7 Aralık’ta başlayan ve bir hafta boyunca panellerle, konserlerle, filmlerle, söyleşilerle geçen 8. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali Eskişehir’de perdelerini kapattı.
7 Aralık Cumartesi günü Sanatçı Cezmi Baskın’ın da katılımıyla festival gönüllüleri Kanatlı AVM önünde buluştu. Tepebaşı temizlik işçilerinin ritim şov ekibinin gösterisinin ardından buradan başlayan bir yürüyüşle açılış etkiliğinin yapılacağı Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’ne geçildi. Festivale dair konuşmalarla başlayan etkinlik festivale uzun yıllar emeği geçenlere verilen plaketlerle devam etti. Direniş şarkılarıyla sahne alan Praksis’in ardından açılış filmi olan Direnen Sevgi gösterildi ve yönetmenleriyle söyleşi yapıldı.
Zübeyde Hanım Kültür Merkezi, Anadolu Üniversitesi, Osmangazi Üniversitesi, Gültepe Halkevi ve fabrikalarda toplamda 50’yi aşkın film gösterildi. Gösterimlere binlerce kişi katıldı. Festival kapsamında 4 ayrı panel gerçekleştirildi.
“Direnen şehirler ve Gezi” paneline Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nden Doç. Dr Fatime Güneş ve Taksim Dayanışması adına Mücella Yapıcı katıldı. Yapılan panelde kent ve kent hakkı, orta sınıfların işçileşmesi, emeğin yeninden üretim alanının mücadele alanı haline geldiği tartışılırken direnişten de birçok örnek anlatılarak deneyimler aktarıldı.
“Devlet Kadından Neden Korkar?” paneline feminist yazar Handan Koç, Halkevleri Kadın Sekreteri Dilşat Aktaş, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi’nden Yar. Doç. Dr. Aysel Kayaoğlu katıldı. Panelde kadının toplumdaki yeri tartışılırken, feminizm ve kadın mücadelesine mercek tutuldu.
“Sınırları Aşan Medya” panelinin katılımcıları ise Çapul.tv’den Doç. Dr. Funda Başaran Özdemir ve Radikal Gazetesi’nden İsmail Saymaz’dı. Özellikle AKP’nin ikinci döneminden itibaren yaşanan rejim dönüşümü ve medya ayağı tartışılırken, medyanın sınırları aşması için neler yapılabileceği ve çapul.tv örnekleri ele alındı.
“Suriye’de Savaş ve Türkiye” paneline Yurt Gazetesi’nden Ömer Ödemiş ve Hatay Halkevi Başkanı Eylem Mansuroğlu katıldı. Suriye’de yaşanan savaşın nedenleri ve Türkiye’nin nasıl konumlandığı tartışılırken, bölgede yaşayan halkın sorunları ve mücadelesi konuşuldu.
Festival kapsamında yapılan Fabrika gösterimlerine yüzlerce işçi katıldı. Bu sene Doruk ev gereçleri, Demişas ve Tekersan Jant Sanayi olmak üzere toplamda 3 fabrikada gösterim yapıldı.
Eskişehir’de her sene daha da büyüyen ve gösterim yerlerini çoğaltan Uluslar arası İşçi Filmleri Festivali 13 Aralık günü perdelerini kapattı. Önceki senelerden daha yoğun katılımla geçen festival şimdiden dokuzuncusu için onlarca gönüllü topladı. Bu sene festival düzenleyicileri arasında DİSK, KESK, TMMOB İKK, ESMMMO, KRİSTAL-İŞ, MADEN-İŞ, ESKİŞEHİR TÜRK HARB-İŞ, TEZ KOOP-İŞ, HALKEVLERİ, ESKİŞEHİR KENT KONSEYİ yer alırken festivalin destekçileri arasında Eskişehir Büyükşehir Belediye, Tepebaşı Belediyesi, Anadolu Üniversitesi Sine Kulübü, Öğrenci Kolektifleri bulundu.