Kentsel dönüşümlere karşı Dikmen Vadisi’nde, Mamak’ta, Kartaltepe’de, Altındağ’da, Yenimahalle Mehmet Akif Ersoy’da, Polatlı’da ve Yakup Abdal’da barınma haklarına sahip çıkanlar Ankara sokaklarını inletti
Ankara’nın pek çok farklı mahallesinde halk için değil, rant için yapılan kentsel dönüşüm projelerinin mağdurları, barınma hakkına sahip çıkan yoksul halk bir araya geldi. Dikmen Vadisi, Mamak, Kartaltepe, Altındağ, Yenimahalle Mehmet Akif Ersoy, Polatlı ve Yakup Abdal Mahallesi’nden gelen 1500 vatandaş “Barınma hakkımız söke söke alırız” dedi. Saat 13.30’da Kolej Meydanı’nda bir araya gelen mahalleliler, Sakarya Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. “Barınma hakkımız engellenemez”, “Rant için değil, halk için kentsel dönüşüm”, “Evimizi yıkanı biz de yıkarız”, “Direne direne kazanacağız” sloganlarıyla yürüyen kitle, öfkesiyle ve renkliliğiyle Ankaralılardan da yoğun alkış aldı.
’Mazlumun âhı, indirir şâhı!’
Sakarya Meydanı’na gelinmesinin ardından ilk olarak barıma mücadelesi verenler adına Mamak Belediye Meclisi üyesi Yusuf Sağlık ortak metni okudu. Mahallelilerin bir araya gelmesinde rantçılığını, yağmacılığını halkın üzerinden eksik etmeyen belediye başkanlarının payı olduğunu belirten Sağlık, 1950’lerden bu yana toprağından koparak kentlere geldiklerini, kentleri yarattıklarını, memur-işçi olduklarını, alınteri döktüklerini söyledi. Aynı sistemin şimdi halkı asalak yerine koyduğunu ifade eden Sağlık, işgalci, yağmacı, suçlu ilan edildiklerini dile getirdi.
Sağlık “Devir yağmacı iş adamlarının, müteahhitlerin, rantçı belediye başkanlarının devri. Devir, yoksul gecekonducunun arsasını, evini belediyeye ve müteahhitlere para kazandırmak için yağmalama devri” şeklinde konuştu. Tayyip Erdoğan’ın TOKİ Kurultayı’nda “Kentsel dönüşümde başarısız olduk” demesini hatırlatan Sağlık, onbinlerce ailenin mağdur olduğunu sözlerine ekledi.
Son olarak siyasi partilere çağrı yapan Sağlık, “Halkın barınma hakkına siyasi programlarında yer vermeyen hiçbir siyasi parti, mahallemize uğramasın, kapımıza gelmesin” dedi. İmar yolsuzluklarına, kentsel dönüşüm yağmalarına, kentlerin beton yığınlarına dönüştürülmesine, yeşil alanların yok edilmesine karşı kararlı mücadelenin süreceğini söyleyen Sağlık “Mazlûmun âhı, indirir şâhı!” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.
Mahalleliler konuştu: ‘Barınma haktır!’
Ortak açıklamanın ardından mahalle temsilcileri kısa konuşmalar yaptı. Kartaltepe Mahallesi’nde Zübeyde Güzel “Evimizi de canımızı da alın kolaysa! Hiçbir yere gitmiyoruz” diye haykırırken, Mamak’tan Zeynep Onat da farklı mahallelerde mücadele edenler olarak dayanışmanın önemine dikkat çekti.
Diğer mahallelerden farklı olarak CHP’li belediyenin kentsel dönüşüm projesine maruz kalan Yenimahalle Mehmet Akif Ersoy Mahallesi’nden Mahmut Aydoğan “Rantın dini imanı yok. Projeyi AKP başlattı, CHP sürdürüyor. Belediye Başkanı Fethi Yaşar mahallemize araba yolluyor, ’20 Nisan’da evinizi yıkacağız’ diyor. Biz bütün Ankarayız! Gel de yık hadi!” diye meydan okudu.
Polatlı’dan Polat Kurutepe, Türkiye’de ilk defa Polatlı’da tapulu mülklerin de kentsel dönüşüme dahil edildiğini, rant çabasının imarlı ruhsatlı tapulu konutları bile kapsamaya başladığını vurgulayarak gecekonducuların yanlarında olduklarını ifade etti.
Altındağ’daki kentsel dönüşüme karşı tek başına direnen, Gökçek’i protesto ettiği için yerlerde sürüklenerek gözaltına alınan ve Abdi İpekçi Parkı’nda tek başına 1700 imza toplayan Yaşar Yaradılmış da söz alarak “Odunla, kömürle, makarnayla halkı kendilerine kul yapmaya çalışıyorlar. Esrarcıyı, namussuzu mahallemize salanlar da bunlar. Bizler mahallemize sahip çıkacağız, evimizi vermeyeceğiz” dedi.
Son olarak Dikmen Vadisi Barınma Hakkı Bürosu’ndan Tarık Çalışkan Melih Gökçek’e “Tabutları hazırladık. Kefeni de cebinde. Ama kimin gireceği belli değil” sözleriyle seslenen Çalışkan, barınma mücadelesi verenlerin haklarını almadıkları sürece kimseye bir karış toprak vermeyeceğini dile getirdi. Örgütlü toplumun yenilmez bir toplum olduğunu söyleyen Çalışkan, örgütlü durarak ve direnerek kazanacaklarını belirtti.
Miting, Arızlı halkıyla dayanışma çağrısının yapılmasının ardından son buldu.