BatıFest valiliğin tüm engellerine rağmen tamamlandı

Pt, 16/09/2019 - 21:06
  • Arttır
  • Eksilt
  • Normal

Valilik yasakları, bürokratik engellemelerle mücadelelerin sonunda söyleşilerin, panellerin, imza günlerinin ve konserden oluşan Batıkent Kültür Festivali, yasaklar aşılarak tamamlandı

Ankara Batıkent’te, Batıkent Halkevi tarafından bu sene ilk defa yapılan Batıkent Kültür Festivali (BatıFest), Ankara Valiliği’nin keyfi yasaklamalarına rağmen kapsamındaki bütün  etkinliklerin gerçekleştirilmesiyle sone erdi. Paneller, söyleşiler ve imza günleri ile geçen festivalin son günü konserlerle tamamladı

BatıFest, ilk günden valilik yasaklarına maruz kaldı

Ankara’daki bütün merkez belediyelerin son bir ayda otuza yakın konser ve açık hava etkinliği gerçekleştirmesine rağmen Batıkent Halkevi’nin yaptığı başvuru sonucu altı günlük festival programındaki konser dahil bütün açık hava etkinlikleri Ankara Valiliği tarafından “güvenlik” gerekçeleriyle yasaklandı. Sonrasında başvurulan İdare Mahkemesi ise tarafına sunulan Ankara’daki merkez belediyelerin yaptığı açık hava etkinlikleri ve konserlerinden oluşan dosyayı görmezden gelerek yürütmeyi durdurma talebini reddetti.

Bütün engellemelere rağmen ilk beş gün yapılan paneller, söyleşiler ve imza günleri ve son günkü konser, salonlarda yapıldı.

Dolu dolu söyleşiler, paneller, imza günleri

Festivalin ilk günü tiyatroya toplumcu bir perspektifle yaklaşan, sanatlarını toplumun aydınlanma mücadelesine adamış yolu zaman zaman Halkevleri’yle kesişmiş veya Halkevleri’nde yetişmiş tiyatrocularla söyleşiyle başladı. Deniz Büyükuysal Lişesivdin moderatörlüğünde yapılan söyleşiye Cengiz Sezgin, Hakan Salınmış ve Aylin Saraç katıldı.

Demokratik ilkelerle gelişecek bir sanat için Halkevleri’nin sorumluluk alarak bir kültür sanat politikası üretmesi ve takip etmesi gerektiğinin belirtildiği etkinlikte genç kuşağı tiyatroya çekebilecek yeni devrimlerin, atılımların yapılması gerektiği vurgulandı.

Festivalin ikinci gününde Batıkentliler KHK ile ihraç edilmiş öğretim görevlisi ve İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu’nu ağırladı. Ankara eski milletvekili Kamil Ateşoğulları’nın moderasyonundaki panelde Kaboğlu, Meclis’in açılmasıyla birlikte gündeme gelecek olan Yeni Yargı Reformu’nun neler getireceğini açıklarken adaletin herkesin sorunu olmasına rağmen yargı reformunun gizli ve kapalı şekilde hazırlandığını ve bunun bir demokrasi sorunu olduğunu vurguladı.

“Batıkent Batık Kent Olmasın”

BatıFest üçüncü gününde “Batıkent Batık Kent Olmasın” diyerek Batıkent’in kuruluş sürecinden bugüne olan sürecini ve geleceğini tartışmaya açtı. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Candan Karakuş’un, Fox Tv Ankara eski sorumlusu Sedat Bozkurt’un ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter eski Yardımcısı Fehmi Toptaş’ın katıldığı panelde PSAKD Genel Sekreteri Onur Şahin de moderasyondaydı.

Batıkent’in kuruluş fikrinin, amaçların aktarımıyla başlayan etkinlik Batıkent’te benimsenen model olan konut sorununun kooperatifler yoluyla çözümüne ilişkin tartışmayla devam etti. Sosyal ve politik örgütlenmede mekanın rolünün Batıkent örneği üzerinden tartışılmasıyla devam eden panel Batıkent’in çarpık gelişim sürecine nasıl müdahil olunabileceği tartışmasıyla sona erdi.

BatıFest dördüncü gününde, Batıkent’in etrafını saran sanayi merkezlerine ve işçilere odaklandı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’nun ve OSTİM işçisi Onur Uslu’nun katıldığı etkinlikte işçi sınıfının, sendikaların gündemleri, kıdem tazminatı tartışmaları, sendikalara alternatif örgütlenmeler üzerine tartışıldı.

Festivalin beşinci günü ise kadınlara ayrıldı. “Edebiyatta Kadın İzleri” etkinliğinde kadın yazarlarla imza günü ve söyleşi yapılırken sonrasında düzenlenen “Siyasette Kadın İzleri” etkinliğinde İstanbul Milletvekili Oya Ersoy ve 25. ve 26. Dönem Milletvekili Zeynep Altıok’un katılımıyla ve Günebakanlar Kadın Kooperatifi Başkanı Sıla Soyaslan’ın moderasyonunda kadına yönelik ayrımcı politikaların siyasetteki iz düşümleri ve kadınların bu alandaki görünürlük ve var olma mücadelesi tartışıldı.

Kapanış konserine valilik engeli

Vedat Dalokay Parkı Amfi Tiyatro’da gerçekleştirilmesi planlanan konser, Ankara Valisi Vasip Şahin’in keyfi yasağı nedeniyle salona alınmak zorunda kalındı. Ancak buna rağmen Batıkent halkı konsere ve festivale sahip çıkarak salonu doldurup taşırdı. İlk sahne alan İlknur Yakupoğlu, Karadeniz ezgileriyle salonu coşturdu. Sonrasında ise “ayrımcılığın ve yasaklara karşı eşit yurttaşlık” diyen PSAKD Batıkent Şubesi’nin semah ekibi sahne aldı.

Semah gösterisinin ardından BatıFest organizasyon komitesi adına mikrofonu alan Sıla Soyaslan, yasaklara, engellemelere rağmen festivale sahip çıkan ve salonu dolduran bütün Batıkentlilere teşekkür ederek söze başladı. Keyfi yasaklara, bürokratik engellere prim verilmediğini ve tüm engelleme çabalarına rağmen planlanan bütün etkinlikleri yaptıklarını belirten Soyaslan, bu süreçte destek veren dayanışma gösteren bütün kurum ve kişilere de ayrı ayrı teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.

Sıla Soyaslan’ın ardından sahne türküleriyle umudu ve direnci aşılayan Ali Asker’indi. Türkülerine yüzlerce kişinin eşlik ettiği Ali Asker’den sonra ise mikrofon Halkevleri Eş Genel Başkanı Dilşat Aktaş’taydı. Kültürün ve sanatın yayılmasının, halka temas ettirilmesinin Halkevleri’nin temel misyonlarından olduğunu hatırlatan Aktaş, bu sorumluluğun ve çalışmanın keyfi yasaklarla engellenemeyeceğini bir kez daha görüldüğünü belirtti. Destek veren, dayanışma gösteren herkese teşekkür eden Aktaş, sanat düşmanı yasakçı zihniyete karşı mücadelenin devam edeceğini vurguladı.

Son olarak sahne alan İlkay Akkaya ise türküleriyle, halaylarıyla geceye coşkulu bir final yaptırdı. İlkay Akkaya’nın sahneden inmesinin ardından da festival sona erdi.