Eğitim Hakkı Anasayfa

4+4+4'ü durdurma mücadelesi verenler okulları denetliyor: Okullar hazır değil, veliler tepkili (YENİLENİYOR)

Pt, 10/09/2012 - 13:48
  • Arttır
  • Eksilt
  • Normal

4+4+4'ü durdurma mücadelesi verenler okulları denetliyor: Okullar hazır değil, veliler tepkili

Öğretmen, öğrenci ve velilerin katılımı ile eğitim hakkını savunmak için oluşturulan Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisleri aralarında seçtikleri heyetlerle okul denetimlerine başladı. 4+4+4’ün etkilerinin görünmez kılınmaması için yeni eğitim sisteminin sonuçlarını dile getirecek ve sorunlara müdahale edecek bir mücadele biçiminin parçası olarak okullar denetlenerek raporlar hazırlanıyor. Veli ve öğretmenlerle doğrudan sohbetlerle sorunları açığa çıkartıyor. Tepkiler, sorunları yaratan asıl muhataplara, bu sistemi bilim insanlarının, eğitimcilerin ve velilerin tüm itirazlarına rağmen zorla Meclisten geçiren AKP iktidarına ve sistemden sorumlu Milli Eğitim birimlerine yöneliyor.  Sizler de yaşadığınız ve gördüğünüz tüm sorunlarda Halkevleri şubelerine ulaşabilirsiniz.

Şube iletişim bilgilerimiz www.halkevleri.org.tr adresinde yer alıyor. 

10 Eylül'den itibaren 4+4+4 sistemi ilk yıkıcı sonuçlarını göstermeye başladı. 

İSTANBUL

AVCILAR

Her yönden fiyaskoyla başlaması ve okullardaki sorunların adeta birer kaosa dönüşmesine  sebep olan 4+4+4 sisteminin en çok, yoksulların  yaşadığı yerlerdeki okullarda yıkıcılığı görülmeye devam ediyor.

Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi’nin okullarda yaptığı araştırmalar gerçekleri  birer birer ortaya çıkarıyor.

Kaldırım taşından okul zemini 

Bugün Avcılar’da, Kürt-Alevi nüfusun yoğun olarak yaşadığı Yeşilkent'te bulunan Seyit Onbaşı İlköğretim Okulu’nda araştırmaya gidilirken, prefabrike, derme-çatma, zeminin kaldırım taşlarından oluştuğu bir okulla karşılaşıldı.

Okulun girişindeki duvara asılan listelerde çocuklarının isimlerini ararken izdiham benzeri görüntüler yaşandı.

Okuldaki öğretmenlerden alınan bilgilere göre, bu sene eğitim-öğretim yılına 1300 civarında 1.sınıf öğrencisinin başlayacağı ve bu sayının artabileceği öğrenildi.

Sınıfların, tuvaletlerin, kısaca okulun genel çehresinin pisliği ve düzensizliği dikkat çekerken, 4000 öğrenciye çıkan okul nüfusunu karşılayacak öğretmen sayısı da mevcut değil.

Veli: ”Okulda tuvaletler taşınca fareler cirit atıyor.”

Eğitim Hakkı Meclisi okulun önünde bir süre bildiri dağıtımı yaparken, velilerin gelerek dert yanması üzerine velilerle okulun geneli hakkında görüşmeler yapıldı.

Bir öğrenci velisinin söyledikleri dehşet vericiydi. Çocuklarını güvenerek okula gönderemediklerini ve okullarının 4 senedir bu vaziyette olduğunu belirten veli, geçtiğimiz yıllarda okul kantinindeki tavuk dönerlerden yüzlerce çocuğun zehirlendiğini, okul müdürünün ise skandalın duyulmaması için çocukları gizli bir şekilde sağlık ocaklarına gönderdiğini ve ‘onlar küçük ,bir şey olmaz iyileşirler’  şeklinde  velilere açıklama yaptığını söyledi.

“Okulda giderlerin tıkanması yüzünden tuvaletlerin taştığı zaman, fareler okulda cirit atıyor, zenginlerin yaşadığı yerlerde böyle bir okul yapamazlar, onlar utanmıyorsa biz mi utanacağız ?” diyerek tepkilerini dile getirdi.

Elektrik odasının yanıbaşında sınıf 

Okulda dikkat çeken bir diğer unsur ise trafoların olduğu ve okulun tümünün yararlandığı elektrik  odasının,1.sınıflara ayrılan bir sınıfla yan yana oluşu ve kilitli olması gereken elektrik odasının kapısının açık oluşuydu. 5-5,5 yaşındaki çocukların bu tarz bir ortamda eğitim göreceği okulda can güvenliği yok denecek kadar az. 

Yeşilkent Mahallesi’ndeki Seyit Onbaşı İlköğretim Okulu’ndaki ısıtma sistemi uygun değil. Çocuıkların bu nedenle sürekli soğuk algınlığı nedeniyle astım, bronşit, nefes darlığı gibi hastalıklara yakalanıyorlar. Tuvaletlerde sabun, kağıt havlu gibi temizlik malzemeleri bulunmuyor. Ayrıca okula ulaşım sıkıntılı. Araçların hız kesmesini sağlayacak kasis vs. gibi araçlar bulunmamakta.Kimi öğrenciler 5 km yol yürümek zorunda kalıyorlar. Yollar bozuk olduğundan insanlar özellikle kışın servis tutmak zorunda kalıyorlar. Kantindeki yiyeceklerden dolayı bda geçen yıl zehirlenmeler olmuş. Yağmur yağıdığında dere taşıyor ve lağım fareleri ortaya çıkarak ciddi sağlık riski oluşturuyor.

Okulda 54 tane derslik var. 1300 tane 1. sınıf kaydı var. 300 tane 5 ila 5,5 yaş arası çocuklar kaydolmuş durumda. Ancak çocukların öğretmenleri dahi belli değil.

İmar planı olmadığından da MEB okul yapamıyor. 20 bin öğrencinin bulunduğu mahallede sadece 2 okul var. Mahallenin nüfusu ise 70 bin. Ayrıca mahallede lise bulunmuyor. 

ESENYURT

Esenyurt'ta Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi okullara giderek denetim yaptı. Osmangazi İlkokulu: sınıflar 45 kişilik. 12 adet  sınıf var. Birkaç veli okulun genel durumunu gözleyip  5-5,5 yaşındaki çocuklarını okula yazdırmaktan vazgeçti. Prof Dr Sabahattin Zaim ilköğretim okulu: sınıflar 45 kişi 12 adet 1. Sınıf var. Okul müdürü daha fazla kayıt bekliyor. 1. Sınıflara yer açabilmek için ara sınıfları bölmeyi düşünüyorlar. Tuvalet sorunu var lavabo ve sabunluklar çocukların erişebileceğinden daha yüksek. Mehmetçik İlkokulu: 7 tane 1. sınıf açılmış  Çocuklar ellerini yıkamak için musluklara yetişemiyor. Lavabo seviyeleri düşürülmüş ancak musluklar hala yüksekte. Çocuklar pisuvara ulaşamıyor. Tevfik Bey i.ö: 9 tane 1. Sınıf var mevcutlar 46 kişi ayrıca 63 kişilik yedek öğrenci listesi var.

Halkevleri Eğitim Hakkı Meclis'leri 4+4+4 sisteminin  yarattığı sorunları görünür kılmak ve müdahil olmak için okul gezilerini sürdürüyor. Esenyurt'ta 2. gün 3 okula daha gidildi.  İncirtepe İlkokulu 7 tane 1. sınıf açılmış  durumda sınıf mevcutları 48-50 kişi. Mahir Gürlek İlkokulu 4 tane 1. sınıf var mevcutlar 34-40 kişi. Bu iki okulda da ortaokul kısımlarını tabela ile ayırmışlar ancak aynı bahçe ve bina kullanılacak. Alparslan İlkokulu 6 tane 1. sınıf açmış ancak sınıf mevcutları 62-65 kişi. Kayıtlar hala devam ediyor. Sınıf mevcutlarının 90 kişiye kadar çıkabileceği söyleniyor. Sınıflar çocukların rahat hareket edebilmesine imkan vermeyecek kadar küçük. Yeni sınıf açabilmek için işler odası, kütüphane, laboratuvar ve kalorifer dairesi sınıf haline getirilmiş. Müdür ve Müdür Yardımcıları sorulara cevap vermek istemiyorlar.

KÜÇÜKÇEKMECE

10 Eylül pazartesi günü okulların açılması ile birlikte sorunlar yaşanmaya başladı. Bakanlığın 'İstanbulda Küçükçekmece, Esenyurt ve Esenler ilçelerinde sorunlar yaşanacak' uyarısı Küçükçekmece  okullarında ete kemiğe büründü.

Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi'nin oluşturduğu gezici heyetler denetime çıktıkları okul önlerinde velilerle birlikte   4+4+4 uygulamasının ilk sorunları  ile bugün karşılaşmış oldu. Okul önlerinde kriz masaları açıldı. Milli eğitim bakanlığına açılan telefonlara sabah saatlerinde yanıt alınamadı. Öğretmen ve velilerden oluşan kriz masaları  çok sayıda velinin ilçe milli eğitim müdürlüklerine yönlendirdi.

KANARYA  İLKÖĞRETİM OKULU

Sabah 09.30'da kapılarını 1. sınıflarına açan Kanarya İlköğretim Okulu'nda  daha önce oluşturulan sınıf listelerinin tekrar düzenleneceğini söylenerek uzunca bir süre  veli ve öğrenciler okul bahçesinde bekletildi.

Önceki senelerde 350-400 kişi kayıt alan okula bu yıl 750 üzerinde kayıt yapıldığını söyleyen öğretmenler şube sayısını 8 den 13'e çıkardıklarını belirtti. Sınıf sayılarının 45-50 olduğu Kanarya ilköğretim okulunda Öğretmenler odası da 1. sınıfa dönüştürüldü.

SÖĞÜTLÜÇEŞME İLKÖĞRETİM OKULU

1. sınıf şubesi 8'den 15' e çıkarılan Söğütlüçeşme İlköğretim Okulunda  manzara aynıydı. Tuvaletlerin yetersizliği ve temizlik sorununa  değinen veliler sabun olmayan tuvaletlerin önünden ayrılmadı. Küçükçekmece Belediyesi'nin okullara dağıttığı arıtılmış su sebillerinde bardakların olmaması nedeniyle çocuklar çeşme ucundan su içti. İşlevini kaybeden arıtılmış sularda çocuklar ellerini yıkadı.

YUNUS EMRE İLKÖĞRETİM OKULU

Milli Eğitim Bakanlığı'nın İlköğetim okullarında 4+4+4 uygulamasında  360 kişiyi kapsayan zorunlu kayıt sayısı birçok okulda olduğu gibi Yunus Emre İ.Ö.O'da da gerçekleştirilmeye çalışılıyor. Şu an 250 kaydı olan okulda toplam 8 adet 1. sınıf şubesi bulunuyor. Okulların açılmış olmasına rağmen kayıtlar halen devam ediyor.

BEYLİKDÜZÜ

BÜYÜKŞEHİR İLKÖĞRETİM OKULU

Bölgede imam hatip yapılmak istenen okuldu veliler imza toplayarak karşı çıkıp geri adım attırdılar. Ancak şu anda da okulun fiziki alt yapısı 5-5.5 yaş için uygun değil, lavabolar dahil hiçbir yapısal düzenleme yok.

BÜYÜKÇEKMECE

BÜYÜKÇEKMECE İLKÖĞRETİM OKULU

İmam Hatip yapılmaya çalışılan okulda imam hatipe yeterli kayıt olmadı. Toplam 45 öğrenci kayıt yaptırırken bunların sadece 4’ü o bölgede oturuyor, diğer tamamı diğer bölgelerden taşınmış durumda. Okul idaresi bu durumda imam hatiple birlikte normal öğretimin de devam edeceğini söylüyor bu durumda aynı anda okulda bulunacak farklı eğitim alanlarından öğrenciler.

BAHÇELİEVLER

MUSTAFA KEMAL İLKÖĞRETİM OKULU

Okul içinde hala inşaat devam ediyor.  Birinci sınıflar bir yandan ders alırken karşı sınıflarında inşaat devam ediyor. Tuvaletler hazır değil.

ŞİRİNTEPE İLKÖĞRETİM OKULU

Sınıflar birinci sınıflara uygun değil tuvaletlerin hepsinde lavaboların düşme tehlikesi var.

İKİTELLİ

İkitelli İlköğretim Okulu kayıtlarda 24 tane 1. Sınıf var. Üst sınıfları birleştirmiş durumdalar.  Birinci sınıfları rahatlatmak için.  Tahsin Bonguoğlu İlköğetim Okulu’nda  8 şube açılmış birinci sınıfa  sınıf mevcutları  75’e kadar çıkıyor.  Zühtü Şenyuva İlköğretim Okulu 433 birinci sınıf kaydı var. Muhnis Faik Ozansoy İlköğretim Okulu birinci sınıflara 14 şube açmışlar ortalama 80 kişi.

Bodrumlar müdür yardımcısı odaları  sınıf yapılmış durumda.

Okulların tamamı ikili öğretime geçmiş durumda bu da büyük sınıflarla birinci sınıfların dönüşümlü olarak aynı sınıfları kullanması kısaca birinci sınıflara özel bir sıra düzeni yok. Lavabolar da diğer okullara benzer şekilde çocuklara uygun değil.    

GAZİOSMANPAŞA - SULTAN GAZİ

 Karayolları Mahallesi 23 Nisan İlköğretim Okulu’nda 60 ve 66 aylık öğrencilerin kayıtları silinmiş durumda. İlk kayıtlar sonucu 90 kişiye kadar varan sınıf mevcutları kayıt silinmesi ve çevre okullara dağılması sonucu 40’a indi. S

Havuzbaşı İ.Ö.O.'nda 1. sınıfların mevcutları 60'ı geçmiş durumda. 60-66 aylık çocukların ise kayıt dönemi başından beri kayıtları alınmamış. Bu çocukların çok az bir kısmı da anasınıfına yönlendirilmiş.

Sultangazi’deki okullardan aktarılan bilgilere göre valilik el altından 60-66 aylık çocukların kayıtlarını almama talimatı vermiş durumda.

Mehmetçik İ.Ö.O.'nda ise 1. sınıf için kayıt yaptıranların sayısı 1000'e yaklaşmış durumda. 60-66 aylık 300, 66 ay üstü 684 yeni kayıt bulunuyor. 984 öğrenci için 14 sınıf açıldığından dolayı sınıf mevcutları 80'i aşmış durumda. 1. sınıflar için oluşturulmuş dersliklerden 4 tanesi bodrum katında bulunuyor. Aynı okulda 4 tane sınıf öğretmeni de eksik. Okul, aynı zamanda prefabrik bir bina inşa etmeyi ve bu binayı 1 ay içinde bitirmeyi hedefliyor.

Gaziosmanpaşa Egitim Hakkı İnisiyatifi, bölgede birçok sınıfın öğretmenin olmaması sebebiyle 17 Eylül'de büyük bir kaosun oluşabileceğini de bildirdi. Karayollari TOKİ İlkokulu'nda 3 sınıf, Sultangazi İstiklal İlkokulu'nda da 4 sınıfın öğretmeni halen yok.

EYÜP

TANTAVİ İLKÖĞRETİM OKULU

60-66 aylığı almıyor, kayıt yok diyor. Camii avlusunda bir okul ezan okunduğunda dersler kesiliyor. Sıralar çocuklara uygun değil. Küçük yaş çocuklar için uygun lavabo yok. 

OKMEYDANI

HÜSEYİN AVNİ KURŞUN, FUAT SOYLU  İLKÖĞRETİM OKULLARI

Birinci sınıfların sayısı arttırıldığı için daha üst sınıfların birleştirilmesi söz konusu. Sabah ve öğlen olmak üzere öğretim ikiye bölünmüş  durumda bu da daha önce çocğunu tam gün okula gönderen aileler için sıkıntı yaratıyor. Lavabolar, tuvaletler ve sınıflar küçük çocuklara uygun değil.

KADINLAR ÇEŞMESİ İLKÖĞRETİM OKULU

Okulun yakınlarındaki bir diğer okul olan Kaptan Paşa imam hatip ilan edildi. Ancak okul yeniden yapma gerekçesi ile yıkıldığı için o okulun imam hatipe devam edecek öğrencileri de Kadınlar Çeşmesi okuluna yönlendirildi. 

GÜLTEPE

ŞAİR YAHYA KEMAL İLK. Birinci sınıflar Z’ye kadar arttırılmış durumda. Sürekli sınıflar değiştiriliyor. Sınıf mevcutlarının 60 kişiye yaklaştığı görülüyor.  

TINAZ TEPE veliler çocuklarını göndermiyor. Tuvaletler pis, 5.5 yaşa yönelik hiçbir teknik hazırlık yok

ÜMRANİYE

GENÇ OSMAN İLKÖĞRETİM 1. sınıflar ortalama 58 kişi, her sınıfa 3 tane 5 yaş öğrenci koymuşlar

BİRLİK İLKOKUL 1. sınıf mevcutlar 53 kişi

ZAHİDE ZEHRA ilk. 1. sınıf mevcutlar 50 KİŞİ

ÇAKMAK FATİH İLKÖĞRETİM Ok.  17 tane 1. sınıf  var. Herkes gelecek sene ne olacağını merak ediyor. 

ANTALYA
4+4+4 Antalya'da da sorunlarla ve protestolarla başladı. 2 Eylül'de düzenlenen forumda yan yana gelen ve 10 Eylül'de okul önlerinde olma kararı alan Antalya 4+4+4'e Hayır Platformu, okul önlerinde nöbetler tutarak destek telefonunun yazılı olduğu el ilanlarını dağıttı.

Yüzde 25'ten ne haber?
Birçok okulda incelemelerde bulunan ve velileri 15 Eylül'deki mitinge davet eden platform üyeleri, 66 aylık çocukların önemli bir bölümünün velileri tarafından okullara gönderilmediğini açıkladı. Konyaaltı Cahit Ünver İlkokulu'nda 300 ilkokul 1. sınıf öğrencisinin yarısının dahi okula gelmediği gözlemlenirken, okul müdürü açılış konuşmasında "Birçok okulda hazırlıklar daha tamamlanmadı ama bizim okulumuzda hazırlıkların yüzde 75'i tamam. Öğretime bir engelimiz yok" dedi. Okulun dış cephe boyasınınn Türkiye'de bir ilk olmasıyla övünen müdür, yüzde 25 oranındaki hazırlıksızlıklara dair ise herhangi bir bilgi vermedi.



Kepez'de uyum bahçede sürecek
Kepez İbrahim Doğaner İlkokulu'ndaki incelemelerde ise tadilat çalışmalarının halen sürdüğü, sınıf kapılarının dahi takılmadığı, veliler ve öğrenciler okula girdiği sırada bahçe kapısında kaynak çalışmalarının yapıldığı görüldü. Okul idarecileri, bu hafta okulda öğretim yapılamayacağını açıklarken, velilerin çocukları okula getirerek bahçede oynatması istendi. Velilerin ise bu isteğe rağbet etmediği ve çocuklarını okula göndermediği ifade edildi.
Kepez Beşkonak İlkokulu'nda da okulların açılması heyecanı inşaat heyecanıyla birleşti. Okul bahçesine kurulan çadırlarla idari işlerin sürdürüldüğü okulda bu hafta eğitimin olmadığı belirtildi.
Okul incelemelerini hafta boyunca sürdürecek olan platform, Antalya Eğitim-Sen'in çağrısıyla saat 15.00'da Attalos Heykeli'nde bir araya geldi. Yapılan basın açıklamasında 4+4+4 sisteminin okulların ilk haftasındaki rezaleti eleştirildi. Topladıkları yüzlerce imzayı valiliğe götüren veliler ve öğretmenlere Antalya Halkevi Eğitim Hakkı Meclisi de destek verdi.

İZMİR
İzmir'de de 4+4+4 rezaletlerinin çok sayıda örneği görüldü. Buca'daki Necip Fazıl Kısakürek İlkokulu'na 323 birinci sınıf öğrencisi başvurdu. Okul yönetimi birinci sınıflar için 10 şube açınca diğer sınıflara yer kalmadı. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve okul yönetimi, konuyla ilgili olarak "Çocuğunuzun kaydı burada olacak. Karnesini buradan alacak. Aynı formayı giyecek. Ama Meşkure Şamli Ortaokulu'nda okuyacak" açıklaması yaptı.

Velilerin açıklamalara gösterdiği tepki üzerine yetkililer, "Bu kadar yığılma olacağını tahmin edemedik. E-okul sistemi geç açıldığı için planlama da yapamadık" yanıtını verdi.



Velilerin öfkesi büyük
Kızı Şimal Bingöl'ü okula getiren veli İsmail Bingöl, çocuğun kaydının sanal olarak yapıldığını, başka bir okula gönderilmesinin çocuğu okumaktan soğutacağını söyledi.

Bir başka veli Cem Koğumtekin ise evinin okuldan göründüğünü, ancak çocuğunu yakındaki okula değil, uzaktaki okula göndermek zorunda bırakıldığını belirtti. Koğumtekin, "Bunun yağmuru, çamuru, soğuğu var. Farklı bir okula neden göndereyim? En mutlu günümüzde rezil olduk. Aynı mahalledeki başka çocuklar o okula gidecek, benim çocuğum gidemeyecek" dedi.

Sinan Bağcı adlı veli ise okullardaki derslik sıkıntısına dikkat çekti. Beş sınıf dolusu öğrencinin nereye gideceğinin belli olmadığını söyleyen Bağcı, 6 yıldır çocuğunun geleceği ile ilgili hayal kurduğunu ancak ciddi bir khayal kırıklığına uğradığını dile getirdi.

'Okulların depolarını sınıf yaptık'
Velilerin tepkileri ile ilgili konuşan Buca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, 323 kayıt aldıklarını, bu kadar yığılma olacağını düşünmediklerini belirtti. Sorunların haftasonuna kadar geçeceğini öne süren yetkililer, Meşkure Şamlı Ortaokulu'nda sabah saatlerinde ortaokul öğrencilerinin, öğleden sonra da birinci sınıf öğrencilerinin eğitim göreceğini açıkladı.

Yetkililer, derslik açığını kapatmak için okulların depolarını ve müdür odalarını bile sınıf yaptıklarını söyledi.

ADANA

AKP hükümetinin yangından mal kaçırır gibi yürürlüğe geçirdiği 4+4+4, Adana'nın Meydan Mahallesi'ndeki Cumhuriyet İlkokulu'nun, çocukların eğitimi için yeterli olmamasına veliler tepki gösterdi.

Yeni eğitim sistemi 4+4+4'ün yürürlüğe girmesiyle birlikte okullardaki sorunlar artarak devam ediyor.

Adana'nın Seyhan ilçesine bağlı Meydan Mahallesi'nde bulunan Cumhuriyet İlkokulu’nun velileri 4+4+4 ile 72 aydan küçük çocukların zorla ilkokula başlatılmasına karşın bir sürü sorunla karşılaştı. İlkokulun kapısının okulun arka tarafından açılmasına tepki gösteren veliler okulun etrafının çöplük halinde olmasına tepki gösterdi. 10 Eylül'de ilkokulların oryantasyon eğitimi ile başlaması birçok yerde tepkiler, eylemlerle karşılandı. 10 Eylül günü Cumhuriyet İlkokulu'na giden veliler okulun fiziki koşullarının çok kötü olmasına müdahale etti.

Bugün (11 Eylül) saat 11'de okul bahçesinde toplanan veliler, Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi ile birlikte okulun sorunları için okul müdürü ile görüşmek istediler. Okul müdürü velilerin okulu boşaltmasını istedi. Bunun üzerine veliler okul müdürüne "Paraları toplarken çok sakin ve kibar davranıyorsunuz, okulu temizleme ve düzenlemeye gelince neden bizleri dışarıya kovuyorsunuz" diyerek tepki gösterdiler. Okul müdürü ise velilerin bu sorusunu yanıtsız bırakarak içeriye kaçtı.

Veliler, Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi ile birlikte bir toplantı yaparak okulun tek sorununun çöpler olmadığını, okul giriş çıkışlarında aydınlatma lambalarının bulunmadığını, ilkokul ve orta öğretim olarak ayrılan okulun ortasındaki duvarın yıkılması gerektiğini, okulun zemininin bir an önce düzeltilmesi gerektiğini, okul tuvaletlerinin çocukların kullanımına uygun yapılması gerektiğini ve okulun buna benzer bir çok probleminin olduğunu konuşarak Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi ile birlikte velilerden bu sorunlarla ilgilenmek için bir heyet oluşturuldu.

ANKARA

Batıkentliler okulun ilk gününde de eğitim hakkına sahip çıktı

Batıkent Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi 4+4+4’ün uygulanmaya başlandığı ilk günde “Karanlığa meydan okuyoruz” diyerek okul Kent-Koop İlkokulu önündeydi. Sabahın erken saatlerinden itibaren okul önünde buluşan öğretmenler ve veliler, “İlkokul için çok erken. Anasınıfı istiyoruz. 72 ay öncesi çocuklarımızı ilkokula göndermiyoruz” çağrısında bulundu.

Meclis üyelerinin verdiği bilgiye göre Kent-Koop İlkokulu’nda birinci sınıflar için 12 sınıf açılırken, bu sınıfların ancak yarısı dolabildi.

Okul önünde bir de açıklama yapan Eğitim Hakkı Meclisi üyeleri, 15 Eylül’deki mitingde de yerlerini alacaklarını ifade etti. Açıklamada konuşan öğretmen Füsun Culfa ve veli Saadet Kalyoncugil, 72 aydan küçük çocukların okula başlamasının yıkım anlamına geldiğinin ve bu yasanın yürürlükten kaldırılması gerektiğinin altını çizdi.

Basın açıklamasında Batıkent’te bulunan Kardelen Ortaokulu’nun bir bölümünün imam hatibe dönüştürüldüğü bilgisi de verildi. Veliler, Kardelen’deki veliler ile yan yana gelme sözü vererek açıklamalarını sonlandırdı.

Okulun ilk günü: Mamak Açıkalın'da 5 yaş velileri boykotta

4+4+4 yasasıyla  5 yaşındaki çocukların zorla ilkokula başlamasını dayatan AKP iktidarı sınıfta kaldı. Ankara Açıkalın İlköğretim okulunda bugün 1. sınıfa başlayan çocuklar 72 ay üstüydü. Sınıflardaki öğrenci sayısı 20 'yi bulmazken. veliler 4+4+4'e karşı tepkiliydi. Sabah saat 8.30'da okulun önünde açılan standa ilgi yoğundu. Gelen tüm veliler ve öğretmenler 4+4+4'ün durdurulması için imza attılar. 15 Eylül'de yapılacak olan mitinge katılacaklarını dile getirdiler.

Keçiören’de Halkevciler okul önündeydi

Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi Keçiören’de Faik Erbag İlköğretim okulu önündeydi. Öncelikle 72 ay öncesi çocukların temel eğitime değil anasınıfına başlamaları gerekti konusunda veliler bilgilendiren Halkevciler, velileri 4+4+4’ e karşı mücadeleye örgütlemeye çağırdı. Velilerin %70’nin 4+4+4 eğitim sistemine karşı olduğu gözlendi. Halkevleri bildirilerin dağıtımı ve  15 Eylül Mitingi’ne çağrı yapıldı.

İlker’de sınıflar boş kaldı

Dikmen’de Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi üyeleri Sokullu İlköğretim Okulu önünde bildiri dağıtarak 72 ay altındaki çocukların okula gönderilmemesi çağrısında bulundu. 4+4+4 eğitim sistemini anlatan veliler ve öğretmenler, “Anasınıfı istiyoruz, 5 yaş okul için çok erken - Halkevleri” yazılı pankartı okul girişine astı.

Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi de Akşemsettin İlkokulu önünde bildiri dağıtarak çocukların okula gönderilmemesi ve 15 Eylül’deki mitinge katılım çağrısında bulundu.

Dikmen’de Sokullu İlköğretim önünde bildiri dağıtıldı

Dikmen’de Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi üyeleri Sokullu İlköğretim Okulu önünde bildiri dağıtarak 72 ay altındaki çocukların okula gönderilmemesi çağrısında bulundu. 4+4+4 eğitim sistemini anlatan veliler ve öğretmenler, “Anasınıfı istiyoruz, 5 yaş okul için çok erken - Halkevleri” yazılı pankartı okul girişine astı.

Tuzluçayır imza toplamayı sürdürdü

Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi üyesi veliler, Mamak Tuzluçayır’da Süleyman Nazif İlkokulu önündeydi. Okul önünde açtıkları kriz masasında yoğun ilgi gören meclis üyeleri, bir yandan 4+4+4 karşıtı imza toplarken, diğer yandan 15 Eylül çağrısı yaptı. 66 aydan büyük çocuklarını 17 Eylül günü resmi törenlere göndermeyeceklerini de söyleyen veliler, söz konusu olan çocukları olunca her türlü mücadeleyi vereceklerini ifade etti. Açılan kriz masasına okulun idarecileri ve öğretmenleri de yoğun ilgi gösterdi.

SAMSUN

İlkokulların açılmasıyla bugün (10 Eylül) Halkevciler 4+4+4 mücadelesini okul önlerine taşıdı. Saat 9.00’da, 4+4+4 yasasından sonra ortaokul olan 23 Nisan ortaokulunun önünde buluşan Halkevciler basına demeç verdi ve imza topladı. Okulların kapandığı gün (8 Haziran) yine aynı yerde basın açıklaması yapan çocuklarını dinci gerici eğitime bırakmayacağını söyleyen Halkevcilere polis biber gazıyla saldırmış ama Halkevciler mücadeleden geri adım atmayacaklarını duyurmuştu. Bugün yapılan eylemde ise yine sokaklarda okul önlerinde mücadeleye devam ettiklerini vurgulandı. Velilere çocuklarının sürgün edilmesine karşı mücadele çağrısı yapıldı ve 15 Eylül Ankara mitingi duyuruldu.

Ardından 12.30’da İstiklal İlköğretim Okulu’nun önünde buluşan Halkevciler velilerle konuşup 72 aydan küçük çocukların ilkokula gönderilmemesi ve birlikte talep edilmesi  ağrısı yapıldı.

Yine velilerle yapılan konuşmalarda 4+4+4 yasasının çocuk işçiliğine, çocuk gelinlere yol açacağı, gerici eğitimi yoğunlaştıracağı bu yasanın tamamen AKP’nin ideolojisine uygun, dindar ve kindar nesil yetiştirme politikası doğrultusunda hazırladığı anlatıldı. Bu noktada bir yüzünde Tayyip Erdoğan'ın bir yüzünde Ömer Dinçer'in olduğu broşürün okullarda dağıtılmasıyla neyin amaçlandığını açık olduğunun altı çizildi. Çocuğunu okula getiren bir velinin buna tepki olarak broşürü yırtması dikkat çekti. Veliler ve öğretmenler 4+4+4’e karşı mücadeleye ve 15 Eylül Ankara eylemine çağrılarak eylem sonlandırıldı.


Halkevleri Genel Merkezi
Konur Sokak No:8/9 Kızılay, Ankara
Telefon: 312-4192717 Faks: 312-4193207 Eposta: [email protected]
Bağışlarınız için; İş Bankası (Ankara) Meşrutiyet Şubesi 785989 nolu hesap