Halkevci kadınlar bugün Ankara ve İzmir'de Üzmez protestosu nedeniyle haklarında dava açılan kadınlar ve tutuklanan KESK’li kadınlarla dayanışma eylemleri yaptı. Halkevci kadınlar İstanbul’da krizin yıkımına karşı kadınların taleplerini duyurmak üzere bir eylem yaptı.
Ankara
Ankaralı Halkevci Kadınlar, AKP’nin kadın düşmanlığına karşı siyasal ve demokratik hakları için AKP İl Binası’na yürüdü.
Bugün 10 Halkevci Kadın, Bursa’da Hüseyin Üzmez’i protesto etmekten toplam 15 yıl hapis cezası ile yargılanan Pınar Koyuncular ve Nergiz Şişek ile dün tutuklanan 7 KESK’li kadına destek için AKP il binası önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
Bugün 13:00’te Konur Sokak’ta buluştuktan sonra AKP il binası önüne giden Halkevci kadınlar burada bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada ‘KESK yöneticileri ve Üzmez’i protesto eden kadınlara yönelik davalar ve tutuklamaların AKP’nin demokrasi anlayışını ve kadın düşmanı tutumunu ortaya koyduğu’ belirtildi. Kadınların örgütlü mücadelesinin engellenemeyeceği vurgulandı.
Yapılan basın açıklaması sonrası AKP il binası önüne kadınların suç aleti olduğu iddia edilen yumurta, şemsiye ve kadın dergileri bırakılarak “işte AKP’nin korktuğu üç şey” denildi.
İzmir
Hüseyin Üzmez protestosundan yargılanan kadınlar için İzmir’de bir tepki eylemi yapıldı. Yürüyüşün ardından yapılan basın açıklamasını provoke etmek isteyen bir adam çevredekilerin protestosuna maruz kaldı.
“Çocuk istismarı suçlamasıyla yargılanan Hüseyin Üzmez’i protesto eden Pınar Koyuncular ve Nergiz Şişek’e açılan davaya karşı İzmir'de bir eylem gerçekleştirildi. Konak Halkevi önünden bir yürüyüşle başlayan protestoyu Halkevci Kadınlar, Öğrenci Kolektifleri’nden Kadınlar, Liseli Genç Umut'tan kadınlar düzenlerken KESK, Sosyalist Feminist Kolektif ve Bağımsız Kadın İnisiyatifi’nden kadın temsilciler de eyleme destek verdi.
Üzmez, AKP'nin gururu olunca, Üzmez’i aklamayan Kadınlara 7,5 yıl Ceza
Üzmez'in uçkuru AKP'nin gururu", "Tecavüzcüler yargılansın" sloganlarıyla ve düdükleriyle yürüyen 50 kadın üzerinde taleplerinin yazılı olduğu şemsiyeler taşıdı. Halkevci Kadınlar adına basın açıklamasını Nakiye Atasoy okudu. Atasoy, AKP’nin kadını değil de kadın düşmanı ataerkil sistemi koruyup kolladığına değinirken Üzmez davasının bunun bir örneği olduğunu söyledi. Siirt'te 17 yaşındaki kızın ailesi tarafında balkondan atılması ve hastanede de bıçaklanması olayını değinen Atasoy, AKP’nin kolladığı zihniyetin cezalandırılmadıkça bu tür olayların artacağına işaret etti. Münevver Karabulut cinayeti sonrasında İstanbul eski Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın, Karabulut için evde otursaydı şeklinde yaptığı açıklamanın da aynı zihniyetin ürünü olduğunu söyleyen Atasoy açıklamasını “Tecavüze karşı gelenlerin 7,5 yılla yargılandığı bir ülkede yaşamak istemiyoruz ve yargılanmalarının derhal durdurulmasını istiyoruz” diyerek bitirdi.
Üzmez'e Sayın diyen zihniyet sokaktaydı
Açıklama sırasında kadınlara doğru yönelen 30 yaşlarında bir adam “Kadınlara sokakta olmayı hiç yakıştıramadım kullandığınız sözler de çok çirkin, sayın Üzmez'i tanıyor musunuz ki böyle arkasından konuşuyorsunuz?” diyerek eylemi provoke etmeye çalıştı. Kadınların ve polisin müdahalesiyle hemen uzaklaştırılan adam halk tarafından da protesto edildi.
İstanbul
Halkevci kadınlar 10’lar eylemi öncesi İstanbul Bakırköy’de krizin yıkımı karşısında kadınların şartlarını açıklamak üzere biraraya geldi. Krizin boş bıraktığı tencerelerini yanına alan kadınlar, yaptıkları konuşmalarla Meydanı bir kadın kürsüsüne çevirdi
İstanbul Halkevleri’nden kadınlar bugün 13.00’te Bakırköy Meydanı’nda düzenledikleri eylemle krizin sonuçlarına karşı Hükümetten ve belediyelerden neler talep ettiklerini açıkladılar. Krizle beraber derinleşen yoksulluk ve işsizlik nedeniyle boş kalan tencerelerini yanlarına alarak sokaklara çıkan kadınlar, evlerinden getirdikleri bir çamaşır leğenini de Meydan’da dolaştırarak kadınların kaleme aldığı talepleri topladı.
Eylemde ilk olarak Bahçelievler Cumhuriyet Mahallesi’nden Gülseven Çetin söz alarak Başbakan’ın “kriz psikolojik” iddiasına cevap verdi. Çetin, yaşadıkları yoksulluğun psikolojik olmadığını belirterek, yoksulluk karşısında öfkelerini dile getirdi.
Kadınlar da vardır
Çetin’in ardından Meydan’dan geçmekte olan bir kadın söz alarak ‘kadınları yok sayan zihniyete karşı konuşmak istediğini’ belirtti. ‘Kadınların toplum içerisinde düşünen, üreten bağımsız kişilikleri olduğunun inkar edildiğine’ dikkat çekerek “sesimiz duyulsun istiyorum” dedi.
Okmeydanı’ndan Ayşe Saliha Dişkaya mahallelerine ücretsiz kreş istediklerini belirtti. Cumhuriyet Mahallesi’nden eyleme çocuklarıyla beraber katılan bir kadın da çalışmak istediğini fakat 5 tane çocuk sahibi olduğunu ve çocuklarını bırakacak yeri olmadığı için çalışmaya başlayamadığını belirtti. Mahallelerinde parasız kreş için sürdürdükleri kampanyayı anlatarak, “kreş istiyoruz”dedi.
Tüm kadınlara koşulsuz şartsız güvence ve maaş
Eylemde Halkevci kadınlar adına Türkan Karakuş basın açıklaması yaparak krizin yıkımı karşısında halkevci kadınların talepleri olduğunu ifade etti. Tüm kadınlara koşulsuz sosyal güvence ve en az asgari ücret tutarında geçim ödeneği bağlanması gerektiğini ifade eden Karakuş, “Her mahalleye kreş ve sığınmaevi istediklerini belirtti. Kadınların temel hizmetlerden ihtiyaçları oranında parasız yararlanması ve ev içerisinde gerçekleştirdikleri üretim gözönüne alınarak yıpranma payı hakkına sahip olmalarını” istedi.
Karakuş’un ardından yoldan geçen bir başka kadında söz alarak ‘Başbakan ve bakanların maaşlarının yarısunın yoksullara dağıtılmasını istediğini’ ifade etti.
Yapılan konuşmaların ardından Duygu Semiz bir konuşma yaparak KESK’li kadınların tutuklanmasını protesto ettiklerini ifade etti. Alkışlar ve sloganlarla KESK Kadın Sekreteri, Eğitim Sen Kadın Sekreteri ve 5 KESK üyesi kadının tutuklanması protesto edildi.
Eylem söylenen türküler ve çekilen halayların ardından sona erdi.