Barınma hakkı bürolarından anayasa değişikliği önerisi

Per, 29/04/2010 - 00:01
  • Arttır
  • Eksilt
  • Normal

Anayasa değişikliği tartışmalarına Dikmen Vadisi ve Mamak barınma hakkı büroları da katıldı. TBMM önünde bugün bir eylem yapan barınma hakkı büroları, anayasanın konut hakkını düzenleyen 57. maddesinin değiştirilmesini istedi

TBMM Dikmen Kapısı’nda bugün (28 Nisan) bir araya gelen Dikmen Vadisi ve Mamak’ta barınma hakkı mücadelesi veren halkın temsilcileri mecliste süren anayasa tartışmalarına ilişkin sözlerini söylediler. Basın açıklamasını okuyan Mamak temsilcisi Candaş Türkyılmaz içeride süren tartışmaların halkın hiçbir temel ihtiyaçlarını karşılamadığı gibi halka karşı olduğunu söyledi. Barınma bürolarının Büyükşehir bürokratları hakkında yaptığı şikayet ve suç duyurularının İ.Melih Gökçek tarafından dikkate alınmadığını söyledi. Türkyılmaz, şikayet ettikleri bürokratların daha sonra yolsuzluk suçlamalarıyla görevden alınmasının barınma hakkı bürolarının haklılığını ortaya koyduğunu ifade etti.

Türkyılmaz, AKP’nin anayasa tadilatı ile yasama, yürütme ve yargıyı tek başına ele geçirdiği, sermayenin çıkarlarına hizmet edecek daha otoriter bir düzenin kurmayı amaçladığı ifade etti.

AKP’nin anayasa değişikliği konusunda bir yandan ‘sivil anayasa yapıyoruz’ derken diğer bir yandan da insanca yaşam için mücadele eden halk kesimlerine baskı ve şiddet uyguladığını vurgulayan Türkyılmaz şöyle konuştu: “Güvencesiz çalışmaya karşı direnen Tekel işçileri, AKP depremi yaşayan İzmit Arızlılı depremzedeler, siyanürle topraklarının zehirlenmesine karşı çıkan Ulukışla köylüleri, eğitim hakkı için sokağa çıkan gencecik liseliler, insanca bir yaşam için sesini çıkartan bütün halk kesimleri baskı ve şiddete maruz kalıyor. Ankara’da ulaşım zamlarının Danıştay tarafından iptal edilmesinden sonra, Başbakanın “belediyeleri Danıştay yönetsin o zaman” sözleri, mevcut yargı ve anayasa kavgasının en temel nedenini göstermektedir.”

Türkyılmaz, halkın çıkarına olmayan hiçbir anayasa ya da yasa değişikliğine “evet” demeyeceklerini, insanca bir yaşam ve gelecek için mücadele edeceklerini söyledi.

Basın açıklamasının ardından barınma hakkı büroları TBMM’ye konut hakkını düzenleyen anayasanın 57. maddesiyle ilgili değişiklik önerilerini sundu. Barınma hakkı bürolarının değişiklik önerisi:

“Şu an mevcut olan anayasanın konut hakkını düzenleyen 57. maddesinin
- Barınma hakkı temel bir insan hakkıdır ve tüm yurttaşların barınma hakkı vardır. Devlet yurttaşların barınma hakkını güvence altına almakla yükümlüdür.- şeklinde değiştirilmelidir."