Bahçelievler Halkevi Eğitim Hakkı Meclisi 26 Şubat Pazar günü Bahçelievler’de bulunan Anisa Düğün Salonu’nda bir toplantı gerçekleştirdi. Çoğu kadın 200’e yakın velinin katıldığı toplantıda veliler, eğitim alanında yaşadıkları sıkıntıları anlattı. Velilerin yanı sıra bölgedeki köy ve yöre derneklerin temsilcileri, öğretmenler ve avukatlar söz aldı.
Toplantı, Bahçelievler Halkevi adına yapılan eğitim alanına ilişkin sunumla başladı.
Sunumda Eğitim alanına ilişkin sorunlar konuşularak çeşitli veriler velilerle paylaşıldı. Kalabalık sınıflar ve eğitimdeki niteliksizleştirme veriler eşliğinde gözler önüne serildi. Eğitime ayrılan bütçenin özel okulları finanse ettiği, özel okul ve dershanelerin hızla arttığı ifade edildi. Sunumda 4+4+4 kademeli eğitim sistemine dair de bilgiler verildi. AKP’nin meclis gündemine taşıdığı eğitim sisteminde çıraklık yaşının fiilen 14’ten 11’e düşürüldüğünü, kız öğrencilerinse evlere hapsedilmesi anlamına geldiği belirtildi. AKP’nin sistemine göre dört senelik ilkokulu bitirdikten sonra çocukların mesleki yeteneklerine göre yönlendirileceği ifade edilirken 10 yaşındaki bir çocuğun mesleki yeteneklerinin farkında olup olmayacağına bilimsel bir yanıt verilemediği söylendi. Aynı sistemde ilk dört seneden sonra çocuklara dışarıdan okul bitirme imkanı sağlanacağı bu durumun da zaten az olan kızların okullaşma oranını düşüreceği üzerinde duruldu.
Öğretmenler kendi yaşadıkları sorunları dile getirdi veli öğretmen mücadelesinin önemine vurgu yapıldı.
Sunumun ardından öğretmen Volkan Aktepe söz aldı. Aktepe, eğitimde çeşitli isimler altında para toplanıldığını ve para toplamanın öğretmenlere yaptırıldığını söyledi. Aktepe, sadece öğretmenlerin örgütlü olmasının eğitimdeki sorunları çözmeye yetmediğini bu nedenle velilerin de örgütlenmesi gerektiğini söyledi.
Veliler eğitim hakkı için mücadeleye çağırdı.
Aktepe’nin ardından velilerden Gülseven Çetin eğitimde yaşadığı sıkıntıları anlattı. Okullarda aidat veya başka isimlerle para toplandığını ve para vermeyen çocukların rencide edildiği hatta ayrımcılığa uğradığını söyledi. Çetin, öğretmenlerin sendikası olduğunu ancak velilerin böyle bir sendikası olmadığını belirterek öğretmen veli ve öğrencilerin kendi hakları için birlikte mücadele edecekleri bir örgüt oluşturmaları gerektiğini söyledi.
Köy Derneklerinden katılımcılar oldu.
Öztürk, Halkevleri’nin eğitim alanında gösterdiği çabayı kutlarken köy derneklerinden Sadık Erdem de Eğitim Hakkı Meclisleri’nin büyütülmesi ve çoğaltılması gerektiğini belirterek köy ve yöre derneklerinin de bu çalışmalarda yer alması gerektiğini ifade etti.
Veliler sırasıyla yaşadıkları sorunları dile getirdi.
Mustafa Kemal İlköğretim Okulu velilerinden Dilek Kutlar, aidat parası vermeyenlerin çocuklarının başka bir sınıfa taşındığını belirtti. Eğitimin çocukların hakkı olduğunu söyleyen Kutlar, “Biz velilerin örgütü de Halkevleri olsun” dedi.
Kutlar’ın ardından söz alan öğretmen Hatice Allahverdi, hükümetin öğretmenlerin kazanılmış haklarına saldırdığını belirtti ve AKP’nin meclis gündemine getirdiği eğitim sistemini eleştirdi: “Çocuklar ya çırak olacak ya da genç yaşta evlendirilecek.”
Velilerin Hukuki hakları aktarıldı.
Allahverdi’nin konuşmasının ardından avukat Sevcen Can söz aldı. Can, anayasa ve eğitimle ilgili yasa ve yönetmeliklerde ayrıca uluslararası hukuk kurallarında da ilköğretimin zorunlu ve parasız olduğunu söyledi.
Can’ın konuşmasının ardından İlkokul öğrencisi Asmin Ekim Boz Ahmet Arif’in Anadolu şiirini ardından da kendi yazdığı “Ben” adlı şiiri okudu.
Güvencesiz öğretmenler adına konuşma yapıldı.
Şiirin ardından güvencesiz öğretmen Asiye çil Söz aldı. Güvencesiz öğretmenlerin işlerine devam edip etmemesinin müdürün iki dudağının arasında olduğunu söyleyen Çil, bu durumun çocukların eğitimine de yansıdığını ifade etti.
Yapılan etkinlik sonunda eğitim alanında yaşanan sorunların çözümü için eğitim hakkı meclisi bünyesinde veli meclii kuruldu.
Veli meclisi; okullarda yaşanan yaşanan sorunlara karşı mücadele yürütecek velilerin bir araya gelişini sağlayacak.
Daha sonra veli meclisini ilkeleri okundu.
Veli meclisi ilkeleri:
1-Eğitimin tüm süreçlerinin parasız, eşit, nitelikli ve herkes için kolay ulaşılabilir olmasını savunur. Bunun için mücadele eder.
2-Veli Meclisi, demokratik biçimde işler, velilerin eleştiri ve öneri haklarını kullanmalarını sağlayarak, karar süreçlerine velilerin katılmaları için gerekli mekanizmaları oluşturur.
3-Veli Meclisi okul aile birliği gibi çalışmaz; okul idaresinden bağımsızdır. Okullarda yaşanan sorunları velilerden oluşan meclise taşıyarak sorunların giderilmesi için diğer velilerle birlikte çalışmalar yürütür.
4-Okullarda yasal olmamasına rağmen toplanan kayıt, aidat, bağış parası vermez.
5-Eğitimin gerileştirilmesine karşı durur; bilimsel eğitimi savunur.
6-Çocukların yeteneklerini geliştirmesi ile uyumlu olarak çocuklara yol gösterme ve onların bu olanaklara ulaşabilmelerinin önündeki engelleri kaldırmak için çalışır.
7-Çocukların sosyal gelişimleri için; kültür-sanat, spor gibi çeşitli faaliyetlere ulaşmalarını ve çocukların bu tür faaliyetlerden yararlanmasının önündeki engellerin kaldırılması için çalışır. Bu tür sosyal faaliyetlere katılımı düzenler.
8-Okullarda çocukların sağlığını etkileyecek olan beslenme, temizlik gibi ihtiyaçları denetleyerek, bu ihtiyaçların devlet tarafından çocukların sağlığını olumsuz yönde etkilemeyecek şekilde sağlanması için mücadele eder.
9-Okullarda sık sık değiştirilen güvencesiz öğretmenlere karşılık; öğretmenlerin güvenceli çalışabilme hakkını savunur.
10-Eğitim hakkı mücadele sürecinde veli- öğretmen dayanışmasını kurar; bunu yaygınlaştırmak için çalışır.
İlkelerin okunmasının ardından Veli Meclisi’nin bölgedeki 7 okuldaki veli temsilcilerinin isimleri okundu. 7 Okul ve veli temsilcileri:
Mustafa Kemal İlköğretim Okul: Dilek Kutlar ve Nuray Çelik.
Ali Haydar Günver İlköğretim Okulu Birsen Doğan.
Şirintepe İlköğretim Okulu: Gül Canbay.
Hazım Ersu İlköğretim Okulu: Arzu Yağız ve Fatma Toktaş.
Bağlar İlköğretim Okulu: Hüseyin Eroğlu.
Giyim Sanayicileri Derneği İlköğretim Okulu: Gülay Tufan ve Songül Denizdar Duran.
Füsun Yönder Lisesi: Gülseven Çetin.
Etkinliğe gelen veliler salonda her okul veli temsilcisinin açtığı masalardaki kayıt formlarına adını yazdırdı. Etkinlik, Bahçelievler Halkevi Çocuk Korosu’nun şarkılarıyla son buldu.