Barış Meclisi, Ankara’da 11 Ağustos’ta İHD Genel Merkezi’nde birçok sendika, dernek, oda ve platformdan kişilerin katılımıyla bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda egemenlerin Kürt sorununda şiddet yanlısı ısrarlarının sonuçlarına dikkat çekildi. Çözüm için karşılıklı olarak silahların susması, diyalog sürecinin başlatılması, gerçek demokratik bir anayasanın hazırlanması ve seçim süreçlerindeki adaletsizliklerin kaldırılması çağrısında bulunuldu.
Halkevleri Danışma Meclisi Başkanı Abdullah Aydın’ın okuduğu metnin tamamı aşağıdadır.
BARIŞ İÇİN ACİL ÇAĞRIMIZDIR...
Kürt sorununun şiddetle çözülmesindeki ısrarın ve yaşanan çatışmaların sona erdirilmesi için, son dönemde sivil toplum örgütleri tarafından yapılan çağrıların, dikkate alınmamasının acı sonuçlarını; artan ölümler, İnegöl ve Dörtyol'da yaşananlarla gördük. Sorunun şiddetle çözümünde ısrar, Türkler ve Kürtler arasındaki duygusal kopuşu arttırmakta ve giderek düşman hale getirmektedir. Devlet kurumlarının, saldırgan güruhları arkalayan ve aklayan, mağdurları düşman ve suçlu gösteren yaklaşımı, linç girişimlerini kışkırtmakta ve ayrımcılığı derinleştirmektedir.
Biz Ankara'da bulunan dernekler, sendikalar, odalar, çevreler, platformlar olarak tarafları, çatışmaları bir an önce durdurmaya ve siyasal çözümün önünü açacak bir barış iklimi oluşturmaya çağırıyoruz. Kürt Sorununun demokratik çözümü için, öncelikle çatışmasızlık ortamı sağlanmalı, silahlar susmalı ve parmaklar karşılıklı olarak tetiklerden çekilmelidir. TSK operasyon yapmamalı ve PKK eylemlerine son vermelidir.
Kalıcı bir çözümü mümkün kılmak için diyalog süreci başlatılmalı ve bu süreçten kendini çözümün tarafı olarak gören hiçbir aktör dışlanmamalıdır. Çatışmaların son bulabilmesi için yasaklardan arınmış bir diyalog ortamı oluşturulmalı ve inisiyatif sahibi şahsiyet ve dinamiklerin önerileri önyargısız olarak tartışılabilmelidir.
Toplumun katılımıyla hazırlanacak demokratik bir anayasa, Kürt Sorununun çözümünde hayati bir değer taşımaktadır. Çoğulcu, demokratik değerleri, özgürlüğü ve eşitliği esas alan, yeni demokratik bir anayasa için yapılacak her türlü çabayı destekleyeceğiz.
Siyasetin sorun çözücü işlevini yerine getirebilmesi için, bütün siyasal görüşlerin kendini rahatça ifade edebileceği bir siyasal partiler rejimine ihtiyaç vardır. Bu nedenle başta temsilde adaletsizliğe sebep olan seçim barajı kaldırılmalı, siyasi partiler ve seçim yasası yasaklardan arındırılmalıdır.
Bir yıldan fazla süren operasyonlarla tutuklanan bütün siyasetçiler, insan hakları savunucuları ve silahı bırakıp, barışa katkı yapmaya geldikleri için tutuklanan barış elçileri derhal özgürlüklerine kavuşmalıdır.
Barış için siyasi aktörlerin ve medyanın dilinin eşitliği ve özgürlüğü esas alması, çözüm için tüm tarafların katılabileceği bir müzakere zemininin oluşturulması önemlidir.
Toplumdaki ayrışmanın derinleşmesini engellemek ve barış içinde birlikte eşit yaşamak için ilgili tarafların biz aşağıda imzası olan kuruluşların çağrılarına yanıt vermelerini bekliyoruz.
11.08.2010