Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi, Türkiye’nin dört bir yanındaki okullarda yaşanan sorunları aktardığı okul durum raporlarının ocak ayı sonuçlarını iletmek üzere bir kez daha Milli Eğitim Bakanlığı’nın kapısındaydı
Ankara Halkevleri Eğitim Hakkı Meclisi üyesi veliler, öğretmenler ve öğrenciler 4+4+4 kesintili sistemi ile başlayan 2012-2013 eğitim-öğretim yılının birinci döneminde yaşanan sorunları, bakanlık önünde gerçekleştirdiği bir basın açıklaması ile duyurdu.
Halkevleri Genel Merkezi’nde buluştuktan sonra sloganlar eşliğinde bakanlığa yürüyen meclis üyeleri, 4+4+4’ün yarattığı yıkımın sonuçlarını da ellerindeki renkli dövizlere yansıttı. Bakanlık önüne gelinmesinin ardından basın açıklamasını Halkevleri Genel Sekreteri Nuri Günay okudu.
‘4+4+4 savunulamaz haldedir’
“Ne yazık ki öğrencilerimizde tatlı bir karne heyecanı yok. Velilerimiz geleceğe umutla bakamıyor. AKP’nin eğitimde yarattığı yıkım gün geçtikçe büyüyor. Gericileştirme ve ticarileştirme amacıyla yürütülen bu saldırı bugünümüzü ve geleceğimizi tehdit ediyor” diyerek sözlerine başlayan Günay, kimsenin bu eğitim modelini savunamayacağını söyledi.
72 ay öncesi çocukların yaşadığı sıkıntılardan bahseden Günay, okulların fiziki koşullarında da her geçen gün daha kötüye gidildiğini dile getirdi. Okul bahçelerine kurulan prefabriklerin ve okul çatılarının akması, 130 kişilik sınıflar, temizliğin yetersizliği gibi birçok örnek de veren Günay, sınav ve karne döneminde öğrencilerden para toplanması uygulamalarının arttığına da dikkat çekti.
’26-27 Ocak’ta Büyük Eğitim Buluşması’na’
Baskı, şiddet, ayrımcılık, cinsiyetçilik ve gericilik uygulamalarının 4+4+4 eğitim modeliyle arttığını da söyleyen Günay, kılık-kıyafet düzenlemesi, imam hatiplerinin önünün açılması, bazı okullarda türban dağıtılması, mescit açma girişimleri, öğrencilere cami maketleri yaptırılması, öğrencilere mezheplerinin sorulması gibi gericilik örneklerini sıralayan Günay, 136 bin öğrencinin okulu bırakmasının ise yeni eğitim modelinin en çarpıcı sonucu olduğuna dikkat çekti.
Eğtim Hakkı Meclisi üyeleri, eğitimdeki sorunlara karşı 26-27 Ocak’ta yapılacak ve eğitim hakkı mücadelesinin tartışılacağı Büyük Eğitim Hakkı Buluşması’nın çağrısını yaptı.
Basın açıklamasının ardından meclis temsilcileri raporlarını Milli Eğitim Bakanlığı’na teslim etti.