Halkevleri Emeklilik Hakkı ve Emekli Hakları Meclisi’nin bir süredir emeklilerin gündemine soktuğu "beslenme ve gıda hakkı" mücadelesi Çatalca'da oluşturulan Dostlar Bahçesi ile somut bir görünüm kazandı.
Kapitalizmin neoliberal sürecinde AVM’lerin bütün kentleri ve kent sakinlerini teslim aldığı, giyim, kuşam, beslenme, eğlence vb. yaşamsal her konuda belirleyici olduğu bir dönemde bu kuşatmaya hayır diyerek sağlıklı ve güvenli bir yaşam için birlikte üretmeyi, birlikte paylaşmayı temel alan bir dayanışmanın ilk adımları atıldı.
8 Haziran sabahı emekliler olarak daha dinç uyandık. AKP'nin gerilemesi bizlerin de yüreğine su serpti. Bizim de başarıda tuzumun olması mücadele azmimizi artırdı. Bugün bir başlangıç olduğunu bilerek cepheyi genişletmek ve ilişkilerimize derinlik kazandırmamız gereğini görev olarak önümüze koyduk. Her alanda söz ve karar sahibi olmak için kendi yaşamımıza müdahale eden ve kendimizi dönüştüren, kimi yeni örgütlenmelere yönelmiş bulunuyoruz. Bu ilerlemiş yaşımızda sistemin binbir tuzağına düşmemek, insanca yaşamak ve beslenme ve gıda hakkımıza sahip çıkmak için güçlerimizi birleştirmeye karar verdik.
Atölye bugüne dek ülke genelinde sınırlı da olsa bir takım temel gıda maddelerini (zeytinyağı, ceviz, bal, çay) üreticiden tüketiciye ulaştırdı. Kabzımal ve sömürücüleri ortadan kaldıran bir geleneğin oluşmasını sağladı. Bölgesel ve parça parça yürütülen çabalarla sorunun çözülemeyeceğini görerek bütün bu dağınık çabaların merkezileştirilmesi ve kurumlaştırılmasının kaçınılmaz olduğu görüşünde birleşildi. İlk elden Çatalca'da bir toprak parçası alındı. Olağanüstü bir çaba ve imece ruhuyla iki ay içerisinde kümes hayvanlarıyla, mantar üretim üniteleriyle, sebze bahçeleri ve arı kovanlarıyla "Dostlar Bahçesi" gibi bir zenginlik ve güzellik yaratıldı. Her an 50-100 dostu bağrına basacak bir altyapı oluşturuldu.
Dostlar Bahçesi kolay oluşmadı. Bu bahçenin tozunu toprağını yutan, terleyen işin mutfağındaki arkadaşları özellikle tanıtmak istiyoruz. Hacı Badem, Selçuk Savaşan, Dursun Badem, Bahriye Badem, Taylan Savaşan, Tacettin Şimşek, İsmail Demirtaş, Nedret Erdem arkadaşlarımıza imkansızı gerçekleştirdikleri ve yaşama dair umudumuzu artırdıkları için teşekkür ediyoruz.
10 Haziran Çarşamba günü İstanbullu emekliler, Halkevleri Emekli Hakları Meclisi’nin çağrısıyla Çatalca'da buluştular. Yaklaşık 40 kişinin katıldığı topluluk kahvaltıdan sonra Hacı Badem'in projenin dününü, bugününü ve geleceğini anlatan konuşmasından sonra bölgeyi gezdiler, denizinde yüzdüler, ormanda arı kolonisiyle buluştular, mantar üretim ünitelerini incelediler, kahvaltıda yumurtalarını yedikleri kümes hayvanlarına yem verdiler.
DİSK Emekli-Sen MYK üyesi ve Marmara sorumlusu, Kadın Sekreteri Rahime İldemir Bayrak düşüncelerini dile getiren bir konuşma yaptı. Herkes sırasıyla kendini tanıttı, projeye ilişkin beklentilerini dile getirdi. En kısa zamanda herkese açık bir kooperatifleşme ile çabanın ilerletilmesi kararlaştırıldı.
Topluluk şiirler, şarkılar ve halaylarıyla geziyi çoşkulu bir biçimde sonlandırıp İstanbul'a döndü. Etkinliğin diğer katılımcıları arasında Emekli-Sen 3 nolu Şube Yönetimi Sekreteri Sevim Doğan, Kadın Meclisinden Sevgi Doğan, Nilgün Soysal, Şehnaz Yemen, Rukiye Teyez, Özlem Tengiz , Emekli-Sen 2 nolu Şube Başkanı Mehmet Güneş, eski yöneticilerden Ramazan Cebenoğlu, DİSK Emekli -Sen 1 nolu Şube Yönetim Kurulu Üyesi Baki Karabacak ve Dostlar Bahçesi'nin emekçisi ve Halkevleri Emekli Hakları üyesi, arıcı Selçuk Savaşan, Tacettin Şimşek bulunuyordu. Asıl bu işi projelendiren ve gelecekte bu projenin ete kemiğe bürünmesi için birikim ve deneyimlerini birleştiren Halkevleri Emeklilik Hakkı ve Emekli Hakları Meclisi üyelerini ve 10 Haziran'da Çatalya'ya getirdikleri yakınlarını da anmak istiyoruz: Süleyman Yalçın, Hasan Gürsel, Murat Nazlıçiçek, Hüseyin Aysen, Can Almaz, Fevkiye Aydemir, Hıdır Akyüz, Ayşe Konal, Kadir Konal, Ufuk Sarı, Seyfi Eraslan, Yaren Özcan, Güler Özcan, Nalan Yeyin, Ali Yaşar Yeyin, Kazım Pekşen, Abdullah Aydın.
Ülkemizin değişik bölgelerinde varolan değişik çaba ve bahçelerle kardeşleşmek ve gelecekte yeni yeni kardeş bahçeler oluşturmak Meclisimizin en büyük amacıdır. Bu projenin başarıya ulaşması daha kolektif bir sahiplenmeyi ve katkıyı gerekli kılmaktadır. Emeklilier olarak biz bu projenin yükünü üstlenmeye hazırız. Ancak bir toplum projesi olması için halkın hakları mücadelesinde sokağı ve isyanı yaratanların böylesi bir çabayı da gündemlerine alması işimizi büyük oranda kolaylaştıracaktır.
Halkevleri Emeklilik Hakkı ve Emekli Hakları Meclisi