Binler faşizme ve gericiliğe karşı alanlara çıktı

Pt, 06/07/2009 - 01:00
  • Arttır
  • Eksilt
  • Normal

Sivas’ta on bin kişi katliamı lanetlemek için yürüdü

Sivas Katliamı’nın 16. yıl dönümünde Sivas’ta kitlesel bir protesto mitingi düzenleniyor. Sabah saatlerinde yaklaşık on bin kişi Ali Baba Mahallesi'nden Madımak Oteli önüne yürüdü. Yürüyüşün ardından miting programı başlatıldı. Bugün binlerce kişi Sivas Katliamı’nı lanetlemek ve Madımak Oteli’nin müzeye dönüştürülmesi talebini dile getirmek için Katliam’ın 16. yıldönümünde Sivas’ta buluştu. İlerici Alevi örgütleri, köy dernekleri, demokratik kitle örgütleri ve sol partilerin katılımıyla organize edilen eylem için çevre il ve ilçelerden gelenler polisin engellemesi ile karşılaştı. Otobüsleri il girişlerinde uzun süre bekleten polis, Valilik emrini gerekçe göstererek pankart ve bayrak sopalarına el koydu. 

Çevre il ve ilçelerden gelen otobüslerin Sivas’a girmesinin ardından, kortejler sabah saatlerinde Alevilerin yoğun olarak yaşadığı Ali Baba Mahallesi’nde buluştu. Eğitim-Sen, Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri ve EMEP kortejleri de kent merkezinden Ali Baba Mahallesi’ne yürüdü. Cemevi önünde toplanan kitle daha sonra Madımak Oteli’ne doğru yürüyüşe geçti. 

Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri, Alevi Bektaşi Federasyonu, KESK, DİSK, Halkevleri, Divriği Kültür Derneği, Sivas köy dernekleri, sosyalist partiler ve CHP’nin yanısıra DTP'li milletvekilleri Sebahat Tuncel, Gülten Kışanak, Şerafettin Halis ve bağımsız milletvekili Ufuk Uras’ın katıldığı yürüyüş sırasında polisin çevrede yoğun yığınak yaptığı gözlendi. 

Kortejlerde taşınan pankartlarda ve sloganlarda Madımak Oteli’nin müzeye dönüştürülmesi talebi öne çıkarken, Maraş’tan Sivas’a uzanan faşist katliamlar ve AKP’nin ikiyüzlü, gerici politikaları da lanetlendi. 

Miting katliamda hayatını kaybedenlerin isimlerinin okunması ve saygı duruşu ile başladı. Miting tertip komitesi adına ilk konuşmayı KESK Sivas şubeler platformu dönem sözcüsü Mustafa Akyol yaptı. Akyol konuşmasında Madımağın müze haline getirilmesi için direneceklerini söyledi. 

ABF genel başkanı Ali balkız yaptığı konuşmada katliamdan devletin sorumlu olduğunu vurguladı. Mahkeme sürecinin ciddiyetsiz bir biçimde yürütüldüğünü ve canilerin okşandığını iddia etti. Ali Balkız sözlerini “Biz devrimciler bu işin peşini bırakmayacağız. Madımağı müze yapacağız. Bizim dilimiz barışın dilidir, örgütlenmekten başka çaremiz yok” diyerek bitirdi. 

KESK Genel Başkanı Sami Evren ise sorumluları bulup cezalandırmak yerine katledilenleri “ağır tahrikte bulunmakla suçlayan” dönemin Başbakan ve Cumhurbaşkanının’da asla unutulmayacağını söyledi.

 

Ankara: 
Sivas Katliamının 16. Yılında binlerce kişi Ankara’da yapılan mitingle Sivas’ta katledilenleri andı. Sivas’ın ateşi hiç sönmeyecek diyen yaklaşık 5000 bin kişi gericiliğe ve faşizme karşı mücadele çağrısı yaptı. 
35 yürek hala aramızda 
Bugün saat 16.00’da Toros Sokak’ta toplanan emek ve demokrasi bileşenleri, “Sivasın, Maraşın, Çorumun, Gazinin hesabı sorulacak”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “35 can aramızda”, “Faşizme karşı tek yol devrim”, “Katil devlet hesap verecek” sloganlarıyla mitingin yapıldığı Kolej Meydanı’na yürüdü. Yürüyüşün en önünde yitirilenlerin resimlerinin olduğu ve yaşadığını gösteren dövizler taşındı. Kolej Meydanı’nda, Sivas’ta yitirilenler, tüm devrim ve demokrasi şehitleri için saygı duruşunda bulunan binlerce kişi “35 can’ın” hala yaşadığını haykırdı.  
Mitingde yapılan konuşmalarda, Sivas’ta katledilen “35 yüreğin” hala attığı ifade edilirken, bir daha asla Sivas’ların yaşanmaması için mücadele vurgusu yapıldı. Alevilerin devletin güdümüne asla girmeyeceği ısrarla vurgulanırken, bütün hükümetlerin katilleri koruduğu ve ilericileri yok etmeye çalıştığı söylendi. 
Kızılırmak Yerel Dernekleri Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Devrimci Alevi Komitesi, Halkevleri, KESK, TMMOB, DİSK, TTB, SMMMO, Aka-Der,Devrimci 78’liler Federasyonu, ÖDP, SDP, EMEP, TKP,CHP, Tüm-İgd, EHP, Kaldıraç, Marksist Bakış, Sokak Sanatçıları, İşporta Emekçileri İnisiyatifi ve Köy Dernekleri mitinge katıldı. 

Sivas Katliamı’nın 16. Yılında Dikmen Halkı Unutmadığını Bir Kez Daha GösterdiSivas katliamının 16. yılında katledilenleri anmak için Dikmen Halkevi 2 Temmuz akşamı yürüyüş ve ardından anma etkinliği gerçekleştirdi. Saat 20.00’da İlker Mahsuni Şerif Parkı’nda başlayan meşaleli yürüyüşe katılım oldukça fazlaydı. “Sivas yangını sürüyor; AKP’nin ve Gericiliğin karşısındayız” yazılı pankartla, sloganlarla, Madımak katliamını lanetlendi. 800’ü aşkın kişinin katıldığı yürüyüşe “Sivas’ın ışığı sönmeyecek, Sivas’ı unutmadık, unutturmayacağız, Sivas’ı yakanlar, AKP’yi kuranlar, Dün Maraş’ta bugün Sivas’ta tek yol faşizme karşı savaşta, Sivas’ın hesabı sorulacak…” sloganları atıldı.

Yürüyüş Ahmet Arif Parkı’nda biterken parkta yürüyenleri 1000 kişi karşıladı.

Demokrasi, özgürlük mücadelesinde ve Sivas’ta katledilen 33 canın anısına saygı duruşuyla başlayan etkinlik, Dikmen Halkevi yönetim kurulu üyesi Nazan Sürü’nün “Sivas Yangını Sürüyor” başlıklı konuşmasıyla devam etti. Ardından sazıyla, sözüyle, deyişleriyle, türküleri ve şarkılarıyla konuk sanatçılar sırasıyla sahnede yerlerini aldı. Yavuz Canpolat, Oğuz Boran, Dertli Divani ve arkadaşlarının katıldığı etkinlikte, katledenlere, birbirimize düşman etmek isteyenlere inat hep birlikte türküler söylendi. Ardından Mamak Halkevleri Gençlik korosunun katılımıyla devam eden etkinlik, Beyyurdu Köy Derneği Semah ekibinin gösterisiyle son buldu.

 

İstanbul 
Aralarında PSDAK, Alevi Bektaşi Fedarasyonu, Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri, ESP, Devrimci Alevi Komitesi, AKADER, DTP, TKP, KESK, TTB, TMMOB, gibi birçok kurumun örgütlediği miting geçen yıllara göre daha kitleseldi. 

Saat: 16.00’da Tepe Nautilus önünde toplanmaya başlayan kitle saat: 17.00 da Kadıköy iskele meydanına doğru yürüyüşe geçti. 18.30’da miting programı saygı duruşu ile başladı. 

Yürüyüş boyunca “Sivasın ışığı sönmeyecek” “Devletin alevisi olmayacağız” “Dersim Gazi Sivas tek yol faşizme karşı savaş” “faşizme karşı omuz omuza” “Dün Maraşta bugün Sivasta tek yol faşizme karşı savaşta” sloganları atıldı. Ellerinde bağlamalarıyla “hepimiz Pirsultan’ın yolundayız” sloganı atan çocuklar ilgi topladı. 

Tertip Komitesi adına ilk konuşmayı Pir Sultan Abdal Kültür Derneği GYK üyesi Fethi Bölükgiray yaptı. Bölükgiray, Madımak yangının sürdüğünü ifade etti, “Madımak'ta katledilmek istenen bu ülkenin devrimci, demokratik aydınlık bilinciydi” dedi. Bölükgiray, Çorum, Maraş ve Malatya'da olduğu gibi Sivas'ta kontgerilla örgütlenmesinin siyasal islamın katliamı yaptığını belirtti. 

Bölükgiray, Anadolu'nun tarihi katliam ve direnişlerle dolu olduğunu belirtti, “Bu topraklarda katliamlar güncel bir tehlikedir” vurgusunda bulundu. Bölükgiray, şöyle dedi: “Bir yandan açılımdan bahsedip diğer yandan Kürt halkının üzerine bombalar yağdıran, sendikalara saldıran, toplumu terörle mücadele yasalarıyla, gözaltılarla boyun eğdirmeye çalışanlar, krizin teğet geçtiğini söyleyip halkı her geçen gün yoksullaştıran, işsizliğe sürükleyen ve provokasyonlar örgütleyenler aynı zihniyetin ürünüdür.” 

Bölükgiray, sahte Alevi açılımına da işaret ederek, devlet Aleviliğini yaratma görevinin AKP Hükümetinin üstlendiğini ifade etti, “Açılım kandırmacalarına kanmayacağız” dedi. Bölükgiray, “Bundan sonra yol bellidir” dedi ve ekledi: “artık kimse Aleviler eskisi gibi beklemesin. Aleviler ölülerin değil dirilerin peşinden yürüyor. Mücadele ederek kazandık, kazanacağız” dedi. 

Mitingin bir diğer konuşmacısı, Alevi Bektaşi Federasyonu Eğitim Bilim Sekreteri Hatice Köse Altınışık'da “On binler katliamı unutmadığını haykırıyor Madımak 16 yıldır yanıyor, devlet hala izliyor” vurgusunda bulundu. Köse, katliamı yapanların, yaptıranların halen korunduğunu ifade etti, “Madımak devletin namusudur. Devlet bu yüzden özür dilemelidir” dedi. Köse, alevi açılımı konusunda AKP’ nin samimiyetini sorguluyarak zorunlu din dersleri kaldırılmadığı sürece sizin samimiyetinize inanmıyoruz dedi. Eğer samimi ise AKP hükümetinin Madımağı müze yapmasını ve Alevi köylerine cami yapma uygulamasından vazgeçmesi gerektiğini söyledi. 
Konuşmaların ardından Mitingde Bağcılar Semah Ekibi, sanatçı Erdal Akkaya, Grup Yorum, Agire Jiyan ve Vardiya Müzik Grubu sahne aldı.

 

 İzmir 

İzmir’de Gündoğdu Meydanı’nda buluşan 5 bin kişi, AKP’ye, “Devletin Alevisi olmayacağız” mesajını verdi. Mitingde, “zorunlu din derslerinin kaldırılması, Madımak Oteli’nin müze yapılması” talepleri de dile getirildi. 

Yürüyüş sırasında Pir Sultan Abdal Kültür Derneği şubelerinin yanı sıra KESK, TMMOB, Halkevleri, ESP, DTP, ÖDP, TKP, EMEP de içinde olduğu çok sayıda kurum pankartlar açtı. Kortejlerde atılan sloganlarla Sivas Katliamı’nın arkasında devletin olduğu vurgusu öne çıkarken, özellikle Alevi örgütlerinden hükümetin “Alevi açılımı”na da tepki yükseldi. Alevi örgütleri, “Devletin Alevisi olmayacağız” mesajını slogan ve pankartlarıyla AKP’ye iletti. 

Alevi gençler de sık sık, “Zorunlu din dersine hayır” sloganlarını attı. 

Alevi Bektaşi ve Yöre Dernekleri Platformu Dönem Sözcüsü Şehri Tuğcular yaptığı konuşmada Sivas katliamının planlı bir şekilde organize edildiği ve devletin 13 saat boyunca katliamı izlediğini söyleyerek, katliam döneminde SHP’nin iktidar ortağı olduğunu hatırlattı. 

İzmir/Gültepe 

Gültepe Halkevi'nden 2 Temmuz'u anma etkinliği “Barış ve Kardeşlik Dolu Bir Dünya İçin Aydınlık Yarınlara Adınızı Taşıyacağız” sloganı ile Gültepe Halkevi tarafından 2 Temmuz'u anma etkinliği gerçekleştirildi. Halkevi Şubesi önünde gerçekleştirilen etkinlikte halkevi bağlama kursu öğrencileri, Tolga Türkdoğan ve yöre derneklerinden bir semah ekibi katıldı. Gültepe Halkevi adına şube başkanı Göksel İnce yaptığı konuşmada Sivas katliamını unutturmamak gericiliğe ve faşizme karşı kardeşliğin ülkesini kurmanın mücadelesini vermektir dedi. Miting için bir kez daha herkes Gündoğdu Meydanı'na davet edilirken; 2 Temmuz gününde Madımak Oteli'nde yaşananların anlatıldığı “O Gün” belgeseli izlendi. Çiğli ve Gültepe Halkevi şubeleri tarafından Sivas Katliamı'nda yitirilen aydın ve sanatçılarımızın unutturulmaması için sokak ve cadde isimlerinde değişiklik yapılması amacıyla imzalar toplanmıştı. Katliamın üzerinden 16 yıl geçmesine rağmen halen faillerinin bulunmadığı ve yargılanmadığı gerçeği pazar yerlerinde, kapı kapı dolaşarak imza toplanılırken bir kez daha hatırlatılmıştı. İnce Sivas katliamında hayatını kaybeden sanatçı ve aydınlarımızın yolumuzu aydınlattığını belirterek ; Arı Caddesi'nin isminin Muhlis Akarsu Caddesi olarak değiştirilmesi için mahallemizden oluşturduğumuz bir heyetle Konak Belediyesi'ne topladığımız imzaları teslim edeceklerini belirtti. 

İzmir/Çiğli 

Sivas Katliamına karşı Çiğli Halkevi Tarafından Halk Yürüyüşü Düzenlendi 

Sivas Katliamı'nı anmak üzere Güzeltepe Mahallesi'nde Çiğli Halkevi tarafından 2 Temmuz akşamı Uğur Mumcu Parkı'ndan başlayan meşaleli bir yürüyüş gerçekleştirildi. Katliamın faillerinin hala bulunarak, yargılanması istenirken ayrıca AKP' nin yaptığı alevi açılımının hiç inandırıcı olmadığı, AKP karanlığına teslim olunmayacağı 250 kişi tarafından haykırıldı. Yürüyüş sırasında sık sık “ Karanlığa Teslim Olmayacağız, Sivas'ın Işığı Sönmyecek, Sivas'ı Yakanlar Memleketi Satanlar, Faşizme Ölüm Tek Yol Devrim” sloganları atıldı.

 

 

2 Temmuz Sokağı Açıldı 

Unutmadık Unutturmayacağız yazılı katliamda kaybedilen 33 aydın ve sanatçının fotoğrafının bulunduğu pankartın taşındığı eylemde 2 Temmuz Sokağı' nın açılışı yapıldı. Çiğli Halkevi önüne gelindiğinde sonlanan yürüyüşte ölenlerin anısına 1 dakikalık saygı duruşunda durularak; katliamda kaybedilenlerin isimleri tek tek okunarak aramızda oldukları belirtildi. Halkevi şubesinin önünde olan 8413 nolu sokağın ismi 2 Temmuz Sokağı olarak değiştiriyoruz açıklaması yapıldı. Fiili olarak değiştirilen sokağın isminin yazılı olduğu yeni tabela Sivas'ı Unutma Unutturma sloganı eşliğinde yerine çakıldı. Pir Sultan Abdal filminin gösterimi şube içerisinde gösterimi gerçekleştirilerek etkinlik son buldu. 

Aydınların isimlerinin sokaklarda yaşaması için imza toplanmıştı 

Çiğli Halkevi üyeleri 15 gün önce masa açarak pazar yerlerinde, sokaklarda sokak isimlerinin değiştirilmesi talebi ile imza toplamıştı.Güzeltepe halkından toplanan 1550 imza bir heyetle Çiğli Belediyesi'ne götürüldü. Çiğli Belediyesi Yazı İşleri Müdürü ile yapılan görüşmede konunun meclis toplantısında görüşüleceği söylenmişti. 3 Temmuz günü yapılacak toplantıdan yanıt bekleniyor 

Mersin 

Mersin'de Demokratik kitle örgütleri, partiler ve sendikalar biraraya gelerek Sivas katliamını lanetlediler. Saat 12:30'da İHD önünde biraraya gelen yaklaşık 100 kişi "Sivası unutma unutturma" "Gün gelecek devran dönecek yobazlar halka hesap verecek" sloganlarlarıyla taşbinaya kadar yürüdüler. Burada İHD Şube başkanı kurumlar adına basın açıklamasını okudu. Açıklamada "Sivas katliamının 16.yılında; TBMM'ye, Hükümete ve diğer devlet kurumlarına sorumluluklarını tekrar hatırlatıyor, 16 yıl önce kaybettiğimiz 35 insanımızı sevgi ve saygıyla anıyoruz. Sivas katliamının asıl sorumları ortaya çıkarılsın madımak utanç müzesi yapılsın. Açıklamaya İHD,Halkevleri,KESK, Barış Meclisi, Demokratik Özgür Alevi Hareketi, Göç-Der, 68'liler, EMEP, ÖDP,ESP, SDP, DTP katıldı. 

Hatay 

Ulus alanında bir araya gelen KESK, DİSK, Tabipler Odası, Halkevleri, DKSD, İHD, TÖP, TDKD, ESP, ÖDP, EMEP, DTP, SEH, Sosyalist Parti, Alınteri gibi siyasi parti, sendika ve sivil toplum örgütü üyeleri, "Unutmadık Unutturmayacağız" pankartı açarak, Sivas katliamında hayatını kaybedenlerin resimleri taşıdı. "Sivas'ın hesabını soracağız" sloganlarının atıldığı eylemde konuşan Hatay Tabib Odası Yönetim Kurulu Üyesi Metin Değirmenci, "Sorumluların ellerini kolları sallayarak gezdikleri, katillerin aramızda dolaştığı düşünülürse, Madımak ateşinin 16 yıldır söndürülemediği gerçeği bir kere daha gözler önüne gelecektir" şeklinde konuştu. 

Diyarbakır 

Eğitim Sen Diyarbakır Şubesi, 33 aydının katledildiği Sivas Katliamı dolayısıyla sendika binasında anma etkinliği düzenledi. Anma etkinliğine Eğitim Sen ve KESK'e bağlı sendika yöneticileri ile Pir Sultan Abdal Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Cafer Koluman ve dernek yöneticileri katıldı. Katliamın bir gün öncesinin gösterildiği sinevizyon gösterisi ile başlayan anma daha sonra katledilenlerin yaşamından kesitler sunan sinevizyon gösterisi ile devam etti. 

Sinevizyon gösterisi sonrası konuşan Pir Sultan Abdal Derneği Diyarbakır Şube Başkanı Cafer Koluman, yaşanan katliamın orada biriken kalabalığın inisiyatifinde değil devletin inisiyatifinde gerçekleştiğini vurgulayarak, "Sivas'ta yaşananlar bir katliamdır. Bu katliam planlı bir katliamdır. Emekçilerin ve demokratların ufak bir açıklamasında binlerce polis bir kaç dakika içinde toplanabilirken Sivas Katliamı'nda insanlar 8 saat cayır cayır yanarken güvenlik güçleri ortada yoktu" dedi. Devletin Alevilerden özür dilemesi gerektiğini kaydeden Koluman, "Devlet katliamdan dolayı Alevilerden özür dilemeli ve Madımak Oteli bir utanç abidesi olarak düzenlenmelidir" diye konuştu. 

Elazığ 

KESK Elazığ Şubeler Platformu üyeleri, postane önünde bir araya gelerek 2 Temmuz dolayısı ile bir açıklama yaptı. DTP'nin de destek verdiği açıklamayı okuyan KESK Dönem Sözcüsü Halit Ateş, 2 Temmuz 1993 tarihinde, Pir Sultan Abdal'ı anmak üzere Sivas'a giden 33 insanın madımak otelinde yakılarak katledilmesinin Türkiye'nin aydınlığına, çağdaşlığına, demokrasi ve laikliğe, halkların kardeşliğine ve bir arada yaşama kültürüne darbe vurmayı amaçlayan hain bir plan olduğunu söyledi. 

Urfa 

Şanlıurfa Demokrasi Platformu üyesi yaklaşık 200 kişi, Alevi Türkmen vatandaşların yaşadığı Şanlıurfa'ya 10 kilometre uzaklıktaki Kısas Beldesi'ne giderek burada anma etkinliği ve basın açıklaması yaptı. Anma etkinliği bir dakikalık saygı duruşu ile başlarken açıklamayı Platformu Dönem Sözcüsü ve Eğitim Sen Şanlıurfa Şube Başkanı Sıtkı Dehşet yaptı. Dehşet, Sivas katliamının Türkiye tarihinde kara bir leke olduğunu ifade ederek, "Toplumsal barışı tehdit eden bu ve benzeri katliamlar, Anadolu'nun farklı kültürlerinin birlikte yaşama isteğini asla kıramamıştır. İnsanlık, kendisine karşı işlenen katliamları unutmamıştır ve unutmayacaktır" dedi. 

Avrupa 

Strasbourg Avrupa Parlementosu önünde toplanan Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu bileşenleri “Türkiye'nin Avrupa yolu, Sivas Madımak'tan geçer” dediler. 

1 Temmuz 2009 Çarşamba günü, saat 10'da, Madımak için Avrupa Parlementosu önünde toplanan Fransa, Almanya, Belçika ve İsviçre'den gelen 500'e yakın kitleyle, Alevi Birlikleri Konfederasyonu üye ve yöneticileri Türkçe, Fransızca, İngilizce ve Almanca olmak üzere 4 dilde basın açıklamaları yaptılar. 

Yapılan basın açıklamasında Sivas-Madımak Katliamının 16. yılında, çığlığımız Sivas il sınırlarını aştı, Balkanlar üzerinden Avrupa’nın başkenti olan Strasbourg'a ulaştı. Strasbourg’daki etkinlikte “Türkiye'nin aydınlık yüzü olan, aydın, yazar, sanatçı, ozan, bağlamacı ve semahçılardan oluşan otuzüç ve iki de otel görevlisi olmak üzere 35 canımız, 2 Temmuz 1993' te Madımak'ta şeriatçı ve gericiler tarafından yakılarak katledildiler” denildi. 

Sivas'ta yaşamını kaybeden 35 kişinin isimlerinin teker teker okunduğu basın açıklamasında, kitle her okunan isimden sonra “içimizde yaşıyor” diye bagırdı. 4 dilde yapılan basın açıklamalarının ardından Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu yetkilileri Madımağın Müze olması ile ilgili İngilizce ve Fransızca olarak hazırlanan dosyaları Avrupa Parlementerleri’ne ulaştırılmak üzere ilgili yetkililere teslim ettiler.