Kızıldere direnişinin 40.yılında devrimci mücadelenin önderleri Ankara'da yapılan etkinliklerle anıldı. Devrimci mücadeleye emek veren birçok kişi ve kurum "Direnişin ve dayanışmanın tarihi onurumuzdur" diyerek bir araya geldi.
Türkiye devrim ve demokrasi mücadelesinde halkların kurtuluşu ve ülkenin bağımsızlığı için Kızıldere'de katledilen devrimci önderler Mahir Çayan, Cihan Alptekin, Hüdayi Arıkan, Saffet Alp, Nihat Yılaz, Ertan Saruhan, Nihat Yılmaz, Ahmet Atasoy, Sinan Kazım Özüdoğru, Sabahattin Kurt ve Ömer Ayna unutulmadı.
Ankara'daki anma etkinliklerinden ilki Mahir Çayan ve Hüseyin Cevahir gibi birçok devrimci önderi yetiştiren Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi 'nde (SBF) yapıldı. SBF önünde yapılan anmada SBF-DER adına Hasan Hüseyin Özkan bir konuşma yaptı. SBF'nin Türkiye'deki devrimci mücadelede önemli bir yeri olduğunun altını çizen Özkan, "Şimdi bu okuldan mezun olanları, Kızıldere'de direnenleri katletseler de, unutturmaya çalışsalar da biz tarihimize sahip çıkıyoruz" dedi. Hasan Hüseyin Özkan'ın ardından Halkevleri Genel Başkan Yardımcısı Samut Karabulut da bir konuşma yaptı. Karabulut "Türkiye'deki sosyal uyanışı durdurmak için birçok katliam yapıldı. Kızıldere katliamı en önemlilerinden biridir" dedi. Sosyal uyanışı durdurma hamlelerinin bugünkü iktidar ile hala devam ettiğini ifade eden Karabulut, dün (29 Mart) Kızılay'da yaşanan polis saldırısını hatırlattı. Karabulut devrimci önderleri anma etkinliklerinin AKP tarafından suç ilan edildiğine değinerek, anmalara katılan birçok kişinin yargılandığını belirtti. Karabulut konuşmasını "AKP'nin anmaları yasadışı ilan etme çabaları boşunadır. Kızıldere'de direnenler devlet tarafından öldürülse de, halkın nezdinde ölümsüzleştiler. ON'ları unutmayanları yargılamak için tüm halkı yargılamaları gerekir" diyerek sonlandırdı. Siyasal Bilgiler Fakültesi önündeki anma etkinliğine katılan kurumlar adına ortak bir açıklama okunarak buradaki etkinlik sonlandırıldı.
SBF önündeki etkinlikten sonra Mahir Çayan'ın mezarının bulunduğu Karşıyaka Mezarlığı'na geçildi. Burada 68'liler Dayanışma Derneği ve Devrimci 78'liler Federasyonu bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada Kızıldere'nin direnişin ve dayanışmanın tarihi olduğu vurgulandı. "Mahir'leri anmak, zulme ve haksızlığa direnmektir " denildi. Açıklamanın ardından mezarlık başında yapılan konuşmalarla şiir dinletisiyle anma etkinliği sona erdi.