Yılbaşından sonra ekmeğe gelen zam için bugün(4 Ocak Salı) Eskişehir Halkevi’nde bir basın toplantısı gerçekleştirildi. Saat 14.00’da gerçekleştirilen basın açıklamasını Eskişehir Halkevi üyesi Öztekin Kıpçak okudu.
Okunan basın metni:
Ağzınızdan çıkanı kulağınız duysun.
Ekmek zammı derhal geri alınsın.
Yeni yıl zamlarla birlikte geldi. Asgari ücrete günde bir simitlik artışı reva görenler, memur ve emeklilerini her seferinde enflasyona ezdirmedik diyenler, yoksul sofralarının en temel besini ekmeğimize göz dikenlere de seyirci kalıyorlar. Girdi fiyatlarının artışı öne sürülerek yine sofralarımızdan ekmeğimizi çaldılar.
Böylece asgari ücretle yaşamaya çalışan emekçilerin gelirlerinin önemli bir bölümü gıda tekellerine ve hükümetin kapısında bekleyen sermaye çevrelerine aktarılmış olacak.
2008 yılında 28 bin imza toplayarak ekmek zammını geri aldıran Eskişehir halkı bu dayatmaya da boyun eğmeyecektir. Kaldı ki TÜKODER’ in açtığı dava sonucu mahkeme 2009 Haziranında ekmek zammının uygulanamayacağı kararını vermişti. O zamandan bu yana ne değişti de ekmek zammı yeniden gündeme geldi. Hani biz dünyanın 17. büyük ekonomisi idik. Bir kalem oyunuyla kişi başına milli gelirimizi bir gecede arttıranların, ihracat rekorlarıyla övünenlerin bu konuda söyleyecek sözleri yok mu? Nasıl ki maden ocaklarında hayatlarını kaybeden işçiler için güzel öldüler diyebilen, gözünüzü toprak doyursun diyen bakanların hükümeti “ekmekleri yoksa pasta yesinler” mi diyecekler.
AKP hükümetinin IMF ve Dünya Bankası’na bağımlı uygulamaları tarımda üretimi her geçen gün düşürüyor. Buğday ve un fiyatlarına yansıyan bu durum; çiftçinin yoksullaşmasına, üretim yapamamasına, hem çiftçimizin hem de sofrasına kuru ekmek dahi koymakta zorlanan halkın daha da yoksullaşmasına yol açmaktadır. İç Anadolu fırın işverenleri sendikasına çağrıda bulunuyoruz. Gelin; mazota, elektriğe, suya, doğalgaza ve diğer girdi fiyatlarına gelen zamlara karşı birlikte mücadele edelim.
Dar gelirlilerin, emekçilerin sofralarının vazgeçilmez besin maddesi olan ekmek zammı geri alınmalıdır. Üreticiye daha fazla devlet desteği sağlanmalı, tarımsal üretimde kullanılan mazottan ÖTV kaldırılmalıdır. Havayolu şirketlerine sağlanan ayrıcalıklar çiftçilerden esirgenmemelidir. Ayrıca ekmeğine göz dikilen yoksullar daha fazla mağdur edilmemeli, beslenme hakkı gasp edilmemelidir.
Belediyeler ekmek zammı konusunda üzerlerine düşeni yapmalıdırlar. Bizler ekmek zammının geri çekilmesini, halk ekmek üretiminin kapasitesinin arttırılmasını, halk ekmek büfelerinin çoğaltılmasını talep ediyoruz.
Ekmeğimize göz koyanlar bilsinler ki ‘ileri demokrasi’ karın doyurmuyor, bu halk artık bu yalanları yutmuyor! Bizler ekmeğimize sahip çıkmaya devam edeceğiz.