31 Mayıs 2011’de Ankara’daki Hopa protestosunun ardından tutuklamalarla başlayan Ankara Hopa Davası’nın 5’inci duruşması Ankara Adliyesi’nde görüldü. Halkevleri duruşma öncesinde bir basın açıklaması gerçekleştirdi
Hopa’da 31 Mayıs 2011’de yaşanan protestolar sonrasında ilk önce 28, ardından 37 kişinin yargılandığı Ankara Hopa Davası’nın 5. duruşmasının görülmesine başlandı. Saat 14.00’da Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmanın öncesinde Halkevleri adliye önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasına CHP milletvekilleri Melda Onur, İlhan Cihaner, Veli Ağbaba, Binnaz Toprak, Özgür Özel, Erdal Aksünger, Süleyman Çelebi, Kadir Gökmen Öğüt, Tolga Çandar, Nurettin Demir, Mustafa Moroğlu, Uğur Bayraktutan, Sena Kaleli ve İlhan Demiröz, BDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, BDP Ankara İl Eş Başkanı Ahmet Aday, BDP il yöneticileri Hüseyin Yaman ve Yadigar Yakut, BDP Parti Meclisi üyesi Pınar Akdemir, TTB Merkez Konsey II. Başkanı Gülriz Erişken, BTS Genel Başkanı Yavuz Demirkol katıldı. Öğrenci Kolektifleri de basın açıklamasına destek verdi.
Basın açıklamasında CHP adına ilk sözü alan İstanbul Milletvekili Melda Onur, AKP’nin toplumun farklı katmanlarındaki tüm muhalifleri iç düşman ilan ettiğini söyledi. Dün Dünya İnsan Hakları Günü’nde çok sayıda hamaset dinlediklerini hatırlatan Onur, “Aslında yılın geri kalan günleri İnsan Hakları İhlal Günleri. İşte bugün burada yine bir yargılamayla karşı karşıyayız. Yeter artık diyoruz” dedi.
BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de Metin Lokumcu’nun katillerinin bulunamadığına fakat Hopa halkına sahip çıkanların yargılandığını dile getirdi. Hak arama mücadelesinin geçmişten bu yana sürdüğünü söyleyen Kürkçü, “Arkadaşlarımızın aklanmasını istiyoruz ama bu yargıya güven duymak güç. Yine de hesaplaşmamızı yapacağız, mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.
’Hak ihlalleri 561 gündür sürüyor’
Milletvekillerinin konuşmalarının ardından Halkevleri Genel Sekreteri Nuri Günay basın açıklamasını okudu. Hopa olaylarının üzerinden geçen 561 günde katillerin ve işkencecilerin bulunamadığını fakat doğrudan başbakanın talimatıyla derelerine sahip çıkanlara peş peşe davalar açıldığını belirten Günay, geçmiş duruşmada yaşanan hak ihlallerine örnekler verdi.
Halkın haklarına yönelik operasyonların ülkenin dört bir yanında seçilmiş siyasetçilere, KESK’li kamu emekçilerine, gazetecilere, “Ampul Tayyip” şarkısı söyleyen liselilere kadar geniş kesimlere yayıldığına dikkat çeken Günay, AKP’nin kasalarını ve cezaevlerini doldurma politikalarını durdurana kadar mücadele edeceklerini söyledi.
Basın açıklamasının ardından davaya geçildi.
Şikayetçi polisler yine gelmedi
31 Mayıs günü yaşanan olaylar sırasında yaralanarak hastaneye kaldırıldığını iddia eden fakat olay yeri tutanaklarında imzası bulunan dönemin Güvenlik Şube Müdürü Osman Can ve diğer şikayetçi polisler duruşmaya yine gelmedi. İddia makamı Osman Can'ın dinlenmesinden vazgeçilmesini istedi. Avukatlar ise Osman Can'ın dinlenmesinde ısrarcı oldu.
Mahkeme heyeti Osman Can'ın gelecek duruşmada hazır edilmesi için Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne yazı yazılmasına karar verdi. Dava 7 Mayıs 2013'e ertelendi.
Kaynak: Sendika.org