Emek Sineması davasında ilk duruşma

Per, 12/09/2013 - 14:47
  • Arttır
  • Eksilt
  • Normal

7 Nisan 2013 tarihinde Emek Sineması’nın yıkımına karşı yapılan ve polisin yoğun şiddet uyguladığı eylem sonrası gözaltına alınan dört kişi, ilk duruşmalarına bugün çıkarıldı. Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefetten altı yıla kadar hapisleri istenen dört kişiye sahip çıkmak için sinema emekçileri ve Emek Bizim İstanbul Bizim Çağlayan Adliyesi’ndeydi. Duruşma 24 Ekim’e ertelendi 

7 Nisan 2013 tarihinde Emek Sineması’nın önünde Emek’in yıkımına karşı Emek Bizim İstanbul Bizim’in çağrısıyla bir eylem düzenlenmişti. Çok sayıda sinema emekçisinin de katıldığı eyleme polis biber gazı ve TOMA’yla saldırdı. Polisin çok yoğun şiddet uyguladığı eylem sonrası aralarında sinema emekçilerinin de bulunduğu dört kişi gözaltına alındı. 

Gözaltına alınan Berke Göl, Hazar Berk Büyüktunca, Mehmet Ferit Aka ve Özgür İpek hakkında toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefetten altı yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. Davanın ilk duruşması bugün (12 Eylül) Çağlayan Adliyesi’nde görüldü. 

Duruşma öncesi Emek Sineması’na sahip çıkanlar ve sinema emekçilerinin katılımıyla Emek Bizim İstanbul Bizim, Çağlayan Adliyesi önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya İstanbul Halkevi de destek verdi. Basın açıklamasını oyuncu Tülin Özen okudu. 

İktidarın polisi halka karşı sermayenin yanında 

Özen, “Sermayeyle el ele veren iktidar, sesimizi kısmak, kent hakkımızı elimizden almak için bu dört yıl süresince çok uğraştı. 7 Nisan’da yapılan Emek Sineması eyleminde devletin kolluk güçlerinin, sinemasına sahip çıkan insanlara karşı nasıl sermayeyi koruduğunu hep beraber gördük” dedi. 

İktidarın bununla da yetinmeyip dört kişiyi de gözaltına aldığını söyleyen Özen, “Dört yıl boyunca sinemasına sahip çıkan; gösteri ve yürüyüş yaparak hakkını arama ‘suç’unu bu dört arkadaşımızla paylaşan herkesle bugün buradayız. Adalet yerini bulduğunda hep birlikte beraat edeceğiz” dedi. 

‘Emek hala bizim, bu projeye izin vermiyoruz’ 

Basın açıklamasında Emek Sineması mücadelesinin devam ettiğine de vurgu yapıldı. Konuyla ilgili Özen şunları söyledi: “Kamuya ait olan Emek Sineması’na sahip çıkarak sadece bir kültür varlığına ve hafızasına değil, aynı zamanda kentin müşterek alanlarına ve bu alanlar üzerindeki söz hakkımıza sahip çıkıyoruz. Bugün İstanbul’da ve Türkiye’nin bütün kentlerinde yaşayanlar artık bunun bilincine her zamankinden daha fazla sahipler. Beyoğlu Belediyesi’nin ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın onayıyla Emek Sineması’nın yıkımını gerçekleştiren Multi Türkmall ve Kamer İnşaat’a verilen en güzel cevap da bu: Mücadele devam ediyor. Emek hâlâ bizim, İstanbul hâlâ bizim, ve biz bu projenin hayata geçirilmesine izin vermiyoruz” 

Projenin iptaline dönük dava yeniden görülecek 

Özen, Emek Sineması’nı da kapsayan projenin iptaline ilişkin Mimarlar Odası’nın açtığı, daha önce reddedilen davanın yeniden görüşülmesi yönündeki Danıştay kararına da değindi: 

“TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nin Emek Sineması’nı barındıran Serkildoryan yapı adasında gerçekleştirilecek projenin iptaline ilişkin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na açtığı dava, 2012 yılında süre aşımı gerekçesiyle reddedilmişti. Danıştay, 10 Temmuz 2013 tarihinde bu davanın İstanbul 9. İdare Mahkemesi’nde yeniden görüşülmesine karar verdi.” 

Emek Sineması’nı geri kazanmak mümkün 

“Yerle bir edilmiş olsa da, Emek Sineması’nı geri kazanmamız mümkün” diyen Özen, “Mücadelemiz, Beyoğlu Belediyesi projenin ruhsatını iptal edinceye, Emek Sineması bulunduğu yerde yeniden inşa edilip bağımsız kültür oluşumlarının ortak kullanım alanı haline gelene kadar devam edecek” dedi.

Eylemde sık sık “Emek bizim İstanbul bizim”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganları atıldı. 

İkinci duruşma 24 Ekim’de 

Basın açıklamasının ardından bekleyiş duruşma salonu önünde devam etti. Eksik belgelerin tamamlanması için ikinci duruşma tarihi 24 Ekim olarak belirlendi.