HALKEVLERİ DERNEĞİ ÇORUM ŞUBESİ MUSA UYSAL’I(EMMİ)ANDI

Sa, 21/11/2017 - 08:53
  • Arttır
  • Eksilt
  • Normal

Halkevleri Derneği Çorum Şubesi 18 Kasım 2017 Cumartesi Günü  Atatürkçü Düşünce Derneği toplantı salonunda düzenlediği panel-söyleşi ile Köy Enstitülerinden çıkan, eğitimci-yazar, mücadele insanı Musa Uysal anıldı.

Musa Uysal başta olmak üzere yitirilen aydınlanmacı, çağdaş tüm eğitim neferleri adına yapılan bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Dernek başkanı Merter Kocatüfek’in açılış konuşması ile başlayan etkinlikte Kocatüfek, "Musa Uysal’ın ölümünün ardından başta Ankara olmak üzere ülkemizin pek çok şehrinde anma programları düzenlenmiş olmasına rağmen kendi memleketinde ihmal edildiğini, Emmi’ye saygı ve ahde vefa gereği bu programı hazırladıklarını, topluma öncülük etmiş bedeller ödemiş önder şahsiyetleri yaşarken veya öldüklerinden sonra unutmak toplumsal hafızamızı kaybetmektir" dedi. Ardından moderatör Emekli Eğitimci Köşe yazarı Hüseyin Celep ve panelistler Köy enstitülü gazeteci-öğretmen Müslüm Tunaboylu, emekli öğretmen-yazar Muzaffer Gündoğar ,Musa Uysal’ın kızı Prof. Dr. Meral Uysal takdim edildi.

Konuşmasına programı hazırlayan Halkevleri derneğine teşekkür ederek başlayan Hüseyin Celep,çağdaş, aydınlanmacı, öğretmenlerin sendikal mücadelesinde önemli  bir yeri olan Musa Uysal’ı Musa Uysal için yazılan ‘Yokuşta yürüyen Adam’ kitabına da atıfta bulunarak günümüzde düz yollarda yürünmezken Musa Uysalların tüm zorlukları hapislikleri göze alarak ülkeleri, ilkeleri ve inançları için mücadele ettiklerini, söyledi.

Köy Enstitülü öğretmen gazeteci Müslüm Tunaboylu , Musa Uysal’ın köyünde öğretmenliğe başladığını belirterek,köy enstitülerinin önemini Musa Uysal ile tanışıklıklarını farklı düşüncelere saygılı olmanın önemini  anlattı.

Emekli öğretmen yazar sanat dostu Muzaffer Gündoğar’da Köy Enstitülerindeki eğitim modelinden,Musa Uysal ile 20 yılı aşkın süredir olan arkadaşlıklarından,anılarından,Musa Uysal’ın hayata bakışından, mücadele insanı olmasından ve kitaplarından bahsetti.

Son olarak söz alan Prof.Dr.Meral Uysal ise Musa Uysal’ın nasıl bir baba olduğundan, ilkelerinden çocuklarına neler öğütlediğinden,çocuklarını nasıl yetiştirdiğinden değer yargılarından bahsederek başladığı konuşmasını,cumhuriyet dönemindeki öğretmen modellerini anlatarak Köy Entitülerinin zamanın idealist öğretmenlerini nasıl çıkardığını söyledi. Prof.Dr.Meral Uysal 70'li yıllar ile  günümüzü kıyaslarak farklı ve esnek istihdam  modelleri iş güvencesinin kısıtlanması konularını eğitim açısından değerlendirdi.

Programın son bölümünde ise söz alan konuklar kendi anılarını anlatarak eğitimin gericileştirilmesine,kindar nesiller yetiştirilmek istenmesine her 6 ayda bir değiştirilen eğitim ve sınav sistemlerine karşı bilimsel ve laik eğitim mücadelesinin birleşik mücadele ile mümkün olduğunu belirttiler.