Bahçelievler Halkevi’nde AKP’nin eğitim politikaları ve eğitimde yaşanan dönüşümlere dair veli-öğretmen ve öğrencilerin bir araya gelerek sorunlarını konuştuğu bir eğitim toplantısı gerçekleştirildi.
“Eğitimde neler oluyor?” başlığı altında yapılan toplantıya yaklaşık 50 kişi katıldı. Toplantının birinci kısmında eğitime dair genel bir değerlendirme yapıldı. Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi’nden Emre Can Bülbül toplantının genel çerçevesini çizerek, eğitimde yaşanan dönüşümlerden bahsetti. Bülbül yeni eğitim modeli 4+4+4’ün uygulama konmasıyla giderek desteğin azaldığını, AKP’li seçmenin bile iktidarın eğitim sisteminde yaptığı değişikliklerden memnun olmadığını belirterek, 4+4+4 eğitim modeliyle ilgili Metropol araştırmasının Ekim ayı sonuçlarını örnek gösterdi. Bülbül “Bugün 4+4+4 eğitim modelini doğru bulanlar %38 iken, doğru bulmayanlar %53’ü bulmuştur. Haziran 2012’den bu yana yeni modeli doğru bulanların %7 azalmış, doğru bulmayanların oranı da %7 artmıştır. Bu modelle eğitim yılının başlamış olması sistemin olumsuzluklarını pratikte görünür hale getirmiş olmalıdır. Yeni eğitim modeli AKP seçmeninin bile ciddi bir kesiminin (%34) desteğini alamamıştır” dedi.
Daha sonra sözü alan Volkan Aktepe öğretmen cephesinden öğretmenlerin sorunlarını dile getirerek eğitimin iki unsurunun veli ve öğretmenin birlikte nasıl mücadele edeceğinin ana hatlarını belirtti. Aktepe okullarda para toplanmasının büyük bir sorun teşkil ettiğini belirterek “Öğretmen tahsildar değildir. Para öğretmen ve velinin arasını açan bir uçurumdur. Asıl sorun bu uçurumu kapatmaktır” dedi. Öğretmen Selbihan Kurtel’in “Bugün eğitimde yaşananlar bir tesadüf müdür, yoksa bunların hepsi bilinçli bir şekilde uygulanan politikalar mıdır?” sorusuna Aktepe şu cevabı verdi: “Eğitimde yapılanlar tesadüf değil, eğitimde özgürlük adı altında sunulan kılık-kıyafet değişikliği, dershaneleri kapatacağız yalanı, dini içerikli seçmeli derslerin konulması iktidarın düşünmeyen ve sorgulamayan nesiller yaratmak ve kendisini ayakta tutmak için bilinçli yapılmış düzenlemelerdir.”
Toplantının ikinci kısmında velilerin yaşadıkları problemler üzerine konuşuldu. Eğitim hakkı ile ilgili kazanımlar anlatıldı. Mustafa Kemal İlköğretim okulunda Halkevleri’nin de çalışmalarının etkisiyle velilerin birlikte hareket ettiği ve sonucunda okulda aidat parası toplanamadığı belirtildi. Toplantıda söz alan Bahçelievler Halkevi üyesi Nur Tuğçe Biga Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi’nin 3 aydır yapmakta olduğu “Okul Durum Raporu”nun neden önemli olduğundan bahsederek, bu raporların birinci eğitim döneminin sonuna kadar toplanacağını ve sonrasında veliler ve öğrencilerle birlikte İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne götürülerek, bu sorunların çözülmesi için talepte bulunacaklarını belirtti. Eğitim Hakkı Meclisi’nden Emre Can Bülbül tekrar söz alarak 26-27 Ocak’ta İstanbul Şişli’deki Kent Sineması’nda gerçekleştirilecek Eğitim Hakkı Forumu’ndan bahsetti. Bülbül burada yapılanların bir ön hazırlık niteliğinde olduğundan ve elde ettiğimiz sonuçları foruma aktaracağımızdan bahsederek, tüm veli-öğretmen ve öğrencileri bu foruma davet etti.
Forumun ardından da Bahçelievler’de bir Eğitim Hakkı Meclisi oluşturma konusunda ortak bir karar alındı.