Aylardır 4+4+4'ü durdurma mücadelesi veren Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisleri okulların açıldığı ilk gün okul önlerindeydi. Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi üyelerinin yaptığı denetim ve meclise gelen haberler sonucunda AKP'nin "sorunsuz sistem" görüntüsü dağıldı.
Okullar açılmış olmasına rağmen çocukları "teknolojik sınıflar" yerine inşaat halindeki okullar, öğretmensiz ve kalabalık sınıflar; pis, kırık dökük, fiziksel olarak uygun olmayan tuvaletler... karşıladı. Okulların imam hatibe dönüştürülmesi sonucu pek çok çocuk okulsuz kalırken, kimileri de kalabalık okullarda eğitime başlamak zorunda kaldı. Tüm bu sorunlar karşısında veliler de tepkiliydi.
Aşağıdaki haberde gün gün okullardan gelen haberler yayınlanacaktır.
Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi'nin okullarda yaptığı denetimler devam edecek. Sizler de bölgenizde, okullarınızda yaşanan sorunlarla ilgili Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisleri’ne ulaşın! Yaşanan sorunlarla ilgili bilgileri gönderin, AKP iktidarının 4+4+4’ün yarattığı sorunları gizlemesine izin vermeyelim.
Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisleri İletişim için: http://halkevleri.org.tr/guncel/444-le-ilgili-sorunlar-icin-halkevleri-egitim-hakki-meclisleri-ne-ulasin
Okullardan çekilen fotoğrafları, sorun yaşanan bölgeleri, okullarda yaşanan sorunları e-posta ile [email protected] adresine ulaştırabilirsiniz. Twitter adresi : @444durduralim
4+4+4’le ilgili tüm bilgiler ve haberler için http://halkevleri.org.tr/4-4-4-durdur
17 EYLÜL 2012
MERSİN
Mersin'de 4+4+4'ün sıkıntıları gün geçtikçe artıyor. Mersin Toroslar'da bulunan Durmuş Ali Toksoy İlköğretim Okulu ile ilgili İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri 4+4+4 uygulaması kapsamında yıkım kararı aldı. Bu kararın karşısında çocuklarının daha uzak bir okula yollanmasına karşı çıkan veliler 15 gündür okulları için mücadele vermekte. Bugün okulların açılması ile veliler çocuklarını alternatif olarak yollanmasını istedikleri okula yollamama kararı alarak eski okul binası önünde 10 gün sürecek bir eylem başlattılar.
Okulun yıkım gerekçesi binanın kullanımının risk içermesi ve kullanılamaz raporu alınmış olması. Ancak okul içerisinde 2 bina bulunmakta; bunlardan biri eski, birisi yeni bina. Çevre sakinlerinin ve velilerin söylediklerine göre bu binalardan biri sağlam. Dolayısı ile eğitim öğretimin tatil olduğu yaz ayları içerisinde rahatlıkla bu binalardan hasarlı olanı yıkılabilir ve yeni dönemde sağlam olan binada eğitime devam edilebilirdi. Ancak yıkım yaz aylarında gerçekleşmedi ve çocuklar başka bir okula yönlendirildi. Yıkımın gerçekleşmemesi aynı zamanda velilerin ve çevre sakinlerinin aklına "Okul imam hatip mi yapılacak?" sorusunu getiriyor.
Okullarında eğitim verilmeyeceğini yaklaşık 1 ay önce öğrenen veliler 15-20 gündür mahallede bir dizi talep çerçevesinde örgütleniyorlar. Velilerin somut iki talepleri var birincisi okulun biran önce onarılması veya yıkılarak yerine yeni binanın yapılması. İkinci talepleri ise bu süre zarfında çocuklarının gideceği okul için ücretsiz servis sağlanması. Talepleri doğrultusunda imza ve dilekçe kampanyası düzenleyen veliler dilekçelerini ilçe milli eğitim müdürlüğüne ve kaymakamlığa iletmelerine karşılık aldıkları yanıt ise çocuklarını söylenen okula götürmeleri gerektiği; ancak belirli bir araştırma doğrultusunda yoksul olan ailelerin belirlenip onlara bir takım yardımların belki gerçekleştirilebilineceği olmuş. Veliler bu durumu kabul etmediklerini fakir veya zengin diye ayrıştırılmalarının yanlış olduğunu ortada bir hak kaybının olduğunu ve hiçbir farklılık gözetilmeksizin hak kaybının giderilmesi için bütün öğrencilere ücretsiz servis sağlanması gerektiğini dile getiriyorlar.
Mahallede temsilcilerini de seçen veliler okullunların açıldığı bu günden itibaren 10 gün boyunca şu an eğitim verilmeyen okullarının önünde oturma eylemi yapma kararı almış durumdalar. Talepleri yerine getirilmediği taktirde gerekirse valiliğe, kent merkezine bir yürüyüş düzenleyeceklerini de söylüyorlar.
Eylemin ilk gününde Halkevciler de velilerin yanındaydı. Velilere Mersin'de ve diğer illerde gelişen direnişlerden kazanımlardan ve mücadelelerden örnekler gösteren Halkevciler polisin hedefi haline geldi. Okul önünde eyleme destek veren 2 Mersin Halkevi üyesinden kimliklerini isteyen polisler velilere de Halkevcilere inanmalarını, Halkevcilerin kendilerini kandıracağını, yanlış yollara sevk edeceğini idda ederken; veliler ve mahalleli Halkevcilere sahip çıktılar.
Yaklaşık on gün boyunca okul önündeki direnişlerini devam ettireceklerini söyleyen veliler, bu sürecin sonunda sonuç alamazlarsa gerekirse valiliğin önünde eylemlerine devam edeceklerini söylüyor.
KOCAELİ
Yeni eğitim döneminin başlamasıyla okullarda fiziki yetersizlikler ortaya çıkmaya başladı. Okulları yıkılan Zafer İlköğretim, Zafer Ortaokulu ve Mehmetçik İlkokulu öğrencileri Ford Otosan Ortaokulu’na nakledildi. Farklı farklı semtlerde öğrencilerin tek okulda birleştirilmesiyle okulda kaos ortaya çıktı.
Veliler bu karmaşanın ortadan kaldırılması için çeşitli talepler etrafında muhtarlıklara ve milli eğitim müdürlüğüne dilekçeler vermeye başladılar. Sürgün edilen Zafer ilköğretim okulunun velileri yeni okulun uzak olması nedeniyle servis talebinde ve kent kart talebinde bulundular. Servis talebi ve kent kart talebi kabul edilmeyen veliler görüşmelere devam ediyor.
ANKARA
Tuzluçayır
Ankara’nın Mamak İlçesi'ne bağlı Mehmet Çekiç Ortaokulu ve Süleyman Nazif İlkokulu'nda sabah okula giriş saatlerinde Mamak Halkevi Eğitim Hakkı Meclisi üyeleri standlar açıp velileri 4+4+4 karanlığına karşı dik durmaya çağırdı.
Eğitim Hakkı Meclisi üyeleri açtıkları “kriz masasında” velilerin eğitimle ilgili sorunlarını dinledi. Ayrıca Eğitim Hakkı Meclisi üyeleri velilere 72 aydan önce çocuklarının okula göndermelerinin zorunlu olmadığını, seçmeli din derslerinin zorla verilemeyeceğini ve tüm velilerin eğitim hakkı meclislerine üye olması gerektiğini anlattı.
Eğitim Hakkı Meclisi üyeleri ders zili çalıp okul başladıktan sonra ertesi gün aynı saatte orada buluşmak üzere okul önlerinden ayrıldılar.
Keçiören
Keçiören Halkevi Eğitim Hakkı Meclisi bugün (17 Eylül) Faik Erbağ İlk ve Ortaokulu’nun önündeydi. 4+4+4’ e karşı imza toplandı ve seçmeli ders hakkında veliler bilgilendirildi. Velilere mücadele ve örgütlenme çağrısı yapıldı. Okulda sınıf yetersizliğinden dolayı sabahçı ve öğlenci uygulamasına geçilmesi dolayısıyla, sabah derslerin 7’de başlayacak olması ayrıca ortaokul sınıf mevcutlarının 48’e kadar çıkmış olması velilerin ve öğrencilerin en çok tepki gösterdikleri konular olurken Milli Eğitim Bakanlığı'nın güllük gülistanlık göstermeye çalıştığı 4+4+4 eğitim sisteminin içler acısı durumda olduğunu ortaya koydu.
Altındağ
4+4+4 Battalgazi Mahallesi’ni ilkokulsuz bıraktı. Velilerse bu duruma tepkili. Battalgazi İlköğretim Okulu’nun 4+4+4 ile Battalgazi İmam Hatip Ortaokulu’na ve Battalgazi Ortaokulu olmak üzere dönüştürülüp bölünmesine tepkiler sürüyor. Daha önceden Battalgazi İlköğretime kayıtlı bulunan ve şu an kayıtları Battalgazi Ortaokulu’nda bulunan iki, üç ve dördüncü sınıftaki öğrenciler ise okul müdürünün zoruyla diğer okullara kaydırılmaya çalışıyor.
Ortaöğretime geçtiği için birinci sınıf kaydı almayan okul, var olan ilkokul seviyesindeki öğrencileri 3 yılda eritmek yerine veliler üzerinde baskı kurarak şimdiden dağıtmaya çalışıyor. Mahallelerinde okulları dağıtılarak imam hatip ortaokuluna ve normal ortaokula dönüştürülmesine tepkili olan aileler bu durumla ilgili okul müdürüyle görüşmeye gitti. İçlerin de Halkevleri Genel Sekreteri Nuri Günay’ın da bulunduğu bir heyetle, okula giden velilere okul müdürü görüşmek istemedi. Bunun üzerine kapıda açıklama yapan heyet ilkokullarını mahallelerine geri istediklerini söylediler.
Daha önce okullarının imam hatip olmasını istemedikleri için evleri kurşunlanan Atilla Yılmaz da okul önünde bir açıklama yaparak protesto etti. Mahallelerinin ilkokulsuz bırakıldığını söyleyen Yılmaz, okullarını geri istediklerini söyledi. Yılmaz, bu uygulamadan dolayı insanların çocukları okula gönderebilmek için evlerinden taşındığını kaydetti.
Halkevleri Genel Sekreteri Nuri Günay da bir konuşma yaparak bu yasanın uygulanmasındaki sıkıntılara dikkat çekti. Halkın bu işin peşini bırakmayacağını söyleyen bu durumu durdurmakta kararlı olduklarını söyledi. Açıklamada TKP temsilcisi ve Yılmaz ailesinin avukatı da birer konuşma yaptı.
Batıkent
Batıkent'te Kardelen Ortaokulu'nun imam hatibe dönüştürülmemesi için öğretmenler, veliler, öğrenciler okullarına sahip çıkmaya devam ediyor.
Sabah saatlerinde okulun önünde toplanan öğretmen, öğrenci ve veliler alkışlar ve ıslıklar eşliğinde ''gerici ve piyasacı eğitim istemiyoruz, Kardelen imam hatip olmasın'' sloganlarını atarak eylemlerine başladılar. İmam hatip dayatmasına, gericiliğe karşı çocuklarını okula göndermeyen veliler törenden sonra okulun önünde toplanarak açıklama yaptılar. Yapılan basın açıklamasında Kardelen Ortaokulu velileri adına söz alan Gül Akgül okulun imam hatibe dönüşümü durana kadar mücadeleye devam edeceklerini söyledi.
Öğretmen, öğrenci ve veliler ders saati süresince okulun önünde nöbet tutmaya, imza toplama devam ediyor.
İSTANBUL
Gültepe
Tınaztepe İ.Ö.O. yeni öğretim yılına iki okul olarak başladı. Gültepe İ.Ö.O.’nun misafir olarak Tınaztepe İ.Ö.O.’na gitmesiyle bir binada iki okul oldu ve okul mevcudu 900’e ulaştı. 1. sınıfa kayıtlı öğrencilerin sayısı 275 iken, 275 öğrencinin 10 tanesi 5.5 yaşında. 900 öğrenci için okuldaki toplam tuvalet sayısı ise 4; ancak bu tuvaletler de pislik içinde.
Tınaztepe İ.Ö.O.’nda yaşanan bir diğer sorun ise okulda kaydı bulunan 3 sınıfın bugün okul idaresi tarafından gönderilmesi ve çarşamba günü gelmelerinin söylenmesi oldu.
Tınaztepe İ.Ö.O.’nun sorunları bunlarla da bitmiyor. Okulda İ’ye kadar 1. sınıf şubesi bulunuyor. Beden eğitimi ve diğer branş öğretmenleri sınıf öğretmenliği yapıyor. Buna rağmen hala 4 sınıfın öğretmeni yok. Okulun bilgisayar atölyesi sınıfa çevrilmiş. 3. Sınıfların kullandığı bu atölye derslik haline getirilmemiş, çocuklar fiziki olarak uygun olmayan taburelerde oturuyorlar.
Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi üyeleri okulun müdürüyle konuşmak istedi; ancak müdür bilgi vermekten çekindi. Gültepe İ.Ö.O.’nun idarecileriyle de görüşülmeye çalışıldı; ancak onlar da bilgi veremeyeceklerini söylediler. Meclis üyelerinin ısrarı üzerine “Şu an müdür yok, biz konuşamayız” diyerek yine bilgi vermekten kaçtılar.
Gültepe’de 4+4+4 yasasından kaynaklı olarak sorun yaşanması beklenen bir okul da Harmantepe İ.Ö.O. Bugün okula 66 aylık 156 çocuk geldi. Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi’nin ulaştığı bilgiye göre bu yaşta çocuğu olup okula göndermeyen veli sayısı da oldukça fazla. Okulun tuvaletleri de oldukça pis. Veliler okulun durumundan oldukça rahatsız.
Küçükçekmece-Sefaköy
Söğütlüçeşme İ.Ö.O: İkili eğitime geçen okulda 3, 4, 7 ve 8. sınıflar sabah saat 07.10’da ders başı yapıyor. 1, 2, 5 ve 6. sınıflar ise öğleden sonra derslere başlıyor. İlköğretim ve Ortaöğretim binalarının birbirlerinden ayrılmasını öngören 4+4+4 eğitim sisteminin koşulları sağlanamıyor. İlköğretim ve ortaöğretim öğrencilerinin binaları ayrılmış; ancak aynı bahçe içerisinde bulunuyor.
Nasrettin Hoca İ.Ö.O: Tam gün eğitim uygulanan okulda ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerinin binaları ayrılmış durumda; ancak yakınında bulunan Akşemsettin İ.Ö.O’ndan yaklaşık 60 tane öğrenci bu okula kaydırılmış durumda. Ancak sınıf olanağı sağlanmış.
Hulusi Behçet İ.Ö.O: İkili eğitime geçen okulda ortaöğretim öğrencileri sabah saat 07.10’da ilköğretim öğrencileri ise öğleden sonra ders başı yapıyor. Binalar ayrılmış durumda; fakat aynı bahçede.
Kanarya İ.Ö.O: İkili eğitim uygulanan okulda ilkokul ve ortaokul binaları birbirinden ayrılmamış, karışık olarak eğitim veriliyor. Aynı bahçe içerisinde yer alan 2 farklı bina da okulların ayrılması için yetersiz. 13 tane 1. sınıf şubesi bulunan okulda bahçenin büyüklüğü de oldukça yetersiz.
Kaya Sebati İ.Ö.O: İkili eğitim uygulanıyor. İlkokul ve ortaokul aynı binada yer alıyor
Kemalpaşa İ.Ö.O: İkili eğitim uygulanıyor. İlkokul ve ortaokul aynı binada yer alıyor.
Bahçelievler
Bahçelievler Soğanlı’da bulunan Mustafa Kemal İlköğretim okulunda okulların açılmasına rağmen inşaat çalışmaları devam ediyor. Sınıflarda çocuklar eğitim almaya devam ederken, yeni sınıflar yapılıyor, tuvaletler onarılıyor. Okulda öğrencileri Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in bahsettiği bilim ve teknoloji sınıfları yerine inşaat halinde bir okul bekliyor.
Fatih
Fatih’te bulunan Atatürk İ.Ö.O. velileri, 1. sınıfların uyum haftasının başlamasına 3 gün kala, 7 Eylül günü okul idaresi tarafından mesai bitimine yakın arandı ve kendilerine okullarının imam hatibe dönüştürüldüğü söylendi. Bu dönüşümle birlikte daha önce birinci sınıfa ve anaokuluna kayıt yaptıran veliler, kayıtların iptal edildiğini öğrendi. Okul idaresi tarafından başka okullara gönderilen çocuklar, yönlendirildikleri okullardan da olumsuz yanıt alınca okulsuz kaldı.
Geçtiğimiz hafta okul önünde Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi’nin de destek verdiği “Okulumuzu geri istiyoruz” diyerek iki eylem gerçekleştiren ve okulun dönüştürülmesi yönündeki kararın geri çekilmesi için valiliğe dilekçe veren veliler, öğrenciler ve öğretmenler okulların açıldığı bu ilk günde de (17 Eylül) eylemde.
Okul önündeki veliler aralarında bir heyet oluşturdu ve bu heyet okul idaresi ile görüştü. Okul idaresi, bugün için çocukları okula kabul edeceklerini söyledi ve velilerden valiliğe vermek üzere dilekçe aldı.
Sultangazi
Sultangazi Yunus Emre Mahallesi’ndeki Mehmetçik İ.Ö.O.’da 14 adet 1. sınıf var ve sınıf mevcutları 80’e ulaşmış durumda. 1 ay içinde 4 adet prefabrike sınıf yapılacağı söylendi; ancak okulda 4 tane de öğretmen açığı bulunuyor.
Sultangazi’ye bağlı Uğur Mumcu Mahallesi’ndeki 75. Yıl İ.Ö.O.’da sınıflar 70-80 kişiyi buldu. 1. ve 4. sınıfların ise çoğunun öğretmeni yok.
Gaziosmanpaşa
Gaziosmanpaşa Karayolları Mahallesi’nde bulunan 23 Nisan İ.Ö.O.’da sınıf mevcutları 70’e ulaşmış durumda. Özellikle ortaokul kısmındaki sınıf mevcutlarının fazla olduğu okulda öğretmen açığı bulunuyor.
Kartal
Kartal’da bulunan Kutlu Aktaş İ.Ö.O.’nda yeni ders binası bitmeden derslere başlandı. Çocuklar tuvaletleri bitmemiş, sınıflarının camları takılmamış ve elektriği olmayan okulda geldiler ve ders başı yaptılar.
Kadıköy
Bostancı’da bulunan Zehra Hanım İ.Ö.O. yeni döneme imam hatip ortaokulu olarak başladı. İmam hatip okulu öğrencileriyle okulun eski öğrencileri aynı binada eğitim görüyor. Zehra Hanım İ.Ö.O. sadece 2 sınıf için imam hatip okuluna dönüştürülmüş durumda.
Erenköy’deki İntaş Lisesi imam hatip olan diğer bir okul. Burada da eski öğrencilerle imam hatip öğrencileri aynı okulda eğitime başladı.
Okmeydanı
Okmeydanı Fuat Soylu İlkokulu’nda sınıf mevcutlarını düşürmek için sınıflar bölündü; ancak bu kez öğretmen yetersizliği meydana geldi. Okulda yeterli temizlik görevlisi de olmayınca muhtar velilere “Gelin, okulu temizleyin” çağrısı yaptı.
Sarıyer
Sarıyer Şükrü Naide İlkokulu’nda 5-7 yaş arası çocuklar aynı sınıfta eğitime başladı. Bilgisayar odası, sınıf yapılınca okul bilgisayar sınıfsız kaldı. Okulda şu an sadece Türkçe ve Matematik öğretmeni bulunuyor. Seçmeli dersler konusu bu okulun diğer bir sorunu oldu. Okul idaresi seçmeli dersleri seçtirmeyip kendi belirlediği derslerin alınmasını zorunlu kıldı.
Şişli
Şişli'de bulunan 19 Mayıs İ.Ö.O. imam hatip ortaokuluna dönüştürüldü. Ancak okulda sadece 3 tane imam hatip sınıfı bulunuyor. Okulun eski öğrencileri imam hatip öğrencileriyle aynı binada eğitim görmeye başladı.
SAMSUN
Samsunda Halkevciler okulların açılması ile birlikte okullardaki sorunları incelemek için İstiklal İlköğretim Okulu önündeydi.
Halkevciler çocuklar derse girmeden okul içinde yaptığı incelemede:
Sıraların okula yeni başlayan çocuklar için çok yüksek olduğunu,okulun dönüşmesiyle birlikte sabahları ortaokul olarak kullanılan okulun sıralarının 14 yaşındaki çocuklara göre olduğunu, ama aynı dersliklerde 72 aydan küçük çocuklarında derse girdiğini
Merdivenlerin çok dik ol olduğunu,72 aydan küçük çocukların merdiven çıkarken zorlandıklarını
72 aydan küçük çocukların 4. kata kadar dersliklere çıkartıldıklarını
Okul içinde bulunan ana sınıfının 2. katta olduğunu
Tuvaletlerin pis, lavaboların kırık ve yüksek olduğunu
Sınıflarda bulunan çöp kovalarının yerde değil 1 metre yükseklitke duvara asılı olduğunu tespit etmiştir.
Okulun içinde tespitlerin yapılmasının ardından sonra okul önünde bildiri dağıtan Halkevciler,4+4+4 uygulamasıyla okulların değiştiğini ve dönüştüğünü söyleyen iktidarın yalan söylediğini bugün İstiklal İlköğretim Okulu’nun 72 aydan küçük öğrencilere uygun olmadığını dile getirdiler. Halkevcilerin konuşma yapmaları üzerine okul müdürü yanlarına gelerek “Buradan gidin okulu neden hedef gösteriyorsunuz “diyerek Halkevcileri okulun önünden uzaklaştırmaya çalıştı ve polise telefon etti.
Samsun Halkevi üyeleri 4+4+4 eğitim sistemiyle ortaya çıkan sorunları konuşmak ve bunlara birlikte çözüm üretmek ve 4+4+4'ü durduralım demek için İstiklal İlkokulu’nun velilerini 19 Eylül Çarşamba günü saat 17.30’da Halkevi’nde yapılacak olan toplantıya çağırdı. Veliler toplantıya katılacaklarını ve okul sorunlarını çözmek istediklerini dile getirdiler. Halkevi üyeleri 4+4+4'ü durdurana kadar mücadele edeceklerini yinelediler.
Halkevleri Basın Merkezi