakkı üzerine bir sunun yapan Halkevi üyesi Tolgahan Yıldırım raylı sistemle birlikte samsundaki ulaşım sorununun daha da arttığını, var olan ulaşım araçlarının niteliksiz ve ulaşımın balık istifi olduğunu ifade etti.
Kadın mücadelesi üzerine konuşma yapan Serçin Yılmaz kadının yaşamı ve bedeni üzerinde tahakküm kurmaya çalışan AKP iktidarından direnişin her zaman en önünde yer alan kadınların hesap soracağını söyledi.
Öğrenci Kolektifleri adına Ahmet Murat Yılmaz konuşma yaptı.
Sunumların ardından yeni yönetim oluşturularak genel kurul sonlandırıldı.