Eğitim Hakkı Anasayfa

Eğitim emekçileri tüm Türkiye’de alanlardaydı

Per, 26/05/2005 - 08:00
  • Arttır
  • Eksilt
  • Normal

İstanbul


KESK'e bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası'nın (Eğitim-Sen) sürmekte olan kapatma davasına ilişkin Yargıtay’ın sendika lehine verilen direnme kararını bozmasının ardından eğitim emekçileri sokağa döküldü. Taksim Gezi Parkı’nda toplanan Eğitim-Sen üyeleri, sendikalar, siyasi partiler ve Demokratik Kitle Örgütlerinin oluşturduğu 1000 kişi Yargıtay’ın verdiği karara karşı “Eğitim-Sen Kapatılamaz” dedi.


Yaklaşık bir saat süren eylemde Eğitim-Sen temsilcilerinin yaptığı konuşmalarda “kararın tamamen siyasi olduğu, eğitimi tamamen paralı hale getirmeyi amaçlayanların sendikayı kapatmaya çalıştığı” söylenirken, kapatma davasına sebep olan anadilde eğitim hakkı talebinin en temel insan hakkı olduğu vurgulandı.


“Eğitim-Sen Kapatılamaz”, “Zafer Direnen Emekçinin Olacak”, “parasız Eğitim Parasız Sağlık” sloganlarının atıldığı eyleme, Grup Yorum da türküleri ve marşlarıyla destek verdi.


Ankara


Eğitim Sen, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun verdiği kapatma kararının ardından sokaklara çıktı. Yüzlerce Eğitim Sen'li Ziya Gökalp Caddesi'nde bir araya gelirken, yüzlercesi de Yüksel Caddesi'nden yürüdü. Ancak her iki grubun önü de polis barikatıyla kesildi. Daha sonra Yüksel Caddesi'ndeki grup Ziya Gökalp'teki eğitim emekçileriyle buluştu. İki grubun birleşmesinin ardından polis barikatı açıldı ve Eğitim Sen'liler Güven Park'a doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında Ziya Gökalp Caddesi ve Kızılay trafiğe kapatıldı. Binlerce Eğitim Sen'li, "Eğitim Sen kapatılamaz", "Anadil hakkı engellenemez" , "Kurtuluş yok tek başına; ya hep beraber, ya hiçbirimiz" , "Zafer direnen emekçinin olacak" , "İşçi düşmanı AKP kapatılsın" , "Eşit, bilimsel, parasız eğitim" sloganları attı. Yüzlerce eğitim emekçisi Güven Park’ta Eğitim-Sen yöneticileriyle buluştu.


Burada bir konuşma yapan Dinçer, "Yasaya göre sendika, dernek ya da siyasi partilerin kapatılması için, 'yakın tehlike' ve 'şiddet' olmak üzere iki ölçüt bulunması gerekmektedir. Eğitim Sen tüzüğünde bu iki öğeyi çağrıştıracak herhangi bir ifade bulunmamaktadır. Buna rağmen, böyle bir karar verilmesi son derece düşündürücüdür" dedi. Dinçer, eylemlerin süreceğini de kaydetti. KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul da, emekçilerinin mücadelelerinin süreceğini belirtti. Eyleme TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı da destek verdi. Daha sonra yüzlerce Eğitim Sen'li yaklaşık yarım saatlik oturma eylemi yaptı. Eylem sırasında sloganlar atıldı ve marşlar söylendi.


Samsun


Samsun'da İstiklal Caddesi'ndeki sendika binasının önünde toplanan sendika üyeleri, oturma eylemi yaptı. Eğitim-Sen Samsun Şube Başkanı Alparslan Çepni, burada yaptığı açıklamada, kararın Türkiye demokrasisi açısından bir trajedi olduğunu söyledi. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun verdiği kararın, hukuka, insan haklarına ve demokrasiye meydana okuma anlamına geldiğini savunan Çepni, "Buradan bizleri susturmak isteyen güç odaklarına sesleniyoruz; Yüz yıllık eğitim emekçilerinin örgütlü mücadelesini engelleyemeyeceksiniz" dedi.


Adana


Adana'da Büyükşehir Belediyesi karşısındaki sendika binası önünde toplanan sendika üyeleri, sloganlar atarak İnönü Parkı'na kadar yürüdüler. Eğitim-Sen Şube Başkanı Güven Boğa, burada, "Bu karar, uluslararası hukuk normları, evrensel insan hakları belgeleri yok sayılarak verilmiştir" dedi. Eğitim-Sen'in Türkiye'nin en büyük ve yaygın sendikası olduğunu belirten Boğa, "Türkiye demokrasisi açısından son derece önemli sürece denk gelen bu kararın büyük sıkıntı yaratacağını düşünüyoruz. İç hukuk yolları tükenmemiştir. Hakkımızı uluslararası arenada ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemeleri'nde de arayacağız. Mücadelemiz kesintisiz devam edecektir" diye konuştu. Sendika üyeleri, açıklamanın ardından bir süre oturma eylemi yaptılar.


Antep


Antep'te, Eğitim-Sen Şubesi önünde toplanan ve üzerlerinde "Eğitim-Sen kapatılamaz" yazılı önlükler bulunan Eğitim-Sen üyeleri, "Eşit, parasız, anadilde eğitim", "Sokakta kurduk, sokakta yaşatacağız" şeklinde sloganlar attılar. Eğitim-Sen Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Bozgeyik, burada yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin en büyük ve en yaygın sendikasına karşı verilen bu karar, içinde bulunduğumuz çağdan çok, Türkiye'nin ortaçağ karanlığında yaşamayı tercih ettiğinin göstergesidir" dedi. Açıklama sırasında çevrede geniş güvenlik önlemi alındığı gözlendi. Grup, açıklamanın ardından, sessizce dağıldı.


Muğla


Muğla'da Sınırsızlık Meydanı'nda toplanan sendika üyeleri adına konuşan Şube Başkanı Hasan Rahmi Dural, "Bu, Türkiye'nin geleceği açısından karanlık bir karardır" dedi. "Eğitim-Sen'i kapatmak isteyenler bir gün tarih önünde mahkum olacaklar" diyen Dural, şöyle konuştu: "Uluslararası hukuk normlarını, evrensel insan hakları belgelerini yok sayarak verilen karar, Türkiye için kara bir leke olmuştur. Eğitim-Sen açısından iç hukuk yolları tükenmemiştir. Eğitim-Sen, hakkını uluslararası arenada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde de arayacaktır ve adalet geç de olsa yerini bulacaktır. Tarih, nasıl TÖS'ü ve TÖB-DER'i kapatan zihniyeti mahkum ettiyse, Eğitim Sen'i kapatmak isteyenler de bir gün mutlaka tarih önünde mahkum olacaktır."


Mersin


Eğitim emekçilerinin Sendikası Eğitim-Sen'nin kapatılma davasına ilişkin Yargıtay’ın sendika lehine verilen direnme kararını bozmasının ardından eğitim emekçileri Mersin’de de sokağa döküldü. Mersin Eğitim-Sen üyeleri başta olmak üzere sendika, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütlerinin katılımıyla kitlesel basın açıklaması yapılarak Yargıtay’ın verdiği karar protesto edildi.Yaklaşık yarım saat süren eylem Eğitim-Sen önünde başlayıp taş bina önüne kadar yürüyüşle devam etti.500 kişinin katıldığı eylemde sık sık “Eğitim-Sen Kapatılamaz”, “Eğitim-Sen Güneşi Karartılamaz” ve “Sokakta Kurduk Sokakta Savunacağız” sloganları atıldı. Eylem şube başkanın yaptığı basın açıklamasının ardından oturma eylemiyle devam etti.


Eylemi izleyen Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Nesrin Yazar, sendika binası önünde beklerken polisler tarafından gözaltına alındı. Yazar’ın tepki göstermesi üzerine sendika üyeleri de Yazar’ın bindirildiği polis otosunun etrafını çevirerek gözaltını engellemeye çalıştı.


Eğitim-Sen üyeleriyle sivil polisler arasında arbede yaşanması üzerine sendika binasının bulunduğu sokağa çevik kuvvet ekipleri çağırıldı. Çevik kuvvet ekipleri polis otosunun sokaktan uzaklaşmasını sağlarken Eğitim-Sen üyeleri “Baskılar bizi yıldıramaz” şeklinde sloganlar attı.


Antalya


Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun Eğitim-Sen hakkındaki kararının ardından, sendikanın çeşitli illerdeki şubelerince protesto gösterileri gerçekleştirildi. Antalya'da Kışlahan Otel'i önünde toplanan Eğitim-Sen üyeleri adına konuşan Şube Başkanı Kadir Zeybek, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararının karanlık geleceğe atılan bir adım olduğunu öne sürdü. Zeybek, "Eğitim-Sen'e açılan kapatma istemli dava, hukuksal olmaktan çok siyasi bir duruma dönüşmüştür. Uluslararası hukuk normlarını, evrensel insan hakları belgelerini yok sayarak verilen karar Türkiye için kara bir leke olmuştur" dedi. Eğitim-Sen üyeleri kararı, ağızlarını siyah bir bezle kapatarak protesto ettiler.


Halkevleri Genel Merkezi
Konur Sokak No:8/9 Kızılay, Ankara
Telefon: 312-4192717 Faks: 312-4193207 Eposta: [email protected]
Bağışlarınız için; İş Bankası (Ankara) Meşrutiyet Şubesi 785989 nolu hesap