Geleceğe sahip çıkanlar Yaz Okulu şenliklerinde buluştu

Çar, 15/08/2012 - 16:36
  • Arttır
  • Eksilt
  • Normal

İSTANBUL

Okmeydanı Halkevi

Okmeydanı Halkevi 5. Yaz Okulu 11 Ağustos Cumartesi günü düzenlenen şenlikle sonlandı. Bir ay boyunca karikatürden sinemaya, resimden tiyatroya, bilimden tarihe, matematik-Türkçe’den koroya, fotoğraftan kreş sınıfına kadar birçok alanda atölye çalışması yürüten çocuklar 5. Yaz Okulu Şenliği'nde atölyelerde ürettiklerini sergilediler.

Şenlik Gecesi'nde ilk olarak sahneye Okmeydanı Halkevi Müzik Topluluğu çıktı. Müzik Topluluğu'nun son şarkısı ise yaz okulunda derslere giren Öğrenci Kolektifleri'nden üniversitelilerin sahneye çıkarak hep birlikte söyledikleri "Güzel günler göreceğiz çocuklar" oldu. Ardından kreş sınıfı öğrencilerinin dans gösterisi sahnelendi. Çocuklar gösterimleri sırasında farklı dillerde "Barış" yazan bir pankart da açtılar.

Şenlikte ilk olarak yaz okulu öğrencilerinin velilerinden Yılmaz Kayabaşı konuşma yaptı. Kayabaşı konuşmasında " Yaz okulu çalışmasına çocuğumu göndermiş olduğum için çok memnunum. Şimdi önümüzde 4+4+4 kademeli eğitim sistemi geliyor. Bu eğitim sistemine hep birlikte karşı çıkmalıyız.

Ardından Diyarbakır yöresi halkoyunu gösterimi yapan çocuklara minik Yiğit de davuluyla eşlik etti. Tiyatro gösteriminde ise "Minik Kelebek" isimli oyunu başarıyla sergilediler. Ardından çocuklar ritm grubu ve koro ile etkinliklerini sonlandırdılar.

Okumuş İnsan Halkın Yanındadır kampanyasıyla 5 senedir Halkevleri’yle birlikte Yaz Okulu çalışması yapan Öğrenci Kolektifleri’nden Mahir Kelekçi bir konuşma yaparak, kampanyayı Trabzon’da yol gitmeyen köye kadar ulaştırdıklarını anlattı. 

Çocukların gösterimlerinin ardından Ukrayna'da Hopa tutuklularına destek için eylem yapan, şuan İstanbul'da bulunan Ukraynalı üniversiteliler sahneye çıkarak "Okmeydanı Merhaba, AKP'den hesabı gençlik soracak" dedi.

Çocukların ardından ise İlkay Akkaya sahneye çıktı. "Uludereyi ağızlarından düşürmüyorlar diyorlar bize evet düşürmeyeceğiz. Hopa'da eşkıya dediler, evet eşkıyayız. Alevilerin taleplerine kulak kapatıyorlar, biz söylemeye devam edeceğiz. Burada olmaktan çok mutluluk duyuyorum." diyen Akkaya "Seneye tüm ekibimle birlikte şenliğinizde yer almaya şimdiden söz veriyorum" dedi.

İlkay Akkaya'nın ardından Halkevleri Genel Başkanı Oya Ersoy konuşma yaptı. Ersoy, Okmeydanı halkını “Onuruyla yaşayan, mahallesinde kardeşliği büyüten Okmeydanı halkı, hoşgeldiniz” diyerek selamladı. 5. Yaz Okulu çalışmasının bu sene 40 mahallede yapıldığını söyleyen Ersoy, Halkevleri olarak hayatın her alanında karanlığa karşı mücadeleyi dostlarıyla birlikte sürdürdüklerini söyledi”  

Oya Ersoy ayrıca 4+4+4 yasasını durdurmak görevi olduğunu da hatırlatarak, bu yasanın patronlarıni cemaatlerin çıkarına olduğunu, velileri, öğrencilerin, emekçilerin, kadınların, çocukların, halkın çıkarına olmadığına dikkat çekti. Bu yasanın çocuk yaşta kölece çalışma, ucuz, niteliksiz işgücü anlamına geldiğini söyleyen Ersoy, yasanın ayrıca gerici toplum modelini yerleştirme hedefinde olduğunu anlattı. “Gerici, piyasacı, cinsiyetç, eğitim sistemini hep birlikte durduracağız” diyen Ersoy “Sonbaharda okul önlerinde, meydanlarda buluşmak üzere” diyerek sözlerini bitirdi.

İlkay Akkaya'nın ardından sahne alan Erdal Erzincan da "Cemevleri'ni ibadethane olarak kabul etmiyorlar, toplumu asimile etmek istiyorlar." dedi. Yaz okulu çalışmalarına da değinen Erzincan da "yeniden burada olmak isterim" dedi.

Gazi Halkevi

Bu sene Gazi Mahallesinde ilk defa düzenlenen Halkevleri Yaz okulu 14 ağustos salı günü yaklaşık iki bin kişinin katıldığı büyük bir şenlik ile son buldu. Bir ay boyunca bilimden tiyatroya, korodan kreşe kadar bir çok atölyede çalışma yapan yaz okulu çocukları Gazi Halkevi Yaz Okulu Şenliği'nde ürettiklerini paylaştılar.

Gazi Halkevi Yaz okulu Şenliği usta oyuncu Turgay Tanülkü sunuculuğunda ilk olarak Sihirbaz Cem Aydın'ın gösterisi ile başladı. Daha sonra Tanülkü "Güzel günler göreceğiz" şiirini okudu ve kreş çocuklarının oluşturduğu koroyu sahneye davet etti.

Kreş Korosundan sonra Halkoyunları sinevizyon gösterisi ve konuşmalara geçildi. İlk konuşmayı Halkevleri 1. Bölge Temsilcisi Hasan Pulat yaptı. Pulat "4+4+4 yasasını durdurmak görevimiz, bu yasa patronların, cemaatlerin çıkarına; velileri, öğrencilerin, emekçilerin, kadınların, çocukların, halkın çıkarına değil. Bu yasanın çocuk yaşta kölece çalışma, ucuz, niteliksiz işgücü anlamına geliyor. Gerici, piyasacı, cinsiyetçi, eğitim sistemini hep birlikte durduracağız”dedi.

Sahneye daha sonra Öğrenci Kolektifleri adına Merve Karadaban çıktı.  Halkevleri’yle birlikte Yaz Okulu çalışması yapan Öğrenci Kolektifleri'ni ve Okumuş İnsan Halkın Yanındadır kampanyasını anlatan bir konuşma yaptı. 
Konuşmaların ardından ritim grubu ve çocuk korosu gösterilerini sundular. Çocuk korosu daha sonra sahneyi velilerine bıraktı. Yaz Okulu velilerini oluşturduğu koro dinleyicilere güzel anlar yaşattı.
Veli korosu şarkılarını bitirdikten sonra sahneye Ufuk Coşkun çıktı. Türkçe ve Zazaca birçok parça söyleyen Coşkun sahneyi daha sonra Pınar Aydınlar'a bıraktı.

Pınar Aydınlar "Şuanda burada bulunmaktan çok mutluyum bizi ne kadar engellemeye çalışsalar da biz dimdik ayaktayız. Halkevleri'yle her daim yan yana durmaya çalışıyorum. Söyleyeceğimiz tüm şarkılar özgür Türkiye'nin şarkıları olsun" dedi. Ayrıca "14 Ağustos Mahir Çayan'ın doğum günü" olduğunu hatırlatan Aydınlar "Mahir'lerin mücadelesi günümüze ışık tutuyor" dedi.
Aydınlar'dan sonra sahneyi son olarak çocuk tiyatro ekibi aldı.

 

Gültepe Halkevi

 Gültepe Halkevi Yaz Okulu Tan Park'ta yapılan çocuk şenliğiyle sona erdi. Resim, kukla ve heykel sergileriyle renklenen parkta şenlik saati geldiğinde çocuklar bir ay boyunca yaptıkları çalışmaları sergilediler.

Açılışı Orhan Veli'nin Bedava şiirini okuyan çocuklar yaptı ve sözü "Neden yaz okulları?" sorusunu cevaplamak üzere Gültepe Halkevi yönetim kurulu üyesi ve yaz okulu velisi Eda Akcan'a bıraktılar. Daha sonra çocuk korosu şarkılarıyla katılımcılara merhaba dedi.

Korodan sonra Öğrenci Kolektifleri adına konuşma yapan Özgür Kütahya üniversitelerde verdikleri eşit, parasız, bilimsel, anadilde,  nitelikli eğitimin hayal olmadığını belirtti.

Tiyatro oyununda; yaz okulunda yaşadıklarını anlatan çocuklar  50 sene sonrasına gittiler ve bir araya gelip yaz okullarında neler yaşadıklarına dönüş yaptılar. İlgiyle izlenen tiyatro büyük beğeni topladı.

Çocuğunu ilk defa yaz okuluna gönderen veli Şeyda Berberoğlu bir konuşma yaparak Halkevi’nde geçen bir ayı değerlendirdi. Ardından halk oyunu göstersine geçildi.

Halk oyununundan sonra Halkevleri adına konuşma yapan Burçin Şimşek AKP iktidarının bugüne kadar eğitimde yaptığı yıkıma değindi ve herkesi 4+4+4'e karşı birlikte mücadele etmeye çağırdı. 

Yapılan konuşmadan sonra şenlik Kürtçe, Türkçe, Hemşince, Lazca çekilen halaylarla devam etti. Şenliğin bitimindeyse toplu bir hatıra fotoğrafı çektirildi.

 

Sarıyer Halkevi

Etkinlik çocukların yaz okulunda hazırladıkları, üzerinde “Bize gülmek yakışır” yazılı pankartla Büyükdere caddesinde yaptıkları yürüyüşle başladı. Cadde boyunca şarkılar söyleyerek yürüyen çocuklara esnaftan, mahalle sakinlerinden ve çevredekilerden alkışlarla destek geldi. Yürüyüşle parka giren çocukları burada bir sürpriz bekliyordu. Sihirbaz Cem Aydın’ın illüzyon gösterileriyle eğlenen çocuklar sahne sırasının onlara gelmesiyle yerlerini aldılar.

İlk olarak sahneye Tarabyaüstü ve Kocataş mahallesindeki çocukların ortak koro çalışması çıktı. Koroya son parçasında Tarabyaüstü Halkevi yaz okulu ritim grubu eşlik etti. Koronun ardından sahneye  Kocataş Mahallesi tiyatro grubu çıktı. Sergiledikleri oyunda yaz okulunda gördükleri dersleri kendilerinin yazdığı bir komediye çeviren çocuklar izleyenlere keyifli anlar geçirttiler. Tiyatronun ardından sahneye Tarabyaüstü yaz okulu ritim grubu çıkarak mini bir dinleti gerçekleştirdi. Tarabyaüstü Halkevi Kadın Müzik Grubu türküleriyle ve halaylarla etkinlik son buldu.

İkitelli Halkevi

İkitelli’de şenlik günü yağmur yağmasına, evleri su basmasına ve çatıların uçmasına rağmen Halkevleri Yaz Okulu gerçekleşti. Şenliğe 200’ü aşkın insan katıldı

Onlarca velinin, çocukların, üniversitelilerin ve Halkevcilerin el birliği ile gerçekleştirdikleri şenlik, İkitelli’de kampanyanın ilk kez gerçekleşmesine rağmen dolu dolu geçti.

Öğlen saatlerinde yağmur yağmasına rağmen velilerin ve çocukların ısrarı ile şenlik iptal edilmedi. Bir velinin “Halılarım sırılsıklam oldu ama ben şenlik ne olacak diye düşündüm” demesi açılalı daha 1 yıl olan Halkevleri’nin aileler için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi.

Şenlik saati gelince iki çocuk sunucunun yaptıkları şenlik sunumunun ardından, çocukların çektiği kısa film ve çocukların bir haftada neler yaptıklarına dair videolar izlendi. Ardından kreş sınıfı, büyük ve küçük sınıfların dansı, koro, şiir ve müzik dinletileri gerçekleşti. Şenliğin sonunda ailelerin yaptığı yiyecekler hep birlikte yenildi. Bir sonraki sene görüşmek üzere çocuklarla vedalaşıldı. Çocuklar üniversitelilere seneye Halkevi’nde üniversitelileri kendilerinin karşılayacaklarının sözünü verdiler.


Ümraniye Halklevi

 Ümraniye Halkevi’nin bu yıl 5.sine ev sahipliği yaptığı yaz okulu şenliği yoğun yağışa rağmen Ümraniye Halkevi salonunda yapıldı. Şenlik programı çocukların bir ay boyunca ürettikleri ile dolu dolu geçti. Özellikle çocuk tiyatrosu izleyicilerin kahkahaları ile izlendi. Program sunumu miniklerin dilinden gerçekleştirdi.  Bu yılki şenlikte veliler de yaz okulu boyunca ürettiklerin sergilediler. Kadınların ürettikleri takı, kitap ve birbirinden lezzetli yemeklerle şenliğe katkıda bulundular. Yaz okulu süresince tartıştıkları 4+4+4 eğitim sistemini kendi yazdıkları bir oyunla şenliğe katılan izleyicilerle paylaşıp, hem güldüren hem düşündüren dakikalar yaşattılar. Oldukça coşkulu geçen şenliğe 150’yi kişi katıldı.

 

Esenyurt Halkevi

Esenyurt Halkevi yaz okulunda yağmur nedeniyle 2 gün ertelenen şenlik 14 Ağustos Salı günü gerçekleşti. Yaklaşık 300 kişinin katıldığı şenlik çocukların bir ay boyunca ürettikleri resim heykel gibi çalışmalar sergilendi. Sinevizyon gösterimiyle başlayan  ritim, koro, kreş çocuklarının dansı, halk oyunu, tiyatro gösterimi ve konuşmalarla devam eden şenlik Arif Erendemir, Murat Demirel ve Girdab-ı Mihnet gurubunun şarkılarıyla birlikte halaylarla sonlandı.

ANKARA

Batıkent- Mesa Halkevleri

Konur Sokak’ta tüm Ankara yaz okulu öğrencileriyle birlikte ürettiklerini sergileyen, sergiler hazırlayan çocuklar, yaz okulu başlarken gösterdikleri coşkuyu yaz okulunun sonunda da sürdürdüler. Dogmatik bilgileri sorgulamayı, birlikte üretmeyi, tartışmayı, düşündüklerini özgürce ifade edebilmeyi yeni baştan öğrenen çocuklar, aynı zamanda da birbirleriyle kurdukları sıcak dostluklarla yaz okuluna veda ettiler.

Miniklerden Çocuk Şenliği

Yaz Okulu’nun son gününde öğrendiklerini ve ürettiklerini sergilemek için çocuk şenliği yapmaya karar veren çocuklar, ailelerini ve Halkevi dostlarını da davet ederek son günü, şenlik gününe çevirdiler.

Yaptıkları ebru sanatı çerçevelerinden, resimlerinden, çerçevelerinden, yazdıkları mektuplarından, çektikleri fotoğraflarından, hazırladıkları el sanatlarından ve kuklalardan sergiler yapan çocuklar, oyununu birlikte çıkardıkları pantomim gösterimi yaptılar. Ardından öğrendikleri halk danslarını sergileyen çocuklar, hazırladıkları koroyla da yoğun ilgi çektiler.

 

 

İZMİR

Buca Halkevi

Buca Belediyesi Meclis Salonu'nda yapılan etkinlikte, açılış konuşmasının ardından, “Okumuş İnsan Halkın Yanındadır” diyen Öğrenci Kolektifleri söz aldı. Konuşmanın ardından sahneye boyalı yüzleri ve beyaz elleriyle çocuklar çıktı ve pandomim gösterisi sahne aldı. Çocukların 4 ayrı oyun sergiledikleri gösteride ana tema “özgürlük ve doğa” oldu.

Yaz Okulu boyunca kolektif çalışmanın büyük bir parçası olan veliler adına sözü Gülay Boran aldı. Gülay Boran “Pırıl pırıl gencecik üniversite öğrencileri çocuklarımıza ücretsiz pandomimden halkoyunlarına, eğlenceli matematikten koroya kadar birçok dersi ücretsiz vereceklerini söylediler. Böylelikle başladık bu yolculuğa ve gördük ki parasızda eğitim verilebiliyormuş” dedi. Konuşmanın ardından, söylerken çocukların eğlendiği ve eğlendirdikleri koro sahneye çıktı.

Bir ağızdan söylenen şarkılardan sonra gönüllü öğretmenler adına konuşan Sinem Atasoy bir konuşma yaptı.

Daha sonra toplam üç yöreden oyunun sergilendiği halkoyunları çalışması, sahneyi doldurdu. Buca Halkevi adına konuşan Ayşe Çevik”Eğitimin 4+4+4 yasası ile gericileştirildiği ve paralılaştırıldığı bir dönemde Halkevi Yaz Okulları karanlığa karşı umut oluyor. Herhangi bir konuda bilgili isek herkese bunun parasız paylaşılabileceğini kanıtladık. Ve bütün bunlar bir çocuğun gözündeki ışıltıyı görmek içindi. Şimdiye kadar binlerce öğrenci ve öğretmen geçti Halkevi'nden. Geceye inat ateşböceği oldu hepsi” dedi. Konuşmanın ardından bilgilerini ve yeteneklerini İzmir Müzisyenler Derneği'nde örgütleyen ritim eğitmenleri çocuklarla sahneye çıktı. Salonun da eşlik etmesiyle ritim gösterisi salondaki coşkuyu arttırdı. Kapanış konuşmasının ardından, hatıra fotoğrafı ile etkinlik sona erdi.

 

ESKİŞEHİR

Emek Mahallesi

Emek Mahallesi’nde ikinci kez yapılan şenliğe mahalle halkının ilgisi yoğun oldu. Halkevi, Öğrenci Kolektifleri ve Yaz Okulu öğrencilerinin konuşmalarıyla başlayan şenlikte yaz boyunca neler yapıldığı anlatıldı. Yapılan konuşmalarda “4+4+4 Eğitim Sistemi” anlatılarak, kurulan stantlarda şenlik boyunca imza kampanyasına çağrı yapıldı, imza toplandı.

Şiir ve bağlama ekibiyle devam eden etkinlikte, Nazım Hikmet’in “Kız Çocuğu” şiiri pantomimle canlandırıldı. Ardından “Kukla” adlı tiyatro oyunu sahnelendi. Karadeniz yöresinden oyunlar sergileyen halkoyunları ekibinin ardından çocuklar oluşturdukları koroyla, öğrendikleri birbirinden güzel şarkıları seslendirdi. Çocukların Sanatsal Etkinlik dersinde ürettikleri sergilendi.

KOCAELİ

Derince Halkevi

Kocaeli Derince Halkevi'nde 1 aydır devam eden Yaz Okulu çoşkulu bir şenlikle sonlandı. Şenlik başlamadan önce çocuklarla birlikte pankart boyandı, şenlik alanı süslendi kukla ve heykel sergisi açıldı. Şenlik saati geldiğinde çocukların coşkusu görülmeye değerdi. Sahneyi çocukların aldığı şenlikte ilk olarak Halkevi ve Öğrenci Kolektifleri üyeleri konuşma yaptı. Konuşmalarda 4+4+4 e, gerici, paralı eğitime karşı alteranatif parasız, bilimsel bir eğitimin mümkün olabileceği vurgusu yapıldı. İzlenen videodan sonra çocuk korosu, ' En Güçlü Kim' adlı tiyatrooyunu, modern dans gösterisi, şiir ve bağlama dinletisi sahne aldı. Son olarak d a sahneye mahallenin yerel bir grubu çıktı. Halaylar eşliğinde sonlanan şenlikten tüm mahalle halkı memnun bir şekilde ayrıldı.