Ferahevler'de Yaşam Savunucuları biraraya geldi

Çar, 29/02/2012 - 11:00
  • Arttır
  • Eksilt
  • Normal

Sarıyer Yaşam Platformu 4 Aralık 2011 tarihinde gerçekleştirdiği “Sarıyer’de Ne Yaşar Ne Yaşamaz” konulu panel-forum etkinliğinin ardından ilk bilgilendirme ve örgütlenme toplantısını Ferahevler Mahallesi’nde gerçekleştirdi.

Platform yüzlerce Sarıyerlinin katılımıyla gerçekleştirdiği etkinlikte aldığı karar üzerine Sarıyer’in her mahallesinde bilgilendirme toplantıları yapmak üzere çalışmalarına başladı. İlk etkinliğini 28 Şubat Salı günü Ferahevler Mahallesi Merkez Kıraathanesi’nde gerçekleştiren platform diğer mahallelerde de bilgilendirme toplantılarına devam edecek.

Etkinlik mahalle sakini Demet Çakıl’ın kısa bir bilgilendirme konuşmasıyla başladı. Çakıl son dönemde özellikle Sarıyer için kentsel dönüşüm tehdidinin eskisinden daha yakın ve gerçek bir tehdit olarak mahallelinin karşısında durduğunu ve buna karşı birlikte olmanın önemini vurguladıktan sonra sözü Maden Mahallesi Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı, Sarıyer Yaşam Platformu Temsilcisi Ali Doğan’a bıraktı.

Doğan Maden Mahallesi Dereiçi Sokak’ta otuz yıldır akmayan sularını ve yapılmayan altyapılarını nasıl kazandıklarını ve bugüne kadar Sarıyer’deki yaşam alanlarını nasıl savunduklarını, 3. Köprü’ye karşı mücadelelerini, Altı Nokta Körler Okulu arazisinin satımını durduklarını, Sarıyer’e tam donanımlı devlet hastanesi için yirmi beş bin imza topladıklarını anlatarak bu kentin sahipleri olarak barınma haklarına ve insanca yaşam taleplerine sahip çıkmaya devam edeceklerini anlattıktan sonra Ferahevler sakinlerini  de bu mücadelede birlikte yer almaya çağırdı.

Ali Doğan’ın ardından sözü Şehir Plancısı Özgür Yayla aldı. Yayla mahallenin ve evlerin durumu hakkında bilgilendirme yaparak, mahallelinin planlarda gördükleri kavramlara dair kısa bir teknik bilgilendirme yaptı. Ardından kentsel dönüşüm yasasına eklenen yeni madde ile Boğaziçi İmar Kanunu’nda yer alan geri görünüm alanlarının da afet risklerinin önlenmesi adı altında kentsel dönüşüme tabi tutularak öncelikli dönüşüm alanı haline getirildiğini aktardı. Bu uygulamalara karşı İstanbul’un başka mahallelerinde karşılaştığı direnişlerden de bahseden Yayla mahalleliye ancak ve ancak bir araya gelerek birbirlerini kollayarak bu adaletsiz dönüşümü engelleyebileceklerini vurguladı.

Avukat Mehmet Ümit Erdem yaptığı konuşmasında hukuksal süreç deneyimlerini paylaşarak, bir çok yerde hukuksal süreç ile mahalle direnişlerinin birlikte yürüdüğünü anlatarak en önemli konunun mahallelinin birlikteliği, birbirlerine sahip çıkmaları ve şeffaflığı olduğunu vurguladı. Sarıyer’in Maden Mahallesi’nde  bir sokağına yapılan müdahalenin Ferahevler’in geleceğini belirleyeceğini belirten avukat  Erdem “sadece kendi mahallenizde değil  Sarıyer’in tamamında birlik ve dayanışma içinde olmak gereklidir” dedi.

Etkinliğin forum kısmında söz alan Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı aynı zamanda mahalle sakini olan Adnan Ayber de mahallenin durumundan kısaca bahsetti. Ardından diğer mahalle sakinleri sırayla söz alarak kendi parselleri ve bundan sonra ne yapılması gerektiğine dair fikirlerini bildirdiler.

Toplantı sonunda Sarıyer’deki insanca yaşama talebi ve barınma hakkı için Ferahevler Mahallesi’nin de temsilcileriyle birlikte Sarıyer Yaşam Platformu’nun çalışmalarında yerini alarak bu süreci tüm Sarıyer’ de birlik ve beraberlik içinde büyütmeye devam edileceği vurgulandı.

Platform bilgilendirme ve örgütlenme toplantılarına 3 Mart Cumartesi günü Kazım Karabekirpaşa Mahallesi’nde devam edecek.

Platform bileşenleri; Ferahevler Mahallesi Yaşam Savunucuları, Kazım Karabekir Mahallesi Yaşam Savunucuları, Maden Mahallesi Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Derneği, Kocataş Mahalle Derneği, Sarıyer Halkevleri

Sarıyer Yaşam Platformu'nun etkinliklerini sariyerinsesi.org adresinden takip edebilirsiniz.