Çukurova Halkevleri Genel Kurulları Tamamlandı

Sa, 29/01/2008 - 09:00
  • Arttır
  • Eksilt
  • Normal

27 Ocak Pazar günü itibariyle İskenderun, Hatay, Adana, Şakirpaşa ve Mersin Halkevi Genel Kurullarını gerçekleştirdi.

Genel Kurullarda açığa çıkan en önemli vurgu AKP’nin yürüttüğü neo liberal politikalara karşı halkın hak mücadelelerini yükseltme, örgütsel yapıları buna göre şekillendirme ve toplumsal muhalefet örgütleriyle ortak bir mücadele çizgisi yaratabilme oldu.

Adana Halkevi 10. Olağan Genel Kurulu

Adana Halkevi 10.Olağan Genel Kurulu 27 Ocak Pazar günü şube binası İsmet Gökdemir kültür salonunda gerçekleştirildi. Kentin önemli emek ve kitle örgütlerinin yoğun katılım gösterdiği genel kurula DİSK/Dev Sağlık-İş Çukurova bölge şube başkanı Mustafa Hotlar başkanlık etti.

Genel kurul gündemlerine geçilmeden önce kurum temsilcilerince konuşmalar yapıldı. Kongrede söz alan konuşmacıların genel vurgusu yerelde ve Türkiye genelinde halkevlerinin yürüttüğü hak arama mücadeleleri oldu.Başta Eğitim ve Sağlık olmak üzere kamusal alanın tümüne dair yürütülen hak mücadelesinin toplumsal temeline değinildi.

Neo-liberal saldırılara karşı kalkın kürsüsü haline getirilen genel kurul’da ilk önce Eğitim-Sen Adana şube başkanı ve KESK dönem sözcüsü Güven Boğa bir konuşma yaptı.Boğa konuşmasında; AKP iktidarının uyguladığı kamusal alanın çöküşüne neden olan neo liberal saldırılar karşısında emekten ve soldan yana herkesin birleşik bir savunma mekanizması yaratılması gerekliliğini belirtti. Adana’da 3 Şubatta SSGSS ye karşı yapılacak mitingin bu doğrultuda örgütlenmesi ve herkesin bu mitinge bütün gücüyle katılması gerektiğini belirtti. Boğa son olarak konuşmasında; Halkevlerinin bu güne kadar yürütmüş olduğu mücadelenin sola çok şey kattığını ve bundan sonrada neo liberalizmin karşısında önemli dirençlerden biri olacağını belirtti.

SES Adana şube başkanı Mehmet Antmen; AKP iktidarının sağlık alanında yürütmüş olduğu politikaların kamusal sağlık hizmetinin çökmesine neden olduğunu belirtirken, kamusal alanın çöküşüne neden olan saldırıların karşısında kendi kamusal alanımızı yaratmalıyız dedi.

 

DİSK/Genel İş Bölge Şube Başkanı Kemal Aslan ise; Halkevlerinin Türkiye sol tarihinde önemli yeri olduğunu belirtirken AKP iktidarı tarafından pervazsızca talan edilen haklar için ortak direniş mevzilerin oluşturulması gerekliliği üzerinde durdu.

Genel kurulda ayrıca;1980 öncesinde Adana Halkevi başkanlığı yapan Hasan Çiçek, ÖDP yönetim kurulu üyesi Yaşar Gökoğlu, Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu adına Ali Dinigüzel, KESK/BES adına Ayhan Demir, ÖYKÜ yazarı ve Adana Halkevi kültür sanat atölyesi hocalarından İbrahim Alp, BTS Üyesi Nejat Okay KESK/Kültür Sanat Sen İl Temsilcisi Muhammet Bakır, Öğrenci Kolektifleri ve Liseli Genç Umut üyeleri birer konuşma yaptılar.

 Yapılan konuşmaların ardından yapılan seçimle yeni yönetim kurulu belirlendi. Yapılan oylamaya göre Adana Halkevi yönetim kurulu; Duran Bolat, Osman Erkut, Melihat Bozkurt, Yasin Aytaç ve Burak Kaya’dan oluştu.  

Mersin Halkevi 4. Olağan Genel Kurulu

26-01-2008 Cumartesi günü saat 13:00’te Mersin Halkevi Toplantı salonunda yaklaşık 50 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. Genel Kurula Mersinde bulunan Siyasi partiler ve demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri ve üyeler katıldı. Kongrede İHD şube başkanı, ÖDP il başkanı, Tüm Bel Sen şube başkanı birer konuşma yaptılar. İHD şube başkanı yaptığı konuşmada yaşanan süreçte muhalefet odaklarının birlikteliğine dikkat çekerken ÖDP il başkanı yaklaşan yerel seçimleri ve seçimlerde alınacak tavrın önemine dikkat çekti. Mersin Halkevi başkanlığına yeniden seçilen Şamil IŞIKCEVAHİR neo liberal politikalar karşı Halkın hakları çerçevesinde mücadeleyi yükselteceklerini söyledi. IŞIKCEVAHİR yeni dönemde yaşanan şoven saldırılara karşı “Kardeşliğin Ülkesini” yaratmanın gerekliliğini ve bu çabalar için asgari düzeyde oluşacak birlikteliklerin çok önemli olduğunu söyledi.

Mersin Halkevi yeni yönetim kurulu şu isimlerden oluştu

Şamil IŞIKCEVAHİR (Başkan)

Ulaş KORKUT (Şube Sekreteri)

Gönül ÇELİK (Sayman)

Ezgi ARSLAN (Üye)

Koray GENÇ (Üye)

Hatay Halkevi:

“HALKIN KÜLTÜR- SANAT HAKKI VAR”

26 Ocak Cumartesi günü Halkevi şubesinde gerçekleşen genel kurulda açığa çıkan en önemli vurgu yeni oluşacak yönetim kurulunun Antakya’da yaşayan halkların sanatsal etkinlik ve çalışmaları temelinde eşitlik, özgürlük, kardeşlik ve yöneten yönetilen ayrımının olmadığı bir dünya idealine bağlı kalarak; yoksul emekçi halkın örgütlenmesi, paylaşma ve dayanışma ilişkilerinin geliştirilmesi, direnme ve isyancı ruhunun açığa çıkarılması amacına uygun olarak kültür sanat hakkı mücadelesini yürütecek bir niteliğe kavuşturulması oldu.

Coğrafi yakınlık kadar kültürel bir yakınlığı da olan  Ortadoğu halklarıyla kültürel-sanatsal ve politik temelde buluşulabilecek kanallar yaratma, Türkiye ve Ortadoğu’da ki halkların birbirlerine karşı “Ötekileşmesi”ni –“Yabancılaşması”nı ortadan kaldırılacağı buluşma köprüsü inşâ etme kararı ise kongrede dikkat çeken bir diğer konu oldu.

Yapılan genel kurul sonucunda seçilen yeni yönetim kurulunun görev paylaşımı şu şekilde yapıldı: Başkan Eylem Mansuroğlu, sekreter Enver Aktaş, sayman Mehmet Günenç üye Muharrem Deniz ve Savaş Gültekin

İskenderun Halkevi:

20 Ocak Pazar günü İskenderun Halkevinde gerçekleşen genel kuruda ağırlıklı olarak Neo liberal politikaların kadınlar üzerinde yarattığı etkiler tartışıldı.

“Neo liberalizmin yarattığı sosyal hak gaspları, yoksullaşma ve mülksüzleşme sürecinin kadınlar üzerinde ayrı bir yıkım ve felaket olarak yansıdığını, kadının kadın olmaktan dolayı yaşadığı, cinsiyetçilik, şiddet, ikinci sınıf olma, yeniden üretim emeğinin bir değer olarak görülmemesi, sermayenin en ucuz, güvencesiz emek gücünü oluşturması sorunlarını içeren ve tüm bu sorunları genel hak mücadeleleri içinde bir yere oturtan bir perspektif geliştirmesi gerektiği” vurgulanan genel kurulda Halkevi şubelerinin kadınların sosyalleşmesinin ve bir aradalığının sürekli hale getirilebildiği mekanlar olarak düzenlenmesi, halkın hakları var anlayışına “kadın hakları” temeliyle eklemlenme güç verme ve ileri taşıma görevinin tarihsel bir zorunluluk olarak algılanması gerektiği söylendi.

Genel Kurulda yürütülen Bağımsız Kadın Hareketi  tartışması yönetim organlarının sadece kadınlarla oluşmasına neden oldu.

Yapılan genel kurul sonrasında yönetime gelen kurul aralarında şu şeklide görev paylaşımı yaptı:

Başkan: Sevim Keleş

Sayman: Fatma Zayıf 

Sekreter: Ayşe Bektaş

Üyeler; Gülay Gürültü Göktaş ve Emine Öğüt