Sarıyer Halkevi’nden kadınların başlattığı kadın etkinlikleri Tarabyaüstü/Kireçburnu ve Kazımkarabekir mahallelerinde devam ediyor.
10 Şubat Cumartesi
10 Şubat Cumartesi günü Kazımkarabekir/Dağevleri mahallesinde boş bir kahvede bir araya gelen mahalleli kadınlar Tek Başına filmini izlediler. Film başlamadan önce yapılan sohbette kadın dayanışmasının, kadınların ortak sorunlarına ilişkin birlikte hareket etmelerinin önemi tartışıldı. Etkinlikte mahalleli kadınlar sağlık ocağından yeterince yararlanamadıklarını, ocakta bulunan tek doktora sadece ilaç yazdırabildiklerini dile getirdiler. Kadınlar bir hafta sonra kadın sağlığı konusunda bir başka etkinlikte bir araya gelme kararı aldı.
Halkevci kadınlar Dağevleri’nde mahalleli kadınlarla birlikte yapılan sohbetten sonra kadınların sağlık hizmetine ulaşmalarında yaşanan sıkıntıları gündemlerine alarak kadınlara koruyucu sağlık hizmeti vermekle görevli kurumlardan bu görevlerini yerine getirmelerini, koruyucu sağlık hizmetinin bir parçası olarak mahallede kadın sağlığı eğitimi vermelerini talep etme kararı aldı. Öncelikle mahalledeki sağlık ocaklarından mahallede kadın sağlığı eğitimi vermeleri istendi. Olumlu yanıt alınamaması üzerine öncelikle İlçe Sağlık Grup Başkanlığı’yla Halkevleri tüzüğünde yer alan “…sağlık kuruluşlarıyla işbirliği yaparak halk sağlığına doğrudan doğruya hizmet etmeye çalışır.” (Halkevleri Tüzüğü Temel Hükümler Madde 4:a1/9) hükmüne uygun olarak Kazım Karabekir Mahallesi’nde kadınlara yönelik sağlık söyleşileri düzenlemek ve bu konuda koruyucu sağlık hizmeti vermekle görevli kurumlarla işbirliği yapmak talebi doğrultusunda görüşüldü. İl sağlık grup başkanlığına gönderilmek üzere kadın sağlığı konusunda 4 temel başlıkta eğitim vermek üzere uzman talep eden dilekçeler yazıldı.
17 Şubat Cumartesi
Kazım Karabekir Mahallesi’nde Dr. İlhan Beyoğlu’nun katılımı ile kadın sağlığı ve sağlık hakkı üzerine bir söyleşi düzenlendi. Dr. İlhan Beyoğlu’nun meme kanseri ve menapoz hakkında kadınları bilgilendirdiği söyleşinin büyük bölümünde mahalleli kadınlar sağlık hizmetine ulaşımda yaşadıkları zorlukları anlattılar. Sağlık Ocağının yetersiz olması ve koruyucu sağlık hizmetlerine yönelik çalışmaların yapılmaması; Sarıyer bölgesinde tam donanımlı bir hastanenin bulunmaması; devlet hastanelerinde kadınların teknik yetersizlik (örneğin ultrasonun olmaması) gerekçesi ile özel hastanelere yönlendirilmesi; hastanelerde hasta haklarından biri olmasına rağmen kadınlara şikayetleri hakkında yeterli bilgi verilmemesi, güvencesiz kadınların sağlık hizmetine ve ilaçlara ulaşmada yaşadıkları zorluklar katılan kadınlar tarafından gündeme getirildi. Dr İlhan Beyoğlu ise kadınlara koruyucu sağlık hizmetlerinin ve sağlık ocaklarının görevlerinin ne olduğunu aktardı. Etkinlikte sağlıkta yaşanan dönüşüm ve sağlık hakkı mücadelesi tartışıldı.
19 Şubat Pazartesi
Tarabyaüstü/Kireçburnu Mahallesi’nde kadın etkinliklerinin üçüncüsü 19 Şubat pazartesi günü Zara çaylıca köy Derneği’nde gerçekleştirildi. Amerikalı kadınların oy hakkı mücadelesini anlatan Demir Çeneli Melekler filminin gösterildiği etkinlik öncesi kadınlarla yapılan sohbette 8 Mart tartışıldı ve 8 Mart akşamı mahalleli kadınların ortaklaşa hazırlayacakları bir etkinlik yapılması kararlaştırıldı. Kadınların oy hakkı mücadelesi hakkında kısa bir bilgilendirme konuşmasının da yapıldığı film gösterimi sonrası Halkevlerinin 8 Mart günü düzenleyeceği “Herkes Sussun Kadınlar Konuşsun” yürüyüşüne çağrı yapıldı.